Svensk Ungdom vågar tänka nytt

12.11.2015 kl. 08:42
Svensk Ungdom är Svenska folkpartiets ungdomsorganisation, men på något sätt mycket mer än bara det. Målgruppen är unga som vill engagera sig och vara med och påverka, och SU jobbar mycket med att nå sin målgrupp. Det ska vara möjligt att vara med i politiken fast man är ung och svenskspråkig.

Vad är ”meningen med föreningen”, förbundssekreterare Sandra Grindgärds?

SU finns till för att erbjuda en möjlighet för unga människor att påverka sin vardag, utgående från vår värdegrund som är socialliberal. Det ska vara möjligt att vara aktiv inom politiken på svenska och vi vill öka ungas engagemang och visa att man kan påverka och ändra på saker. Vi tror inte att världen är färdig och vi erbjuder en plattform för unga att vara med och påverka.

Hur ser organisationen ut?

SU finns både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Vi har lokalavdelningar, idag ca 15 aktiva, fyra kretsar och ett förbund som jobbar på nationellt plan. Vi har också ett mycket aktivt internationellt arbete och är medlem i flera internationella organisationer. Förbundet leds av en förbundsstyrelse. Dessutom jobbar vi nu med att stärka ”övriga Finland”, där det finns intresse och engagemang. Vi är åtta personer som jobbar inom SU och en stor del av vårt arbete är att vara inspiratörer och engagera andra och också få människor att våga göra olika saker. Vi måste också se till att de som vill engagera sig har de redskap och verktyg som behövs.

Vad är ni bäst på?

Att tänka nytt och att våga tänka längre. Vi är bra på att komma med modeller för samhällsutveckling och vi vågar se nya perspektiv. Vi är också bra på strategisk kommunikation, som vi arbetat mycket med. Utgående från en motion på kongressen för några år sedan om att SU borde byta namn startade vi en djupgående process kring bränding av namnet. Sociala medier finns idag på allas arbetsbord, vare sig man vill det eller inte, men det betyder också att man kan få en otrolig räckvidd för lite pengar.

Era största utmaningar?

En av våra utmaningar är att vi arbetar med unga, som flyttar runt. Ett gäng kanske startar upp verksamhet i en lokalavdelning och nästa höst flyttar alla bort för att studera. Att nå vår målgrupp och få unga att intressera sig för politik. Samhällsdiskussionen går i en riktning som inte är den vi vill att den ska vara så en utmaning är att svänga den till att bli mer positiv för ett öppet Finland. Vi vill inte bara ha nya medlemmar utan öka antalet engagerade medlemmar. En utmaning är också vår nya roll som oppositionsparti.

Hur ser er ekonomi ut?

SU:s verksamhet finansieras med offentliga och privata medel. Alla medlemmar betalar även en medlemsavgift.

Fördomar om er organisation?

Att vi bara jobbar med det svenska språket, men vi jobbar också med många andra områden, till exempel miljö, ekonomifrågor och arbetsmarknadsfrågor, utgående från vår liberala värdegrund. Många tror att man måste kunna mycket om politik för att vara med, men man kan komma med för att lära sig och utvecklas. Bland SFP:are finns de, som uppfattar oss som väldigt liberala, och allmänt är en fördom mot alla politiska ungdomsförbund att vi är en broilerskola. Delvis stämmer det, men vi är mycket mer.

Kring vad vill ni samarbeta med andra i Studieförbundet?

Vi kan dela med oss av erfarenheter av intressebevakning, lobbning och hur man jobbar strategiskt, hur man bygger upp en kampanj och säljer sin sak. Vi vill gärna vara med i nätverk och skulle gärna samarbeta kring hur andra jobbar med intern kommunikation och hur man når ut till medlemmarna.

Läs mer...

Läs mer om vad som är på gång i Svensk Ungdom, deras föreningsguide och om förbundet.

Årtal

1943 grundades Svensk Ungdom

1951 fick Svensk Ungdom sin första riksdagsledamot då Grels Teir valdes in i riksdagen

1977 började Svensk Ungdom ordna barnläger

Siffror

32 motioner behandlade Svensk Ungdom på sin senaste kongress

30 000 valbroschyrer delade Svensk Ungdom ut inför riksdagsvalet våren 2015

10 timmar per vecka deltar Svensk Ungdoms förbundssekreterare Sandra Grindgärds i möten (i medeltal)

De anställda på SU har pausgymnastik enligt en video på Youtube.

52975_t.jpg

Frikyrklig samverkan vill diskutera värderingar

Genom Frikyrklig samverkan samarbetar sex frikyrkosamfund kring utbildning, biståndsarbete och intressebevakning.Läs mera »
16.08.2016 kl. 10:06
52650_t.jpg

Skolungdomsförbundet har förnyat förvaltningen

Med nytt medlemsregister, nytt ekonomisystem och nya förvaltningsrutiner har Finlands svenska skolungdomsförbund FSS tagit stora kliv framåt som ett aktivt förbund.Läs mera »
13.07.2016 kl. 12:40
50906_t.jpg

FSL driver lärarnas intressen

Finlands Svenska Lärarförbund FSL har en heltidsanställd ordförande, som både leder styrelsen och är förman för personalen. Det medför både fördelar och nackdelar, men Christer Holmlund trivs bra.Läs mera »
20.05.2016 kl. 12:33
50769_t.jpg

Föreläsningar och material i aktuella frågor

Förbundet Hem och Skola i Finland är en smidig organisation som på olika sätt arbetar för en trygg skolvardag för alla barn. Personalen trivs, har roligt tillsammans och skrattar mycket samtidigt som de ambitiöst tar itu med nya projekt.Läs mera »
16.05.2016 kl. 10:14
50681_t.jpg

FDUV vill modernisera synen på utvecklingsstörning

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl, FDUV, ordnar sommarläger, familjekurser och seminarier för sina medlemmar. FDUV har de senaste åren vuxit och inlett flera nya projekt för att förbättra servicen för personer med utvecklingsstörning.Läs mera »
12.05.2016 kl. 10:03
50658_t.jpg

Föreningen som främjar det finlandssvenska skogsbruket

Via tidskriften Skogsbruket och genom att bevilja stöd vill Föreningen för skogskultur nå barn, unga, skogsägare och fackmän med information om skogsbruk och skogskultur.Läs mera »
11.05.2016 kl. 09:37
50636_t.jpg

FSU – mångsidigt och stabilt förbund

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU är ett stort och mångsidigt förbund. Förutom att stöda de egna föreningarna ordnar FSU verksamhet som riktar sig till större målgrupper, såsom MGP och Teaterkalaset.Läs mera »
10.05.2016 kl. 09:14
50505_t.jpg

Föreningen Brage lyfter fram folkkulturen

Med temat dans firar Föreningen Brage i år sitt 110-årsjubileum. Föreningen har som målsättning att förena det akademiska och det praktiska och att lyfta fram finlandssvensk folkkultur. Föreningen har också copyright på alla finlandssvenska folkdräkter.Läs mera »
02.05.2016 kl. 14:12
49853_t.jpg

Spelmansförbundet bevarar traditioner

Vad tror du att händer på en spelmansstämma? Vad är buskspel för något? Finlands svenska spelmansförbund balanserar mellan att bevara traditioner och ta in nytt i verksamheten för att locka nya medlemmar.Läs mera »
07.04.2016 kl. 13:43