Församlingsförbundet stöder förtroendevalda

13.01.2017 kl. 07:58
Församlingsförbundet grundades år 1920 för att jobba för församlingarna och deras verksamhet. Idag är det främst de förtroendevalda inom församlingarna som ligger i fokus.

- Då Församlingsförbundet grundades fanns inte gemensamma institutioner som Kyrkostyrelsen och Kyrkans central för det svenska arbetet. Dessa har nu tagit över många av de uppgifter som Församlingsförbundet skötte. Men församlingsförbundets verksamhet når också nya områden, berättar verksamhetsledare Kalle Sällström.

Förra året tog förbundet över verksamheten på lägergården Snoan i Lappvik från Lärkkulla. Snoan har fungerat som retreatgård i mer än 40 år och ägs av Retreatstiftelsen.

- Verksamheten inom församlingsförbundet utvecklas. Det är en ny infallsvinkel att vi har ett fysiskt ställe. Nu ska vi sköta om platsen och fylla den med verksamhet, berättar Kalle Sällström.

En person kommer att arbeta på deltid med att koordinera verksamheten på retreatgården. Dessutom finns det frivilliga som hjälper till.

Ett område man fokuserar på är de förtroendevalda inom församlingarna och bland annat ordnar Församlingsförbundet träffar och utbildning för förtroendevalda. Bland annat driver förbundet LekMannaAkademin i samarbete med de kyrkliga folkhögskolorna Lärkkulla, Kredu och Efo. Akademin erbjuder skräddarsydda och modulbaserade kurser för församlingarna och deras frivilliga. Församlingsförbundets ordinarie verksamhet omfattar både kurser och punktinsatser på kulturområdet, till exempel filmfestivaler och en bibelblogg har varit aktuella. Dessutom ordnas olika resor.

Samarbete är nyckelordet för Församlingsförbundet.

- Någon har en idé och funderar på om vi kan förverkliga den tillsammans. Då kan vi bidra med vårt nätverk och hjälpa till med planering och finansiering så att det kan bli något konkret av idéerna, berättar Kalle.

Församlingsförbundet äger också förlaget Fontana Media. Utgivningsverksamheten har sina rötter i förbundets begynnelse, då man gav ut biblar, psalmböcker och annan teologisk litteratur. Av skattetekniska skäl omvandlades utgivningsverksamheten på 1970-talet till ett aktiebolag. Det är Fontana Media som ger ut den svenskspråkiga församlingstidningen Kyrkpressen.

- Vi har precis gett ut en ny psalmbok med 147 nya sånger som fått psalmstatus, berättar Kalle om samarbetet med Fontana Media.

Församlingsförbundet förvaltar även en barnfond samt några andra mindre fonder med utdelningar vart fjärde år. Några alltför stora utmaningar tornar inte upp sig inför framtiden. Kalle konstaterar att man måste vara mån om samarbetet med andra aktörer på det kyrkliga fältet. Man ska inte skapa onödig konkurrens utan försöka hitta sin plats i helheten.

Årtal

1920 grundades Församlingsförbundet.

1922 grundades den kyrkliga veckotidningen Församlingsbladet.

1970 blev Församlingsbladet tidningen Kyrkpressen.

1974 omvandlades förbundets bokförlag till aktiebolaget Fontana Media Ab.

2015 övertog församlingsförbundet retreatgården Snoan.

Siffror

60 församlingar i Borgå stift är medlemmar i Församlingsförbundet. Dessutom har förbundet 680 enskilda medlemmar.

58928_t.jpg

Förbundens medlemsregister

PÅ TAPETEN: Svenska studieförbundet kartlade i maj medlemsförbundens medlemsregister eftersom många förbund funderar på nya lösningar för medlemsregisterhanteringen. Frågan har även aktualiserats på grund av den nya EU-dataskyddsförordningen som träder i kraft i maj 2018. Läs mera »
15.06.2017 kl. 12:48
58746_t.jpg

På praktik i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Efter tre intensiva månader på Svenska studieförbundet reflekterar Pernilla Lindroos över vad hon tar med sig i ryggsäcken från praktikperioden. Läs mera »
06.06.2017 kl. 08:44
58704_t.jpg

Praktik – en möjlighet för båda

PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden. Läs mera »
02.06.2017 kl. 14:48
58297_t.jpg

Ekonomistadgan kan vara ett bra verktyg

I HYLLAN: Varför ska man ha en ekonomistadga? Förbundens ekonomer är eniga om att det är bra att gå igenom och skriva ner hur allt ska skötas, och då man gör det lönar det sig att se på andras dokument.Läs mera »
09.05.2017 kl. 11:30
58292_t.jpg

På Kimitoön samarbetar den tredje sektorn och kommunen

PÅ TAPETEN: I en pinfärsk pro gradu-avhandling behandlas ämnet om samarbete mellan den tredje sektorn och kommunen. Avhandlingen är skriven av Tobias Björklund som idag jobbar med projektet Föreningsakuten på Kimitoön. Läs mera »
09.05.2017 kl. 08:47
57607_t.jpg

Tips från inspirerande tidskrifter

PÅ TAPETEN: Tidskrifter som lyckats - vad har de gjort för att klara sig bra? Trettio tidskriftsredaktörer samlades till en tidskriftsträff och fick inspiration och konkreta exempel från Ananda, Tuli & Savu och Astra, samt av varandra.Läs mera »
04.04.2017 kl. 08:06
56710_t.jpg

Satsning på digital utgivning av Studentbladet

Tidningen Studentbladet har många säkert stiftat bekantskap med. Det är Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut tidningen. Men inte heller Studentbladet har undgått de svårigheter som drabbat många andra papperstidningar. En satsning på digital utgivning står därmed för dörren.Läs mera »
20.02.2017 kl. 14:02
56660_t.jpg

Åbolands hantverk förverkligar hantverksdrömmar

Åbolands hantverk jobbar för det finländska hantverket och den visuella konsten, både i form av hobbyutövning och som företagande. Verksamheten drivs i två olika verksamhetscenter, ett i Pargas och ett i Kimito.Läs mera »
17.02.2017 kl. 07:58
56402_t.jpg

Mångsidig verksamhet och livskraftiga avdelningar

Österbottens svenska distrikt är ett av Röda korsets tolv distrikt. Här är ekonomin stabil och medlemsantalet har börjat öka efter en nedåtgående trend.Läs mera »
07.02.2017 kl. 08:30