Hemska hemsidor och motiverade människor

09.05.2018 kl. 13:30
PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra.

Text: Laura Oksanen

Foto: Frida Lönnroos

Jag har fått gå på en hel drös olika tillställningar och workshops under min praktik, alla av varierande slag. Ibland har jag nästan somnat efter att ha lyssnat en timme på en utläggning av självklarheter och ibland har jag gått som på moln på grund av nya idéer och inspirerande talturer. Det där med att tala om relevanta saker verkar inte vara något som alla har koll på, något som förvånar mig lika mycket varje gång.

Under dessa tre månader har jag stött på personer som inte verkar ha någon större självinsikt eller tanke bakom sitt arbete, och som inte verkar ha någon drivkraft att utveckla det eller att tänka om. Å andra sidan har jag träffat människor som med stor arbetsmotivation och inre gnista vill utveckla sitt förbund och målmedvetet arbetar för att möta tidens krav och omställningar, något som alltid är lika kul att se och som fyller mig med framtidstro.

Då jag under min praktik surfade runt på förbundens hemsidor i jakt på faktureringsadresser upplevde jag till min förvåning känslospektrets båda ytterligheter. Jag kved till av förfäran vid synen av vissa hemsidor och suckade av beundran vid synen av andra. Och det hängde inte ihop med förbundens storlek. Nej, både stora som små förbund verkade ha glömt det där med att ha en funktionell och lockande hemsida för att locka människor, medan andra tydligt genomfört en storsatsning på sina sidor.

Trots att detta nu låter väldigt negativt, så är ändå de positiva upplevelserna av förbundsvärlden betydligt fler än de negativa, och jag vill på inget sätt nedvärdera det stora arbete som förbunden gör. Jag har stor respekt för alla som med små resurser arbetar och utvecklar sitt förbund.

Men om det är något som jag lärt mig som praktikant så är det att det gäller för alla att tänka över sig själv och sitt arbete ibland. Sitt syfte, sin motivation, vad man vill nå, hur man kan göra saker bättre, vad som är ändamålsenligt. Inte alltid bara på strategisk nivå, utan också på personlig. Såklart finns det många som redan funderar på allt detta, det är inte på något sätt något nytt som jag kommer med. Men det känns som om det fortsättningsvis är något som är relevant och som alla därför bör ha i åtanke.

Läs också

På bordet: Förändringarnas vindar blåser friskt

Tillsammans till Menestyvät järjestöt

Evenemanget Menestyvät järjestöt ordnas i Helsingfors den 11 februari 2020. Studieförbundet koordinerar biljettinköp för våra medlemsorganisationer, eftersom biljetterna blir billigare om man köper många på en gång.

Bli en dörröppnare på 60 minuter över en kopp kaffe

Är du intresserad av att få träffa någon från din egen bransch med utländsk bakgrund? Med hjälp av "Dörren" kan personer, som är etablerade i Finland och utlandsfödda, mötas och utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.

Den spännande jakten på nya medlemmar

PÅ BORDET. Varför måste en förening alltid ha ett växande medlemsantal? Den frågan ställer många föreningsaktiva när Patrick Ragnäs besöker deras förening i egenskap av ombudsman på Svenska pensionärsförbundet.

Nominera till Studieförbundets styrelse

NYHET. Höstmötet närmar sig och med det val av personer till Svenska studieförbundets styrelse. Vem vill ni i ert förbund se i styrelsen? Nu kan ni nominera.

Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.

Medlemsförmån på Svenska Studieförbundet

NYHET. Utnyttja den fina möjlighet SFV har gett åt Svenska studieförbundets medlemmar: att få använda festsalen i SFV-huset G18 kostnadsfritt. Bokningar kan nu smidigt utföras via nätet.