SLEF är bra på att organisera

15.03.2016 kl. 07:59
Kan du citera ditt förbunds målsättningsparagraf? Inte jag heller, men det kan personalen på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF). De läste upp paragrafen i kör, men erkänner att de nyligen friskat upp minnet i samband med strategiarbete för föreningen. SLEF arbetar för att föra ut evangeliet i Svenskfinland och i missionsländerna.

- Vår målsättningsparagraf är intakt sedan år 1873 då Evangeliföreningen grundades, berättar Göran Stenlund, verksamhetsledare.

SLEF är en väckelserörelse inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och en av kyrkans sju officiella missionsorganisationer.

- Evangeliföreningen vill vara en kanal för det glada budskapet om Jesus Kristus. Inom Evangeliföreningen vill vi grunda all vår verksamhet på Bibeln och den lutherska bekännelsen. Vi tror att hela Bibeln är Guds ord. Vi vill betona Bibelns lära om frälsning av nåd, utan gärningar, genom tron på Jesus Kristus, säger Göran Stenlund.

Vad gör ni?

- Vi ordnar sommarläger för barn, ungefär femton läger varje år, mest i Österbotten men också på Åland och i södra Finland. Vi ordnar ungdomsläger flera gånger under året och har ungdomsgrupper som regelbundet träffas i Jakobstad, Vasa och Åbo, berättar ungdomssekreterare Ingrid Jern.

- Via vårt förlag ger vi ut tidskrifterna Barnavännen, Missionen Salamu och Sändebudet, böcker och lite musik. Antalet böcker varierar, men ett knappt tiotal per år. Vi är också återförsäljare. Förlagsverksamheten är ett led i att sprida budskapet, säger förlagschef David Forsblom.

Dessutom ordnas bland annat familjeläger och sommarfester.

Hur ser er ekonomi ut?

- Vi lever till stor del på gåvor, både från enskilda människor och via lutherska kyrkans församlingar. De flesta församlingarna använder en del av sina medel för missionsarbete utomlands och kanaliserar det via oss. Vi har också en del fastigheter som ger hyresintäkter, berättar Göran Stenlund.

Hur ser organisationen ut?

SLEF har ett trettiotal lokalavdelningar. Organisationen förenklas i och med att den regionala nivån minskar i betydelse då kommunikationssätten förändras. Medlemsantalet ligger knappt under tusen, men många fler är aktiva, till exempel skickas terminsprogrammet till knappt 5000 personer. De aktiva finns med i ett välskött kontaktregister, som de sektoransvariga sköter om. SLEF har kansli i Vasa och i Helsingfors och totalt 14 anställda i Finland. Dessutom har man 15 utsända i fyra länder.

- Det är relativt lätt att hitta människor som vill vara med i olika arbetsgrupper. Oftast är en ansvarig anställd med och vi ser det som en viktig del av verksamheten, en grej i sig, att planera verksamheten i ett arbetsteam. Det här sättet att arbeta, där en grupp samlas för att planera och fundera har också fungerat fostrande, många ungdomar har vuxit upp till duktiga organisatörer. De har lärt sig det organisatoriska via det kristna och har nytta av det i samhället, säger Brita Jern, missionsledare.

Samtidigt är nyrekrytering och att försäkra sig om återväxten något man hela tiden sysslar med.

- Förr gick man med och sen var man med, men idag är livsrytmen mer stressig. Många tar gärna emot det som erbjuds och är glada när de fått något då de åker hem, men det behövs också de som kavlar upp ärmarna och är med och jobbar, säger Göran Stenlund.

 

Läs mer

Kolla SLEF:s stadgar (om du vill veta vad personalen läste upp i kör för mig så var det paragraf 2), om missionsarbetet, om SLEF:s organisation och om SLEF Media som bland annat ger ut flera tidningar.

Årtal

1873 grundades Lutherska Evangeliföreningen i Finland, som är år 1922 delades på språklig grund och då grundades Svenska Lutherska Evangeliföreningen.

1876 började tidningen Sändebudet ges ut av Lutherska Evangeliföreningen i Finland

1900 började Lutherska Evangeliföreningen med arbete i Japan, det första missionsområdet.

2016 började SLEF med missionsarbete i Etiopien.

Siffror

40 verksamhetsutrymmen äger SLEF, det är lägerområden, Luthersalar och bönehus.

1000 personer är det som mest på SLEF:s sommarsamlingar och inkommande sommar ordnas sommarfesten i Helsingfors.

Beatrice Nyholm och Brita Jern på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland.

54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27
54113_t.jpg

Man ska kunna bo och livnära sig på landsbygden

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) arbetar med att ta tillvara landsbygdens och sina medlemmars intressen. Man satsar speciellt på ungdomar, synlighet och ansvar.Läs mera »
10.10.2016 kl. 09:35
54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37