Bygger ömsesidigt förtroende

03.02.2017 kl. 10:59
För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.

Mutual Trust ska bygga upp ömsesidigt förtroende och förbättra samarbetet mellan funktionshindrade och räddningsmyndigheter. Projektet är tvåspråkigt och har fått treårig finansiering av Veikkaus. Därtill har president Sauli Niinistö blivit projektets beskyddare.

- Mutual Trust handlar om att funktionshindrade ska kunna känna sig tryggare till sjöss och ute i naturen. Vi samarbetar med allt och alla, konstaterar verksamhetsledare Ulf Gustafsson.

Under projektets gång ska man både kartlägga räddningsmyndigheternas färdigheter att rädda funktionshindrade och få de funktionshindrade att förbereda sig för olika nödlägen. Tanken är att öppet och fördomsfritt hitta olika praktiska och tekniska lösningar som fungerar, samt genom undervisningsmaterial och övningar omsätta detta i praktiken.

Handikappförbundet har 10 medlemsorganisationer och Handikappförbundet har tre anställda på heltid och en på halvtid.

- Handikappförbundet finns till för att vi funktionshindrade vill påverka och fatta beslut i frågor som rör oss själva. Det är vår akilleshäl, att vem som helst kan representera oss, men vi vill själva vara med och besluta i frågor som rör oss. Vi har bland annat en regel att 60 procent av styrelsemedlemmarna själva ska ha något funktionshinder, förklarar Ulf.

Handikappförbundet ger också ut tidningen SOS Aktuellt, som behandlar frågor om socialpolitik, funktionshinder, hälsovård och närliggande ämnen.

- Vi vill gärna att tidningen får bra spridning och jobbar för att den ska bli en ännu mer överskridande tidning, berättar Ulf.

Av medlemsföreningarna är huvuddelen olika regionala handikappföreningar, men också föreningar med mer övergripande mål. Föreningen Tröskeln rf jobbar till exempel med jämlikhet och mänskliga rättigheter för handikappade, medan föreningen Skipper rf utgörs av funktionshindrade som arrangerar båt- och fisketurer samt utflykter och andra tillställningar med marin anknytning i skärgården på egna villkor.

Läs mer

Läs mer om Handikappförbundet och Mutual trust.

Siffror

800 svenskspråkiga/svenskt teckenspråkiga personmedlemmar har Finlandssvenska Handikappförbunds medlemföreningar tillsammans.

2000 medlemmar totalt har Finlandssvenska Handikappförbunds medlemföreningar tillsammans.

10 medlemsorganisationer har Finlandssvenska Handikappförbund.

4 – 5 nummer per år ges ut av SOS Aktuellt.

Årtal

1974 grundades Samarbetsrådet i Svenskfinland (SHS) som ett samarbete mellan Folkhälsan och de finlandssvenska handikapporganisationerna.

1998 grundades Finlands Svenska Handikappförbund av tre förbund ur samarbetsrådet.

2003 var utlyst till EU:s handikappår med mottot ”Livet en uppgift för alla”.

2005 startades tidningen SOS Aktuellt upp i projektform.

61117_t.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:42
61116_t.jpg

Att vara förbundsordförande

I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget. Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:18
60974_t.jpg

Anställd i förbundsvärlden

I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden. Läs mera »
08.11.2017 kl. 09:17
60584_t.jpg

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

PÅ TAPETEN: I en essä fångar Björn Wallén in Svenska studieförbundets roll i medborgarsamhället. Genom en titt i tidsspegeln landar Wallén i Studieförbundets roll i dag och kommer med välgrundade insikter.Läs mera »
12.10.2017 kl. 08:39
60243_t.jpg

Tidskrifternas juridiska frågor

PÅ TAPETEN: Vad har förbundens tidskriftsredaktörer för rättigheter och skyldigheter? Vem bestämmer vad när det gäller förbundets medlemstidning? Gäller journalistreglerna också tidskrifterna? Tytti Oras, jurist vid Journalistförbundet, reder ut frågetecknen.Läs mera »
03.10.2017 kl. 11:30
60216_t.jpg

Personlig profilering i sociala medier

PÅ TAPETEN: Hur kan en organisations profil och rykte stärkas av nyckelpersoners aktivitet i digitala kanaler? Konsult Tom Westerén gav råd på vägen åt ett gäng verksamhetsledare.Läs mera »
02.10.2017 kl. 11:00
60210_t.jpg

EU:s dataskyddsreform

PÅ TAPETEN: EU:s dataskyddsreform som träder i kraft i maj 2018 har väckt många frågor, också bland de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
02.10.2017 kl. 09:44
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58928_t.jpg

Förbundens medlemsregister

PÅ TAPETEN: Svenska studieförbundet kartlade i maj medlemsförbundens medlemsregister eftersom många förbund funderar på nya lösningar för medlemsregisterhanteringen. Frågan har även aktualiserats på grund av den nya EU-dataskyddsförordningen som träder i kraft i maj 2018. Läs mera »
15.06.2017 kl. 12:48