67098.jpg

Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet.

Text: Zaida Sjölund

Min praktikperiod på Svenska studieförbundet börjar lida mot sitt slut. Som vanligt har tiden rusat iväg med stormsteg och det känns som om det var igår som jag steg in för första gången på SFV-huset G18.

Under min tid som praktikant har jag fått ta del av en helt ny värld. Vid sidan om mina studier har jag varit (och är fortfarande) aktiv i olika studentföreningar och det var bland annat med detta som utgångspunkt som jag sökte denna praktikplats. En annan mycket betydande utgångspunkt var mitt intresse för tredje sektorn. Det har varit roligt att få jobba med något som jag själv är intresserad av och insatt i men nu på en helt annan nivå. Min kunskap från studentföreningsverksamhet har varit till stor nytta men nog är det något helt annat att jobba med det på riktigt, och dessutom nu på förbundsnivå.

Jag har fått träffa och även samarbetat med många trevliga och drivande människor som definitivt gjort arbetet roligare. Trots att jag troligen spenderat största delen av min praktik framför datorn har arbetsdagarna varit varierande. Jag har fått ta del av en hel drös av nätverksträffar och även hjälpt till med ett par större seminarier. Varannan onsdag har jag även fått sträcka på benen och njuta av huskaffet på G18 och på samma gång samtala med de övriga i huset. Lustigkurrarna på Finlands Svenska Sång- och Musikförbundet i kontoret bredvid får inte heller gå onämnda och såklart fina verksamhetsledare Mari Pennanen.

Kartläggningen av arbetsvälmående inom de finlandssvenska förbunden har även varit ett nöje att få jobba med. Detta är ett tema som inte nog kan betonas. Vi spenderar en stor del av våra liv på vår arbetsplats och mår vi inte bra där kan konsekvenserna bli allvarliga. Jag är glad att se att detta tema lyfts fram och hoppas på att flera förbund beaktar resultaten i Förbundsbarometern 2018. Som Nonni Mäkikärki påpekade under seminariet om arbetsvälmående så handlar detta om något gemensamt. För att uppnå en förändring eller förbättring måste vi samarbeta, för det är ju just inom gemenskapen som arbetsglädje skapas.

Zaida Sjölund studerar sociologi vid Svenska social-och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och har gjort en tremånaders praktik vid Svenska studieförbundet under hösten 2018.

67234_t.jpg

Frans Cederlöf återvald till vice ordförande

NYHET. Frans Cederlöf, servicekoordinator på Finlands Svenska skolungdomsförbund, valdes under styrelsens konstituerande möte till vice ordförande för Svenska studieförbundet.
67126_t.jpg

Finlands svenska 4H – en lärande organisation med blicken framåt

PÅ BORDET. 4H-verksamheten fostrar till företagsamhet och aktivt medborgarskap. Finlands svenska 4H fyller i år 90 år och utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm skriver om vad som är på bordet hos dem.
67121_t.jpg

Funderingar och förslag kring Studieförbundets verksamhet?

NYHET. Svenska studieförbundet är den gemensamma plattformen för förbunden att agera tillsammans. Medlemsförbunden kan nu skicka in motioner till vårmötet.