FSS arbetar för jämställdhet

02.11.2016 kl. 09:52
Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.

Matthias Jakobsson, organisationsledare på förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) berättar att en av de största bitarna fortfarande är att göra olika sorters information tillgänglig för synskadade.

- De tekniska möjligheterna finns, men en stor del av målgruppen hör till den generation som inte har så stor vana vid att använda tekniska hjälpmedel. Medelåldern för nysynskadade är 82 år, säger Matthias.

Dessutom kan punktskriften aldrig ersättas helt. Snarare har punktskriften fått ett nytt uppsving i och med den moderna tekniken. FSS ordnar kurser i punktskrift och ger ut tidningar i punktskrift. FSS arbetar också aktivt för att trygga utgivningen av finlandssvenska dagstidningar som digitala taltidningar.

Precis som för andra motsvarande förbund är intressebevakning också en viktig del av verksamheten inom FSS.

- Intressebevakningen blir allt viktigare. När ekonomin försämras blir det alltid svårare för personer med funktionsnedsättning att få gehör. Samarbete med aktörer som Synskadades förbund, SAMS och Handikappforum är centrala för att få slagkraft i intressebevakningen, konstaterar Matthias.

FSS samarbetar i sakfrågor med det större och huvudsakligen finskspråkiga Näkövammaisten liitto/Synskadades förbund. Den egna personalen består av 13 personer, och i styrelsen sitter åtta personer. Huvudkansliet finns i Helsingfors och kanslier finns också i Åbo, Ekenäs och på Norrvalla. FSS har sju distriktsföreningar och alla dessa har en anställd på deltid.

Rehabiliteringsverksamheten är en viktig del av FSS. Bland annat ordnar man rehabiliteringskurser, ofta i samarbete med FPA.

- Vi gör också hembesök där situationen för personen med synskada kartläggs och vi ser över vilka kurser och tjänster som kan behövas, berättar Matthias.

Till utmaningarna för förbundet hör åldersstrukturen. Det är vanligt att man blir medlem först kring 90 års ålder. En väldigt liten del av medlemmarna är under 30 år och över hälften är mer än 80 år.

- Det är visserligen mycket positivt att fler yngre inte har synskador. Men som organisation har vi en del logistiska utmaningar till exempel då vi ordnar olika evenemang, säger Matthias.

För att bli medlem ska man ha en synskada på minst 50 % eller en synskärpa som är lika med, eller mindre än 0,3. Men också den som inte är synskadad kan vara med i FSS som stödjande medlem.

Läs mer

Läs mer om FSS, punktskrift, och se en video med tips för ledsagning.

Årtal

1946 grundades organisationen

1972 antogs nuvarande namnet Finlands Svenska Synskadade och förkortningen FSS som används än idag.

2008 flyttade Förbundet Finlands Svenska Synskadade till Synvillan, som finns i Arabiastranden. Tidigare låg kansliet på Nylandsgatan i Helsingfors.

Siffror

6 olika tidningar ger Förbundet Finlands Svenska Synskadade ut regelbundet.

56 procent av medlemmarna i Förbundet Finlands Svenska Synskadade är över 80 år.

1000 exemplar är upplagan i tryckt format för tidningen Finlands Synskadade, som utkommer också som taltidning, i punktskrift och på nätet

3000 synskadade personer i finns det i Svenskfinland, och ungefär 50-60000 i hela landet

1030 medlemmar har Förbundet Finlands Svenska Synskadade. De flesta är synskadade, men kan kan också bli stödjande medlem.

56350_t.jpg

Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.Läs mera »
06.02.2017 kl. 07:47
56351_t.jpg

Bygger ömsesidigt förtroende

För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.Läs mera »
03.02.2017 kl. 10:59
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31
56113_t.jpg

Slöjdfestival på Östersjön

I slutet av januari lämnar ett fartyg fullt med hantverkare Vasa hamn med kurs mot Umeå. Det är föreningen Österbottens hantverk som arrangerar slöjdfestival där både finländska och svenska hantverkare medverkar.Läs mera »
24.01.2017 kl. 07:15
56054_t.jpg

Leder vägen mot år 2020

Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.Läs mera »
20.01.2017 kl. 13:08
56031_t.jpg

Stöd och information för diabetessjuka

För den som får diagnosen diabetes väntar en omvälvande tid där kost- och levnadsvanor måste anpassas. Föreningen Mellersta Nylands Diabetesförening Mendi finns till för att stödja.Läs mera »
19.01.2017 kl. 08:07
55994_t.jpg

Från förkämpe i sociala frågor till allaktivitetsorganisation

Arbetets Vänner grundades 1891 för att förbättra arbetarklassens förhållanden och överbygga klassklyftorna bland den svenskspråkiga befolkningen i Helsingfors. I början fanns föreningen bara i Helsingfors, men nya avdelningar uppstod runtom i landet under resten av årtiondet.Läs mera »
17.01.2017 kl. 08:24
55909_t.jpg

Församlingsförbundet stöder förtroendevalda

Församlingsförbundet grundades år 1920 för att jobba för församlingarna och deras verksamhet. Idag är det främst de förtroendevalda inom församlingarna som ligger i fokus.Läs mera »
13.01.2017 kl. 07:58
55874_t.jpg

Pomoväst arrangerade årets landsbygdsriksdag

I år var det dags för den fjortonde finlandssvenska landsbygdsriksdagen. Denna gång ordnades den i Karis och Pomoväst rf fungerade som arrangör. Samarbete och kontakter är en viktig del av Pomovästs verksamhet.Läs mera »
12.01.2017 kl. 07:37