Föreningen som främjar det finlandssvenska skogsbruket

11.05.2016 kl. 09:37
Via tidskriften Skogsbruket och genom att bevilja stöd vill Föreningen för skogskultur nå barn, unga, skogsägare och fackmän med information om skogsbruk och skogskultur.

Föreningen för skogskultur jobbar för att på alla sätt främja det finlandssvenska skogsbruket. De sysslar med att sprida information till barn, unga, skogsägare och fackmän, att bidra ekonomiskt till olika skogliga projekt och delar ut pris och stipendier.

- För några hundra år sedan var man rädd att skogen skulle ta slut. Man skövlade ung skog och kvar blev bara smått och krokigt. För att börja avverka hållbart och tänka på skogen på ett annat sätt grundande man Föreningen för skogskultur. I dag idkar föreningen endast ideell verksamhet, berättar Nina Jungell, anställd på Finlands skogscentral och tidigare den som skötte föreningens administration.

Föreningen för skogskultur har ingen egen personal och nås säkrast via ordförande Tomas Landers.

- Det var stora skogsägare och godsägare som låg bakom föreningen i tiderna, berättar Anders Wikberg, utbildningsplanerare på Finlands skogscentral.

Titeln på föreningens historik är Skog må inte skövlas. Det var också tanken då föreningen i tiderna grundades, att värna om skogen och arbeta för hållbar avverkning.

Föreningen ordnar inte så många egna evenemang, utan är mer av en understödjande förening.

- Vi har ett kapital och vi använder avkastningen till att till exempel stöda skolor som åker ut till skogs, berättar Nina Jungell.

Föreningen stöder också till exempel 4H:s verksamhet och beviljar stipendier till forststuderande. Dessutom stöder föreningen utbildningsdagar för fackmän och skogsägare och delar ut pengar för att upprätthålla verksamhet för målgruppen.

Föreningen riktar sig till skogsägare och skogsfackmän och har ungefär 200 medlemmar. En medlemsförmån är bland annat att medlemmar för ett liten avgift kan hyra en sommarstuga som föreningen äger i Ekenäs skärgård.

Tidskriften Skogsbruket, som utkommer med 11 nummer per år, hör till föreningens viktigaste verksamhet. En annan viktig del av verksamheten är heders- och förtjänsttecken som delas ut. Föreningen delar ut reseunderstöd till skolor och resestipendier till skogsfackmän. Föreningen ger också ut böcker, år 2015 gav man ut en ny upplaga av Skogsbrukets handbok, som innehåller skogsbrukets grunder med praktiskt inriktade rekommendationer och tips.

- Vi kämpar hårt för att få nya medlemmar. Vi vill stöda det finlandssvenska skogsbruket och föreningen behövs. Vi gör det på svenska för skogsbruket som ingen annan gör, säger Nina Jungell.

Läs mer

Läs mer om tidningen Skogsbruket, vilka understöd föreningen delar ut, om de böcker föreningen gett ut och om historien.

Årtal

1910 grundades Föreningen för skogskultur.

1913 deltog Föreningen för skogskultur i en lantbruks-, slöjd och fiskeriutställning i Borgå och tilldelades där ett hederspris.

1925 hölls den första allmänna skogsdagen i Finland. Dagen har senare övergått till att bli Skogsveckan, som Föreningen för skogskultur numera är en av arrangörerna för.

1931 började tidningen Skogsbruket ges ut.

Siffror

3500 prenumeranter har tidningen Skogsbruket, som ges ut av Föreningen för skogskultur.

54551_t.jpg

FSS arbetar för jämställdhet

Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.Läs mera »
02.11.2016 kl. 09:52
54529_t.jpg

Ordkonstskola och eftisledare

Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.Läs mera »
01.11.2016 kl. 07:44
54512_t.jpg

Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.Läs mera »
31.10.2016 kl. 10:42
54404_t.jpg

För barnens väl sedan 1893

Barnavårdsföreningen i Finland grundades 1893 och är därmed Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Föreningen driver ett barnhem och har flera daghem och eftisar. Barnavårdsföreningen har dessutom en omfattande verksamhet för rådgivning och stöd till familjer och barn med utmaningar i vardagen eller i svåra livssituationer. Också ferie- och kurscentret Högsand i Hangö till Barnavårdsföreningen.Läs mera »
25.10.2016 kl. 07:43
54384_t.jpg

Kooperationen lever i Finland

Andelslag kan man stöta på lite varstans, alltifrån exempelvis banker som Andelsbanken till butiker som Varuboden-Osla. Finlands Svenska Andelsförbund har ett trettiotal medlemmar som man betjänar genom att bland annat ordna kundträffar och seminarier samt bistå med juridisk rådgivning och intressebevakning. Bland medlemmarna finns till exempel slakterier, mejerier samt bolag inom vindkraft och energi.Läs mera »
24.10.2016 kl. 08:21
54148_t.jpg

Både samhällsnytta och medlemsnytta i FSBF

Finlands svenska biblioteksförening driver finlandssvenska biblioteksfrågor och är ett samlande organ för både bibliotekspersonal och studerande samt förtroendevalda och andra intresserade.Läs mera »
11.10.2016 kl. 10:27
54113_t.jpg

Man ska kunna bo och livnära sig på landsbygden

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) arbetar med att ta tillvara landsbygdens och sina medlemmars intressen. Man satsar speciellt på ungdomar, synlighet och ansvar.Läs mera »
10.10.2016 kl. 09:35
54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37