FSU – mångsidigt och stabilt förbund

10.05.2016 kl. 09:14
Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU är ett stort och mångsidigt förbund. Förutom att stöda de egna föreningarna ordnar FSU verksamhet som riktar sig till större målgrupper, såsom MGP och Teaterkalaset.

- FSU:s verksamhet står på tre ben, berättar verksamhetsledare Tomas Järvinen.

En del handlar om att tillsammans med de fyra landskapsförbunden serva lokalföreningarna. FSU har drygt 50 000 medlemmar i 299 föreningar.

- Antalet medlemmar har fluktuerat, och vi ser inga drastiska ändringar, men lite går medlemsantalet uppåt, berättar Tomas.

När det gäller antalet föreningar så går antalet uppåt, eftersom nya föreningar ansluter sig. Det är olika specialföreningar som grundas kring ett intresse, till exempel nya teater-, rollspels- eller LAN-föreningar.

- De inser att de har mest nytta av vårt förbund och vi välkomnar nya föreningar, säger Tomas.

- Vi har en inbördes överenskommelse med landskapsförbunden om vem som gör vad, men på ett sätt hör de fyra landskapsförbunden ihop med en förbigången era där funktionen inte längre än självklar. De har byggt upp en egen finansiering och verksamhet och vem är jag att säga att det är fel, funderar Tomas.

Den andra delen av verksamheten handlar om intressebevakning och att agera utåt mot myndigheter och samhället enligt fältets behov. Den tredje delen av verksamheten handlar om att ordna evenemang för icke-medlemmar, för ungdomar allmänt. Bland annat står FSU bakom Popkalaset, MGP och Teaterkalaset. Grundtanken är att erbjuda alla ungdomar något och att ge barn och ungdomar en positiv bild av UF-rörelsen, eftersom alla inte nödvändigtvis nås av en lokalförening.

- Det är på gott och ont att vi har epitetet ”ungdom” i vårt namn. Det började som en nykterhetsrörelse och har alltid varit inriktad på ungdomar. Begreppet kulturellt ungdomsarbete har myntats först nu, men det är alltid det som varit i fokus, säger Tomas.

Verksamheten finansieras av statsbidrag, bidrag från fonder och stiftelser samt via projektfinansiering. Just nu medverkar FSU i ett europeiskt projekt kring att kartlägga hur det ser ut i glesbygden, eftersom det är främst där medlemsföreningarna och föreningshusen finns.

- Samtidigt som vi vill förnya verksamheten, så hoppas vi att vi får fortsätta göra våra projekt och hoppas att finansiärerna inser värdet. Ingen gör något liknande i Finland, säger Tomas och nämner MGP som exempel.

- FSU kritiseras ibland för att vara så luddigt. När jag läst historikerna om FSU har jag insett att förbundet ända från början varit en luddig rörelse, men det finns också en skönhet i att göra vad vi vill. Vi följer ändå förbundets stadgar, där det står att FSU arbetar för att samla landets svenskspråkiga ungdom kring gemensamma strävanden och verkar för den finlandssvenska ungdomens trivsel och trygghet, säger Tomas.

Läs mer

Läs mer om FSU, organisationen, föreningshusen, MGP och vad som är aktuellt inom FSU.

Årtal

1906 grundades Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf.

2001 ordnade Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU det första Teaterkalaset på Åland

2006 firade Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU sitt hundraårsjubileum

2013 firade den finlandssvenska ungdomsföreningsrörelsen sitt 125-årsjubileum, eftersom Malax UF grundades av Johannes Klockars år 1888.

2016 utsågs Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU till Årets förbund av Svenska studieförbundet

Siffror

50 000 medlemmar har Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU

250 föreningshus runt om i Svenskfinland finns det inom Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU:s medlemsföreningar.

50 teaterföreningar (UF-amatörgrupper) har premiärer varje år inom ungdomsföreningsrörelsen

 

54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27
54113_t.jpg

Man ska kunna bo och livnära sig på landsbygden

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) arbetar med att ta tillvara landsbygdens och sina medlemmars intressen. Man satsar speciellt på ungdomar, synlighet och ansvar.Läs mera »
10.10.2016 kl. 09:35
54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37