Civilsamhällets målsättningar för regeringsprogrammet

27.03.2019 kl. 10:40
Riksdagsvalet närmar sig och därmed även tankar kring det nya regeringsprogrammet. Svenska studieförbundet står bakom de målsättningar som KANE och Medborgararenan har valt att lyft fram.

Inför riksdagsvalet vill delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) och Medborgararenan lyfta fram aktuella frågor som gäller betydelsen av demokrati och ett fritt civilt samhälle samt på vilket sätt dessa kan tryggas i framtiden.

KANE, som har som uppgift att främja samarbetet mellan organisationer och myndigheter, vill i sitt program lyfta fram frågor som bidrar till ett autonomt, livskraftigt och jämlikt civilt samhälle. Läs mera om KANE:s mål för regeringsprogrammet här.

Medborgararenan har tillsammans med 48 medlemsföreningar (bland annat Svenska studieförbundet) skrivit under målsättningar för regeringsprogrammet. Kärnan i Medborgararenans målsättningar är:

• den demokratipolitiska redogörelsen uppdateras med målsättningen att främja frivilligverksamhet
  • frivilligarbete inkluderas i aktiveringsmodellen för utkomstskydd
  • kompetenser som förvärvats inom frivilligverksamhet beaktas och erkänns i högre grad inom utbildningen

Listan på alla de förbund som skrivit under finns här och Medborgararenans målsättningar för regeringsprogrammet kan läsas på svenska här

Medlemsförmån på Svenska Studieförbundet

NYHET. Utnyttja den fina möjlighet SFV har gett åt Svenska Studieförbundets medlemmar; nämligen att få boka festsalen kostnadsfritt. Bokningar kan nu smidigt utföras via nätet.

Elsa Rinne praktikant på Studieförbundet

NYHET. Den här hösten är Elsa Rinne praktikant på Svenska studieförbundet. Elsa kommer under hösten att arbeta bland annat med kommunikation, evenemang, administration och ordna upp Studieförbundets fotoarkiv.

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser.

Nominera till Studieförbundets styrelse

NYHET. Höstmötet närmar sig och med det val av personer till Svenska studieförbundets styrelse. Vem vill ni i ert förbund se i styrelsen? Nu kan ni nominera.

Julia Hemgård koordinator på Studieförbundet

NYHET. Julia Hemgård har inlett sitt arbete som koordinator på Svenska studieförbundet. Hon kommer bland annat att vara med och utveckla verksamheten till stöd för förbunden och arbeta med Studieförbundets kommunikation.

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.