Vad vet du om Natur och Miljö?

11.11.2015 kl. 08:52
Ett förbund där de flesta lokalavdelningarna också hör till det finska förbundet. En organisation med både lokalavdelningar och stödjande personmedlemmar och därmed ett tudelat uppdrag. Svenska studieförbundet presenterar: Natur och Miljö!

Varför finns Natur och Miljö, verksamhetsledare Bernt Nordman?

Natur och Miljö ska främja natur- och miljövärden samt byggnadsvården i Svenskfinland enligt stadgarna. Vi har inte ändrat stadgarna utan har syftet kvar som en hyllning till tidigare generationer, även om vi inte i nuläget sysslar med skydd av byggnader och arkitektur. På 1930-talet började Finlands naturskyddsförening växa fram, och år 1970 hade föreningen växt till sig så mycket att den splittrades i flera föreningar som sedan bildade två förbund, ett på svenska och ett på finska. Det började alltså som en folkrörelse av naturskyddare som över språkgränser samlade sig och därför är det naturligt att många föreningar idag hör till båda förbunden.

Hur ser organisationen ut?

Vi har 20 lokalavdelningar, varav tolv är tvåspråkiga och medlemmar både i Natur och Miljö och i Suomen luonnonsuojeluliitto. Medlemmarna i dessa lokalföreningar kan välja om de vill höra till det finska förbundet eller det svenska eller till båda. Av våra 3200 medlemmar är det ändå bara hälften som hör till en lokalavdelning, man kan nämligen också vara så kallad direktansluten medlem i förbundet. Det kan jämföras med att man är stödmedlem i WWF eller Greenpeace.

Vad gör ni?

I Natur och Miljö är det viktigt att människor får vara ute i naturen och ha det mysigt tillsammans, till exempel lyssna på ugglor. Det är typisk verksamhet på lokal nivå. Vi har också en miljöpolitisk agenda och vill påverka samhällsutvecklingen. Förbundets verksamhet är indelad i två avdelningar: miljöfostran och miljöpolitisk verksamhet. Halva vår budget och hälften av våra anställda arbetar med miljöfostran och vi säljer tjänster till kommuner, till skolor och daghem. Det är bland annat naturskolor, grön flagg, lägerskolor och fortbildning. Den andra hälften handlar om politisk påverkan och vi driver olika frågor och har olika kampanjer.

Vad är ni bäst på?

Just nu är vi den största producenten av utepedagogiktjänster i Svenskfinland. Vi är en känd, respekterad och uppskattad remissinstans och vi anlitas som sakkunniga när media har frågor eller ministeriet vill ha en åsikt. Vi har en stark position och vi är bra på att formulera miljöpolitiska ställningstaganden.

Vad kunde ni bli bättre på?

Medlemsaktiviteten grunnar jag dagligen på. Hur vi ska få en aktivare aktivistkår och hur det ska bli lättare för intresserade att kunna bidra. Många förbund har en anställd koordinator för frivilliga men vi har inte ännu åtminstone en sådan.

Hur ser er ekonomi ut?

Omsättningen är ungefär 800 000 euro. Vi får statsbidrag, men det är sjunkande. Vi har medlemsavgifter och en skild prenumerationsavgift, man måste inte prenumerera på tidningen om man inte vill, och så får vi lite allmänna bidrag från fonder. Verksamheten inom miljöfostran är subventionerad, men en kommersiell verksamhet, och så har vi olika projektbidrag. Vi skickar in kring femtio ansökningar om understöd varje år och vi har lyckats ganska bra. Alla bra idéer får finansiering förr eller senare.

Kring vad vill ni samarbeta med andra i Studieförbundet?

Vi har gjort medlemsenkäter och kan dela med oss av dessa som exempel om någon funderar på att göra en enkät. Vi vill gärna veta mer om hur andra förbund löst frågan med kommunikation till medlemmarna. Vi funderar på att flytta från traditionella ekonomisystem till molntjänster och undrar hur andra gjort. Andra förbund som ger ut tidskrifter och som hittat processer som är ekonomiskt hållbara vill vi också diskutera med.

Läs mer...

Läs mer om organisationen, om vad Natur och Miljö gör, föreningsdokument och aktuellt.

Årtal

1941 började tidningen Finlands Natur utkomma

1970 grundandes Natur och Miljö

1986 Finlands första naturskola startades av Natur och Miljö

Siffror

45 skolor deltar i Grön flagg som Natur och Miljö har ansvar för på svenska i Finland

4000 barn deltar årligen i uteundervisning som Natur och Miljö har ordnat

30 arbetsgrupper och kommittéer som myndigheter har tillsatt har en representant från Natur och Miljö

 

52975_t.jpg

Frikyrklig samverkan vill diskutera värderingar

Genom Frikyrklig samverkan samarbetar sex frikyrkosamfund kring utbildning, biståndsarbete och intressebevakning.Läs mera »
16.08.2016 kl. 10:06
52650_t.jpg

Skolungdomsförbundet har förnyat förvaltningen

Med nytt medlemsregister, nytt ekonomisystem och nya förvaltningsrutiner har Finlands svenska skolungdomsförbund FSS tagit stora kliv framåt som ett aktivt förbund.Läs mera »
13.07.2016 kl. 12:40
50906_t.jpg

FSL driver lärarnas intressen

Finlands Svenska Lärarförbund FSL har en heltidsanställd ordförande, som både leder styrelsen och är förman för personalen. Det medför både fördelar och nackdelar, men Christer Holmlund trivs bra.Läs mera »
20.05.2016 kl. 12:33
50769_t.jpg

Föreläsningar och material i aktuella frågor

Förbundet Hem och Skola i Finland är en smidig organisation som på olika sätt arbetar för en trygg skolvardag för alla barn. Personalen trivs, har roligt tillsammans och skrattar mycket samtidigt som de ambitiöst tar itu med nya projekt.Läs mera »
16.05.2016 kl. 10:14
50681_t.jpg

FDUV vill modernisera synen på utvecklingsstörning

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, FDUV, ordnar sommarläger, familjekurser och seminarier för sina medlemmar. FDUV har de senaste åren vuxit och inlett flera nya projekt för att förbättra servicen för personer med utvecklingsstörning.Läs mera »
12.05.2016 kl. 10:03
50658_t.jpg

Föreningen som främjar det finlandssvenska skogsbruket

Via tidskriften Skogsbruket och genom att bevilja stöd vill Föreningen för skogskultur nå barn, unga, skogsägare och fackmän med information om skogsbruk och skogskultur.Läs mera »
11.05.2016 kl. 09:37
50636_t.jpg

FSU – mångsidigt och stabilt förbund

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU är ett stort och mångsidigt förbund. Förutom att stöda de egna föreningarna ordnar FSU verksamhet som riktar sig till större målgrupper, såsom MGP och Teaterkalaset.Läs mera »
10.05.2016 kl. 09:14
50505_t.jpg

Föreningen Brage lyfter fram folkkulturen

Med temat dans firar Föreningen Brage i år sitt 110-årsjubileum. Föreningen har som målsättning att förena det akademiska och det praktiska och att lyfta fram finlandssvensk folkkultur. Föreningen har också copyright på alla finlandssvenska folkdräkter.Läs mera »
02.05.2016 kl. 14:12
49853_t.jpg

Spelmansförbundet bevarar traditioner

Vad tror du att händer på en spelmansstämma? Vad är buskspel för något? Finlands svenska spelmansförbund balanserar mellan att bevara traditioner och ta in nytt i verksamheten för att locka nya medlemmar.Läs mera »
07.04.2016 kl. 13:43