63913.jpg

Hemska hemsidor och motiverade människor

09.05.2018 kl. 13:30
PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra.

Text: Laura Oksanen

Foto: Frida Lönnroos

Jag har fått gå på en hel drös olika tillställningar och workshops under min praktik, alla av varierande slag. Ibland har jag nästan somnat efter att ha lyssnat en timme på en utläggning av självklarheter och ibland har jag gått som på moln på grund av nya idéer och inspirerande talturer. Det där med att tala om relevanta saker verkar inte vara något som alla har koll på, något som förvånar mig lika mycket varje gång.   

Under dessa tre månader har jag stött på personer som inte verkar ha någon större självinsikt eller tanke bakom sitt arbete, och som inte verkar ha någon drivkraft att utveckla det eller att tänka om. Å andra sidan har jag träffat människor som med stor arbetsmotivation och inre gnista vill utveckla sitt förbund och målmedvetet arbetar för att möta tidens krav och omställningar, något som alltid är lika kul att se och som fyller mig med framtidstro.    

Då jag under min praktik surfade runt på förbundens hemsidor i jakt på faktureringsadresser upplevde jag till min förvåning känslospektrets båda ytterligheter. Jag kved till av förfäran vid synen av vissa hemsidor och suckade av beundran vid synen av andra. Och det hängde inte ihop med förbundens storlek. Nej, både stora som små förbund verkade ha glömt det där med att ha en funktionell och lockande hemsida för att locka människor, medan andra tydligt genomfört en storsatsning på sina sidor.   

Trots att detta nu låter väldigt negativt, så är ändå de positiva upplevelserna av förbundsvärlden betydligt fler än de negativa, och jag vill på inget sätt nedvärdera det stora arbete som förbunden gör. Jag har stor respekt för alla som med små resurser arbetar och utvecklar sitt förbund.   

Men om det är något som jag lärt mig som praktikant så är det att det gäller för alla att tänka över sig själv och sitt arbete ibland. Sitt syfte, sin motivation, vad man vill nå, hur man kan göra saker bättre, vad som är ändamålsenligt. Inte alltid bara på strategisk nivå, utan också på personlig. Såklart finns det många som redan funderar på allt detta, det är inte på något sätt något nytt som jag kommer med. Men det känns som om det fortsättningsvis är något som är relevant och som alla därför bör ha i åtanke. 

Läs också

På bordet: Förändringarnas vindar blåser friskt

64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.
64865_t.jpg

Delta i enkät om arbetsvälmående

NYHET. Jobbar du inom ett finlandssvenskt förbund eller en centralorganisation? Delta i en utredning om arbetsvälmåendet bland förbundsanställda i Svenskfinland.
64863_t.jpg

Hur mår anställda inom de finlandssvenska förbunden?

NYHET. Det finns många positiva aspekter i att jobba för ett ideellt syfte, men också särskilda utmaningar. Svenska studieförbundet och Psykosociala förbundet kartlägger hur anställda inom de finlandssvenska organisationerna mår.
64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.
64563_t.jpg

Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.
64363_t.jpg

Landskapsreformen och räddningsväsendet

PÅ BORDET. Landskapsreformen betyder stora förändringar även för räddningsväsendet. Finlands svenska brand- och räddningsförbund försöker se möjligheter i förändringarna, som inte borde märkas för invånarna, skriver Roger Roos.
64194_t.jpg

Vill du bli Svenska studieförbundets praktikant i höst?

NYHET. Svenska studieförbundet söker en driftig praktikant för tre månader i höst. Vill du få en unik inblick i förbundsvärlden? Skicka in din ansökan.
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse.