Bootcamp för hantverksföretagare

12.12.2016 kl. 10:03
En av Nylands Hantverks målgrupper är hantverksföretagare – både sådana som har hantverket som sin huvudsyssla och sådana som gör det vid sidan av något annat. Flera av föreningens aktiviteter finns till för att stödja och utveckla hantverksföretagarna.

I fjol arrangerade Nylands Hantverk tillsammans med Österbottens, Åbolands och Ålands hantverkarföreningar ett 48 timmars bootcamp. Under dessa intensiva timmar diskuterade hantverksföretagare olika frågeställningar kring kreativitet och företagande.

- Hantverkare jobbar ofta ensamma. Det händer att man fastnar och helt enkelt inte kommer framåt. Vi pratade mycket om hur man kommer vidare. Alla fick presentera sig och berätta om något de kört fast med, och så kunde de andra ge input på hur man kunde lösa det, berättar verksamhetsledare Ann-Katrin Finell.

Hantverkare från hela Svenskfinland deltog i evenemanget och kunde åka därifrån med både nya erfarenheter och nya vänner. Bootcampen får en fortsättning i form av en föreläsningsserie. Men också andra aktiviteter i samarbete med hantverksföretagare finns på agendan, exempelvis popup-shoppar.

Nylands Hantverk har utöver hantverksföretagarna två breda målgrupper: barn och seniorer. Ann-Katrin poängterar att det är viktigt att barn får vara kreativa och prova olika hantverk på svenska. För seniorerna är hantverket ofta ett sätt att träffa andra och få sitta och prata.

- Jag minns en diskussion kring mattrasor och om man ska riva eller klippa mattrasor. Det finns många åsikter. Det är otroligt vad folk kommer ihåg när de sitter och gör med händerna, hur mycket annat det föder.

Nylands Hantverk är medlem i förbundet för hemslöjd och konsthantverk Taito rf och finns i hela svenskspråkiga Nyland, från Hangö till Lovisa. Bland kurserna hittar man bland annat stickcaféer och virkning i Borgå, Lovisa och Tessjö samt en silverkurs i Ekenäs. Under sommaren 2017 kommer två sommarläger för barn att arrangeras i Kuggom och Pojo.

- En av våra största utmaningar är att vi verkar på ett så stort område. Vi försöker hitta på verksamhet i alla delar, berättar Ann-Katrin.

Ann-Katrin konstaterar att det ändå är lätt att hålla kontakt via sociala medier och att det bästa med att vara verksamhetsledare är att man får jobba med folk som har en passion för hantverk.

Läs mer

Läs mer om Nylands hantverk.

Årtal

1982 grundades Nylands Hantverk

Siffror

170 medlemmar har Nylands hantverk.

86534_t.jpg

Vem är årets ordförande 2023?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas i höst ut för tredje gången till en förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:49
86533_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för hösten 2023. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn.Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:24
86499_t.jpg

Tidskriftsombud ska stödja de finlandssvenska tidskrifterna

De finlandssvenska tidskrifterna får sitt första tidskriftsombud då Kim Malmberg i juni inleder sitt arbete på Förbundsarenan. Han ska under tre år arbeta för att förbättra de finlandssvenska tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Läs mera »
22.05.2023 kl. 14:40
86449_t.jpg

Bra planering underlättar då förbundet får en gåva

ARTIKEL. Ett förbund får plötsligt ta emot en testamentdonation eller en annan penninggåva. Det kan vara både välkommet och överraskande. Så vad gör vi med pengarna nu då?Läs mera »
15.05.2023 kl. 08:52
86216_t.jpg

Förbundsrundan ger en bra bild av förbundsfältet

Medlemsenkäten Förbundsrundan har avslutats och svaren kommer nu att analyseras. Notera den 30 augusti i kalendern för då ges rapporten Förbundsbarometern ut. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:37
86215_t.jpg

Bidra till Nordiska ministerrådets visionsarbete

Finlandssvenska förbund och centralorganisationer bjuds in att delta i en diskussion kring det nordiska samarbetet. Vilka aspekter är viktiga för din organisation och dig? Delta på en digital plattform. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:21
86195_t.jpg

Järjestöhopping – nyfiken på hur andra organisationer jobbar?

Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Förbundsarenan lanserar Järjestöhopping för att ge anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska organisationer, och vice versa.Läs mera »
03.05.2023 kl. 14:44
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+ mobilitetsprogram. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31