Sångfest i år för Sång- och musikförbundet

16.03.2016 kl. 08:16
Vart femte år bjuder Finlands svenska sång- och musikförbund sina medlemmar på sångfest – ett evenemang med upp emot 3000 deltagare och digert programutbud under några dagar. Verksamhetsledare Mikael Fröjdö är glad att kunna erbjuda medlemmarna mycket konserter.

- Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) finns till för att koordinera sammanslutningar inom amatörmusik i Svenskfinland. Vår uppgift är att främja sång och musik. Vi ger utbildning och möjlighet att uppträda, vi förvaltar kulturarvet och vi arbetar för att höja nivån rent musikmässigt. Förbundet finns till för att se till att Svenskfinland har ett amatörmusikliv och ett ansikte utåt, säger Mikael Fröjdö, verksamhetsledare på FSSMF.

Hur ser organisationen ut?

Fyra organisationer hör till FSSMF, nämligen De Ungas Musikförbund i Svenskfinland, Finlands svenska damkörsförbund, Finlands svenska körförbund och Finlands svenska manssångarförbund. Dessutom har FSSMF tolv regionala sång- och musikförbund och inom dessa finns medlemskörer, orkestrar och andra föreningar.

En privatperson som till exempel sjunger i en kör blir sedan medlem på alla nivåer, i sin lokala kör, i ett lokalförbund, i ett specialförbund och i FSSMF.

- Det hörs en del kritik då och då, varför man ska höra till flera olika förbund, men sedan 1929 har det sett ut så här. Då någon ifrågasätter nyttan med att höra hit brukar jag säga att vi erbjuder väldigt mycket.

Vad erbjuder ni då?

- Vi erbjuder utbildning, workshops och kurser, det är en stor del av budgeten varje år. Vi ordnar sångfest vart femte år, där upp emot 3000 personer brukar delta. Nu i sommar blir det sångfest i Karleby och då blir det 16 konserter under tre dagar, berättar Mikael.

Han håller i trådarna för sångfesten, som ordnas av ett litet team trots vidden av evenemanget.

- Det finns ingen lönsam ekonomi i sångfesterna, men det är något vi erbjuder för medlemmarna och det är ett evenemang som känns viktigt så det får kosta vart femte år, säger Mikael.

FSSMF driver också ett förlag där man ger ut noter och hela repertoarer. Bland annat ges hela övningsmaterialet till sångfesterna ut på eget förlag. Förlagsverksamheten krymper ändå hela tiden.

- Vi ger möjligheter för finlandssvenska tonsättare att ge ut musik som når ut bredare, men det behövs inte längre på samma sätt som tidigare i och med nya digitala möjligheter. Vi säljer också böcker till musikinstitut och liknande, säger Mikael.

Hur ser er ekonomi ut?

- Vi är helt beroende av verksamhetsbidrag från Undervisnings- och kulturministeriet och Svenska Kulturfonden och av bidrag från olika stiftelser och fonder. Dessutom har vi medlemsavgifterna. Det som kostar mest är evenemangs- och utbildningsproduktionen, personalen och projekt, berättar Mikael.

FSSMF delar ut verksamhetsunderstöd till medlemsförbunden, värdesedlar för fortbildning och priser till sina medlemmar, bland annat Långbackapriset till en dirigent.

Vad är ni bäst på?

- Vi har en enorm kunskap om amatörmusiken i Svenskfinland och det gäller alla delar: repertoar, nätverk, musik, sångare, dirigenter, ledare och nätverk ut i Norden. Våra tillställningar drar också mycket folk. Musiken som är kärnan i vår verksamhet är intressant för en allmänhet.

De största utmaningarna?

- Själva organisationen och hur vi ska ha det i framtiden gällande evenemangs- och utbildningsproduktionen. På kanslinivå handlar det om att fundera kring om det behövs mera personal för att producera olika evenemang. Ska vi se oss som ett produktionsbolag och inte enbart som en takorganisation? Nu fungerar FSSMF som ett produktionsbolag fast det inte är uttalat, säger Mikael.

 

Läs mer

Läs mer om förbundet, om medlemmarna, om förlaget och om vad som är aktuellt inom FSSMF.

Årtal

1891 ordnades den första sångfesten i Svenskfinland.

1929 grundades Finlands svenska sång- och musikförbund.

Siffror

279 grupper med sammanlagt 4789 medlemmar verkar inom Finlands svenska sång- och musikförbund.

4900 exemplar är upplagan på Finlands svenska sång- och musikförbunds tidning Resonans, som utkommer med fyra nummer per år.

2500 personer har anmält sig till årets sångfest, som ordnas i juni i Karleby av Finlands svenska sång- och musikförbund.

Verksamhetsledare Mikael Fröjdö på Finlands Svenska Sång- och Musikförbund.

87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
77322_t.jpg

Kreativa lösningar för virtuell körsång ger Finlands svenska sång- och musikförbund titeln Årets förbund

NYHET. Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) har utsetts till Årets förbund 2021. Förbundet har under år 2020 utmärkt sig som en föregångare genom att aktivt arbeta för sång, musik och gemenskap genom nya, kreativa lösningar – hundratals körsångare har ensamma i vardagsrummet sjungit tillsammans.Läs mera »
20.04.2021 kl. 13:07
75034_t.jpg

Stöd i arbetet genom mentorskap

ARTIKEL. Förbundsarenans mentorskapsprogram Mentorix för förbundsanställda har kört igång. Under ett år kommer adepterna i programmet att med hjälp av en personlig mentor att utvecklas i sitt arbete.Läs mera »
02.10.2020 kl. 08:15
71676_t.jpg

Alla tiders sångfest under planering

PÅ BORDET. Finlands Svenska Sång- och musikförbund siktar på stjärnorna då Svenskfinlands massmusikfestival går av stapeln i Helsingfors 2021. Sofia Strömgård ger en inblick i planeringsarbetet.Läs mera »
10.01.2020 kl. 07:45
64381_t.jpg

Spännande förbundsklenoder

PÅ TAPETEN. Den här våren har stafetten #förbundsklenoder löpt bland de finlandssvenska förbunden. Kolla vilka spännande föremål förbunden plockat fram ur gömmorna och visat.Läs mera »
07.06.2018 kl. 19:47
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48
60974_t.jpg

Anställd i förbundsvärlden

I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden. Läs mera »
08.11.2017 kl. 09:17