60717.jpg

Knark, knark, knark

PÅ BORDET: För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Joonas Turtonen, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, lyfter upp vad som är aktuellt hos dem just nu.

Text: Joonas Turtonen

För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Påföljden var att nästan 20 ungdomar är misstänkta för olika narkotikabrott. Polisen konstaterar att detta var väntat och att ett tillslag i vilken som helst annan skola skulle ge ungefär samma resultat.

Har vi ett problem därför att det blivit vanligare att en del ungdomar testar knark? Eller är problemet att vi nu fick det bekräftat att knark förekommer också hos oss i våra mysiga, puttenuttiga förortsidyller?

Det är alltid så mycket lättare att föreställa sig att knark handlar om ovårdade typer som smyger omkring och bjuder ut sin vara till sådana människor som har problem.

I verkligheten är det är andras barn som önskar använda knark tillsammans mina barn. Våra barn.

Kan mitt barn göra vettiga beslut då det behövs? Har jag varit tillräckligt tydlig med vad jag förväntar mig av hen? Har jag kapacitet och förmåga att hjälpa ifall det uppdagas att mitt barn behöver hjälp?

Kommer mitt barn ens till mig om hen behöver hjälp?

Föräldraskapet erbjuder utmaningen att ge sin villkorslösa kärlek omlindat med tydliga gränser. En sak som jag ofta möter i mitt arbete är föräldrarnas rädsla att deras barn börjar knarka. Alkohol går väl an om de är tillräckligt gamla och dricker vettigt, tobak är illa, men inte knark!

Inte knark!

Jag brukar säga att vill man förebygga narkotikamissbruk hos sitt barn, så sker det effektivt om barnet inte röker eller använder alkohol. Redan att eliminera den ena av dessa hjälper faktiskt ganska långt. Enligt studier löper rökande ungdomar under berusning den största risken att testa droger.

Om jag får använda mina 15 minutes of fame till att dela ut ännu en livsvisdom, så önskar jag tillägga följande. Att förebygga droganvändning handlar om allt det andra förutom själva drogen. Det finns en orsak till att unga provar droger och det är förvånansvärt sällan själva drogen.

Stärk skyddsfaktorerna genom att bekräfta ditt barn för det hen är, inte för det hen gör. Sporra till fritidsaktiviteter och struktur.

Och kom i håg, 75 procent av ungdomarna har inte testat droger!

Om ett råddigt skrivbord tyder på ett råddigt huvud, så vad tyder ett tomt skrivbord på? Så resonerar Joonas Turtonen som är tvåbarnsfar till en 16- respektive 18-åring. Han har jobbat som verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik sedan år 2009.

66728_t.jpg

Är det du som är vår praktikant våren 2019?

Svenska studieförbundet söker en praktikant för våren 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.
66590_t.jpg

En plattform för samverkan

Svenska studieförbundets styrelse har stakat ut riktningen för de närmaste åren i en ny strategi. Fokus ligger på tre strategiska mål: starkare tillsammans, slipade förbund och förändrat engagemang.
66524_t.jpg

Tre nya medlemmar i Studieförbundet

På höstmötet fick Studieförbundet tre nya medlemmar: Sjuksköterskeföreningen i Finland, Finlands Svenska Publicistförbund och Norr om Stan. Höstmötet omvalde ordförande Jonna Sahala.