Bootcamp för hantverksföretagare

12.12.2016 kl. 10:03
En av Nylands Hantverks målgrupper är hantverksföretagare – både sådana som har hantverket som sin huvudsyssla och sådana som gör det vid sidan av något annat. Flera av föreningens aktiviteter finns till för att stödja och utveckla hantverksföretagarna.

I fjol arrangerade Nylands Hantverk tillsammans med Österbottens, Åbolands och Ålands hantverkarföreningar ett 48 timmars bootcamp. Under dessa intensiva timmar diskuterade hantverksföretagare olika frågeställningar kring kreativitet och företagande.

- Hantverkare jobbar ofta ensamma. Det händer att man fastnar och helt enkelt inte kommer framåt. Vi pratade mycket om hur man kommer vidare. Alla fick presentera sig och berätta om något de kört fast med, och så kunde de andra ge input på hur man kunde lösa det, berättar verksamhetsledare Ann-Katrin Finell.

Hantverkare från hela Svenskfinland deltog i evenemanget och kunde åka därifrån med både nya erfarenheter och nya vänner. Bootcampen får en fortsättning i form av en föreläsningsserie. Men också andra aktiviteter i samarbete med hantverksföretagare finns på agendan, exempelvis popup-shoppar.

Nylands Hantverk har utöver hantverksföretagarna två breda målgrupper: barn och seniorer. Ann-Katrin poängterar att det är viktigt att barn får vara kreativa och prova olika hantverk på svenska. För seniorerna är hantverket ofta ett sätt att träffa andra och få sitta och prata.

- Jag minns en diskussion kring mattrasor och om man ska riva eller klippa mattrasor. Det finns många åsikter. Det är otroligt vad folk kommer ihåg när de sitter och gör med händerna, hur mycket annat det föder.

Nylands Hantverk är medlem i förbundet för hemslöjd och konsthantverk Taito rf och finns i hela svenskspråkiga Nyland, från Hangö till Lovisa. Bland kurserna hittar man bland annat stickcaféer och virkning i Borgå, Lovisa och Tessjö samt en silverkurs i Ekenäs. Under sommaren 2017 kommer två sommarläger för barn att arrangeras i Kuggom och Pojo.

- En av våra största utmaningar är att vi verkar på ett så stort område. Vi försöker hitta på verksamhet i alla delar, berättar Ann-Katrin.

Ann-Katrin konstaterar att det ändå är lätt att hålla kontakt via sociala medier och att det bästa med att vara verksamhetsledare är att man får jobba med folk som har en passion för hantverk.

Läs mer

Läs mer om Nylands hantverk.

Årtal

1982 grundades Nylands Hantverk

Siffror

170 medlemmar har Nylands hantverk.

78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46