FSB fixar utbildning för frivilliga brandmän på svenska

08.03.2016 kl. 12:08
Ett förbund som jobbar med målsättningen att få Finland till ett säkrare land. Svenska studieförbundet presenterar: Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund!

- Utbildning är vår stora grej, berättar Roger Roos, organisationschef på Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund.

FSB har avtal med tre av Finlands 22 räddningsområden om att sköta grund- och kompletteringsutbildningen för avtalsbrandkårerna inom brand- och räddningsbranschen. Man ordnar bland annat utbildning i förstahandssläckning, säkerhetsutbildning för skolor, företag och privatpersoner samt utrymningsövningar för skolor och boenden.

- Vi har stor hjälp av lokala brandkårer som sköter om detta. Målsättningen är att få Finland till ett säkrare land, för trots statsrådet målsättning att till och med år 2015 få ner antalet dödsfall på grund av bränder till noll, så har det inte lyckats ännu, säger Roger.

Personer som vill vara med i verksamheten ska ta kontakt med den lokala frivilliga brandkåren.

- Man får sedan delta i utbildningar och för att få ”åka blåljus” så ska man ha gått en 60-timmars utbildning och efter det en kurs i rökdykning och en i första hjälpen, så det är långt över hundra timmar du sitter på skolbänken innan du är klar, säger Roger.

Ungdomsverksamheten är väldigt viktig inom förbundet, i och med att det är där rekryteringen sker.

Vad gör ni?

- På årsnivå har vi tre stora tillställningar. I maj är det kongress och vårmöte och då ordnas det samtidigt tävlingar i redskapshantering, både för damer och för herrar, säger Roger.

I samband med kongressen ordnas en parad och kongressen roterar mellan lokalförbunden. I år kommer kongressen att vara i Lovisa.

- I mitten av 1990-talet var det över 500 deltagare på kongresserna, men det har minskat. Vi har inte lyckats få traditionen att delta i kongressen och tävlingar att gå vidare bland de yngre i samma utsträckning, säger Roger.

På hösten ordnas årligen studiedagar och höstmöte. Sommarläger hör också till verksamheten. Brandkårsungdomar kommer på läger för att få utbildning och sedan övar de i praktiken hemma i den egna brandkåren. I sommar kommer lägret att ordnas i Kyrkslätt. Vart fjärde år ordnas större internationella läger med ungefär 3000 deltagare.

Hur ser organisationen ut?

- Inom vår organisation har vi 140 brandkårer i sex lokalförbund. I början av 1900-talet grundades det allmänna brandkåristförbundet men då den svenskspråkiga servicen inte fungerade där beslöt man att grunda ett eget förbund för att trygga den svenska servicen, berättar Roger.

FSB hör till SPEK (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö - Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland) där det finns 13 förbund varav ett är svenskt. De andra följer den gamla länsindelningen.

Ordförande för förbundet är Anna-Maja Henriksson och i styrelsen sitter representanter för lokalförbunden och fyra sakkunniga.

- När räddningslagen förnyades år 2011 var Thomas Blomqvist vår ordförande och då hade vi stor nytta av att som ordförande ha en person med möjlighet att öppna dörrar. Vice ordförande fungerar som min operativa förman, men när det gäller det strategiska så har vi stor nytta av en synlig frontfigur.

FSB får bidrag från brandskyddsfonden som täcker ungefär hälften av utgifterna, resten finansieras genom annan verksamhet.

- Åren fram till år 2019 kommer att vara intressanta. SOTE-reformen berör också räddningsväsendet och inget vet ännu hur det kommer att se ut, antagligen blir det ett enda stort räddningsområde i Nyland, där det idag finns fyra.

Fortfarande är svenska språket det centrala för FSB.

- Vi kunde bli bättre på både intern kommunikation till våra medlemmar och externt. Vi syns för dåligt, folk vet inte vad vi gör. Vi är filtret utåt gällande det svenska inom räddningsväsendet och vi är den som bevakar de svenska intressena, så på den biten behövs vi och där har vi också stöd från fältet, säger Roger.

 

Läs mer

Läs mer om förbundet, om deras utbildningar, tävlingar och sådant som kan vara bra för alla att känna till, exempelvis vad du borde ha i hemförrådet.

Årtal

1948 grundades Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund

1989 började Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund utse Årets brandkårist

Siffror

140 brandkårer hör till Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund

6700 personer (ungefär) är med i de brandkårer, damavdelningar och ungdomsavdelningar som hör till Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund

Roger Roos, organisationschef på Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund.

54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27
54113_t.jpg

Man ska kunna bo och livnära sig på landsbygden

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) arbetar med att ta tillvara landsbygdens och sina medlemmars intressen. Man satsar speciellt på ungdomar, synlighet och ansvar.Läs mera »
10.10.2016 kl. 09:35
54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37