Ordkonstskola och eftisledare

01.11.2016 kl. 07:44
Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.

Ordkonstskolan ordnar ordverkstäder runtom i landet där barn i lika åldrar får ge utlopp för sin skaparglädje och hitta sitt eget personliga uttryckssätt. Till ordkonsten hör också sommarläger och olika satsningar i form av festivaler, utställningar och temadagar som tangerar berättande och ordkonst.

- Vi hoppas att man i framtiden kan klippa av ordkonstskolan så att den kan fortsätta som en självständig verksamhet, berättar direktör Agneta Eriksson på Sydkustens landskapsförbund.

Sydkusten jobbar för kultur och utbildning på svenska i sina 16 medlemskommuner. En stor del av den ordinarie verksamheten hos Sydkustens landskapsförbund sker på utbildningsområdet. Där arbetar man bland annat med svårigheten att rekrytera svenskspråkiga lärare till huvudstadsregionen. Ett sätt att underlätta mötet mellan lärare och skolor är Sydkustens årliga ”Nylandsturné”. Under denna får lärarstuderande från Vasa bekanta sig med skolorna och möjliga arbetsgivare i södra Finland.

Sydkustens landskapsförbund är organiserat som en förening där kommunerna är medlemmar. Medlemsavgiften bestäms av antalet svenskspråkiga i kommunen.

- Vårt syfte är att stöda kultur och utbildning på svenska i våra medlemskommuner. Vi är alltså en plattform för kommunerna och tar oss an olika projekt eller gör utredningar. När kommunerna tycker att något borde göras kan de vända sig till oss, berättar Agneta.

När det gäller utmaningarna ser Agneta det allmänna samhällsklimatet som oberäkneligt. Och hon märker hur en allt större ovilja att se behovet av det svenska i samhället breder ut sig.

- Vi lever nog i en liten rädsla att man i kommunerna plötsligt ska tycka att man kan spara bort vår verksamhet. Men vi är nyttiga. Vi upprätthåller sådant som ingen annan skulle göra. Bland annat nätverket för eftisar tillsammans med utbildningsstyrelsen, och så ordnar vi fortbildning för eftisledare.

Sydkustens styrelse utses politiskt, utgående från resultaten i kommunalvalet. Huvuddelen av Sydkustens personal finns i kansliet i Helsingfors. Här arbetar 9 personer och därutöver finns ett tiotal timanställda ordkonstledare. Dessutom finns ett kansli i Pargas med två anställda.

- Det här är en lagom stor organisation. Vi brukar ha en utbildnings- och planeringsdag en gång om året då alla kan träffas och kombinera planering med social samvaro, konstaterar Agneta.

Läs mer

Läs mer om Sydkustens landskapsförbund

Årtal

1998 grundades Sydkustens landskapsförbund då Nylands svenska landskapsförbund och Åbolands kulturråd gick samman

2001 började Sydkusten ordna ordkonst- och fantasiläger

Siffror

16 kommuner är medlemmar i Sydkustens landskapsförbund

56350_t.jpg

Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.Läs mera »
06.02.2017 kl. 07:47
56351_t.jpg

Bygger ömsesidigt förtroende

För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.Läs mera »
03.02.2017 kl. 10:59
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31
56113_t.jpg

Slöjdfestival på Östersjön

I slutet av januari lämnar ett fartyg fullt med hantverkare Vasa hamn med kurs mot Umeå. Det är föreningen Österbottens hantverk som arrangerar slöjdfestival där både finländska och svenska hantverkare medverkar.Läs mera »
24.01.2017 kl. 07:15
56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07
55994_t.jpg

Från förkämpe i sociala frågor till allaktivitetsorganisation

Arbetets Vänner grundades 1891 för att förbättra arbetarklassens förhållanden och överbygga klassklyftorna bland den svenskspråkiga befolkningen i Helsingfors. I början fanns föreningen bara i Helsingfors, men nya avdelningar uppstod runtom i landet under resten av årtiondet.Läs mera »
17.01.2017 kl. 08:24
55909_t.jpg

Församlingsförbundet stöder förtroendevalda

Församlingsförbundet grundades år 1920 för att jobba för församlingarna och deras verksamhet. Idag är det främst de förtroendevalda inom församlingarna som ligger i fokus.Läs mera »
13.01.2017 kl. 07:58
55874_t.jpg

Pomoväst arrangerade årets landsbygdsriksdag

I år var det dags för den fjortonde finlandssvenska landsbygdsriksdagen. Denna gång ordnades den i Karis och Pomoväst rf fungerade som arrangör. Samarbete och kontakter är en viktig del av Pomovästs verksamhet.Läs mera »
12.01.2017 kl. 07:37