Finländska idrottsrörelsens omorganisation ger FSI utmaningar

31.10.2016 kl. 10:42
Finlands Svenska Idrott FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland. Verksamheten når årligen långt över 100 000 personer.

Under FSI:s fana samlas tio medlemsförbund: Finlands Svenska Skolidrottsförbund, Finlands Svenska Skidförbund, Finlands Svenska Gymnastikförbund, Svenska Finlands Idrottsförbund, Svenska Finlands Sportskytteförbund, Finlands Svenska Orienteringsförbund, Nylands-Åbolands Idrottsdistrikt, Österbottens Idrottsdistrikt, Ålands Idrottsdistrikt och Idrottens Föreningsallians (IFA).

Christel Björkstrand, FSI:s generalsekreterare, berättar att verksamheten når hela Svenskfinland. Personalen består av 16 fast anställda och räknar man ännu med tränare och andra som engageras i verksamheten kommer man upp till ett femtiotal personer.

- FSI:s verksamhet berör årligen långt över 100 000 personer genom exempelvis olika idrottsarrangemang i skolan och utbildningar. Genom satsningen ”Hoppa rep” har till exempel 9000 skolbarn fått lära sig hoppa rep, säger Christel.

Satsningen ”Hoppa rep” drivs av Finlands svenska skolidrottsförbund som är medlem i FSI. Skolorna kan beställa en utbildad instruktör som under en förlängd rast lär ut rephoppning till eleverna. Därefter förses skolan med ett antal hopprep så att barnen kan fortsätta med hoppandet.

FSI:s finansiering kommer från många olika källor. En viktig del är bidrag från fonder och stiftelser, men en stor del utgörs av statsbidragen samt bland annat Leader-finansiering för projekt som exempelvis ”Talangjakt Österbotten”. I just detta projekt är målet att få med fler ungdomar och vuxna i friidrotten på den österbottniska landsbygden samt att utveckla verksamheten.

- FSI är en sorts hybridorganisation. Vi sysslar både med idrotts- och motionsfrämjande verksamhet. Vår målsättning är att nästa år ha 140 000 personer med i våra verksamheter, säger Christel.

FSI ska enligt stadgarna utbilda inom och möjliggöra idrott och motion på svenska i Finland. Till verksamheten hör kurser, fortbildning för personal, olika kampanjer där målet är att barn, unga och vuxna ska röra på sig och intressebevakning för dem som sysslar med idrott och motion.

- FSI:s styrka är att lyfta fram idrott och motion på svenska i Finland, att synliggöra utövarna samt se till att det finns pengar för detta. Det finns en svensk aspekt i alla beslut om idrott och motion, säger Christel.

Till utmaningarna hör enligt Christel att hela den finländska idrottsrörelsen är under omorganisation. Olympiska kommittén går vid årsskiftet ihop med den nya topporganisationen Finlands idrott (Valo). Men hur ska den svenska verksamheten skötas i den nya organisationen? Och vad händer med med den vanliga motionen om fokus läggs på idrotten? Kan man hitta en roll i den nya organisationen eller det bättre med en särlösning? Sådana frågor kommer att finnas på FSI:s agenda framöver.

- Vad händer exempelvis med finansieringen från staten. För oss är det viktigt att man kan idrotta på svenska också framöver. Dagens regeringspolitik ifrågasätter mycket av det svenska, säger Christel.

Ett av de mest kända evenemangen som arrangeras genom FSI är Stafettkarnevalen, där allt som allt ca 11 000 barn samlas om man inkluderar hejarklackarna. Det är medlemsförbundet Svenska Finlands Skolidrottsförbund som är arrangör för karnevalen, som första gången genomfördes år 1961 med 600 deltagare.

Arbetet på förbundet innebär en hel del samarbete med kommuner, skolor och föreningar. Det är hela tiden någonting på gång. Christel konstaterar att det är väldigt dynamiskt men att det också kan vara kaotiskt. Särskilt de som arbetar frivilligt ute på fältet förtjänar stor respekt.

Läs mer

Läs mer om Finlands Svenska Idrott.

Årtal

1945 grundades CIF (Centralidrottsförbundet) som numera är Finlands Svenska Idrott

1961 arrangerades Stafettkarnevalen första gången

Siffror

105 000 medlemmar finns det inom Finlands Svenska Idrott

9000 barn hoppade rep i fjol inom Finlands Svenska Idrotts satsning ”Hoppa rep”

11 000 deltagare på Stafettkarnevalen

56350_t.jpg

Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.Läs mera »
06.02.2017 kl. 07:47
56351_t.jpg

Bygger ömsesidigt förtroende

För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.Läs mera »
03.02.2017 kl. 10:59
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31
56113_t.jpg

Slöjdfestival på Östersjön

I slutet av januari lämnar ett fartyg fullt med hantverkare Vasa hamn med kurs mot Umeå. Det är föreningen Österbottens hantverk som arrangerar slöjdfestival där både finländska och svenska hantverkare medverkar.Läs mera »
24.01.2017 kl. 07:15
56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07
55994_t.jpg

Från förkämpe i sociala frågor till allaktivitetsorganisation

Arbetets Vänner grundades 1891 för att förbättra arbetarklassens förhållanden och överbygga klassklyftorna bland den svenskspråkiga befolkningen i Helsingfors. I början fanns föreningen bara i Helsingfors, men nya avdelningar uppstod runtom i landet under resten av årtiondet.Läs mera »
17.01.2017 kl. 08:24
55909_t.jpg

Församlingsförbundet stöder förtroendevalda

Församlingsförbundet grundades år 1920 för att jobba för församlingarna och deras verksamhet. Idag är det främst de förtroendevalda inom församlingarna som ligger i fokus.Läs mera »
13.01.2017 kl. 07:58
55874_t.jpg

Pomoväst arrangerade årets landsbygdsriksdag

I år var det dags för den fjortonde finlandssvenska landsbygdsriksdagen. Denna gång ordnades den i Karis och Pomoväst rf fungerade som arrangör. Samarbete och kontakter är en viktig del av Pomovästs verksamhet.Läs mera »
12.01.2017 kl. 07:37