Folkdansringen lyfter fram folkdansen

02.03.2016 kl. 13:28
Folkdans och sånglekar intresserar många, samtidigt som det är svårt att få nya dansare. Finlands svenska folkdansring utbildar instruktörer, ger ut material och ordnar folkdansstämmor.

- Den här sommaren skickar vi våra instruktörer för att leda folkdans på andras läger, förutom på våra egna läger, berättar Katja Nummelin-Sailakari, verksamhetsledare på Finlands Svenska Folkdansring.

Senaste år var det svårt att få deltagare till sommarlägren och Folkdansringen har därför bestämt sig för att i år testa på en ny modell att nå ut till barn och unga med folkdans. I tillägg till de egna lägren med mycket folkdans erbjuds folkdans också på några andra läger, i samarbete med andra lägerarrangörer.

- Finlands Svenska Folkdansring finns för att upprätthålla gamla traditioner som hör till vår kultur. Folkdans, sånglekar, gamla lekar och användningen av folkdräkter, berättar Katja.

Den viktigaste verksamheten är att utbilda instruktörer, som i folkdanslagen runt om i Svenskfinland kan lära ut folkdanser. På en kurs i augusti lärs följande sommars danser ut, så att alla under vintern kan öva och på sommarens folkdansstämma kan danserna. Folkdansstämman ordnas varje år. Vart tredje år är det nordiska folkdansstämmor.

En annan viktig del av verksamheten är att ge ut material kring folkdans och danstraditioner.

Verksamheten leds av verksamhetsledaren som arbetar deltid och en riksinstruktör på deltid. Kansliet finns i Helsingfors, tillsammans med Föreningen Brage som man hyr utrymme av. Centralstyrelsen består av medlemmar från förbundets sex olika distrikt. Medlemsantalet ligger på 750.

- En utmaning för oss är att få nya dansare med i verksamheten. Många är intresserade av att lära sig dansa folkdans och dansar i ett folkdanslag, men alla blir inte medlemmar hos oss. Till exempel personer som dansar i ett folkdanslag via arbis och också deltar i folkdansstämmor blir kanske inte medlem hos oss, medan de som dansar i en förening lättare blir det, säger Katja.

Folkdansen är populär och också olika danslekar:

- Vi får frågor när någon vill lära sig sånglekar till midsommarfesten eller liknande, berättar Katja.

Folkdansringen ordnar regelbundet kurser både för unga och för vuxna. Sånglekar har också visat sig vara ett sätt att få kontakt med personer som tappat minnet.

- Då man sjunger de sånger som någon sjungit som barn så kan personen plötsligt börja sjunga med, berättar Katja.

 

Läs mer

Läs mer om Folkdansringen, deras publikationer, vilka kurser som ordnas och om sommarens folkdansstämma i Grankulla.

Årtal

1931 grundades Finlands Svenska Folkdansring, eftersom det via nordiskt samarbete bestämts att en dansstämma skulle ordnas i Finland och då behövdes folkdansringen.

1932 ordnade Finlands Svenska Folkdansring den första dansstämman i Finland.

1982 ordnades den första barn- och ungdomsstämman av Finlands Svenska Folkdansring.

Siffror

12 personer deltog i en årslång utbildning för folkdansinstruktörer som Finlands Svenska Folkdansring ordnade tillsammans med Novia.

800 exemplar trycks det upp av varje nummer av tidningen Folkdansaren, som Finlands Svenska Folkdansring ger ut i sex nummer per år.

45 grupper runt om i Svenskfinland dansar regelbundet folkdans.

Verksamhetsledare Katja Nummelin-Sailakari på Finlands Svenska Folkdansring.

54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27
54113_t.jpg

Man ska kunna bo och livnära sig på landsbygden

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) arbetar med att ta tillvara landsbygdens och sina medlemmars intressen. Man satsar speciellt på ungdomar, synlighet och ansvar.Läs mera »
10.10.2016 kl. 09:35
54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37