Satsning på digital utgivning av Studentbladet

20.02.2017 kl. 14:02
Tidningen Studentbladet har många säkert stiftat bekantskap med. Det är Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut tidningen. Men inte heller Studentbladet har undgått de svårigheter som drabbat många andra papperstidningar. En satsning på digital utgivning står därmed för dörren.

Tidningens upplaga drabbades år 2014 av ett hårt slag då Åbo Akademis studentkår lämnade SSI och en stor del av prenumerationsunderlaget försvann. I somras lämnade dessutom Svenska Handelshögskolans studentkår SSI. Sammanlagt försvann nära hälften av Studentbladets läsare på detta sätt. Kasper Sundström, generalsekreterare på SSI, konstaterar att tryck- och postkostnader dessutom hela tiden ökat medan annonsintäkterna sjunkit.

- Föreningsmötet fattade förra våren beslut om att börja ge ut tidningen digitalt från och med 2017. Det sista numret på papper kom ut i december. Från och med i år kommer vi bara att ha ett nummer per år på papper, berättar Kasper.

Tidningen fungerade länge som informationskanal för SSI:s medlemskorporationer, dvs. studentkårerna och nationerna vid svensk- och tvåspråkiga universitet och högskolor. Med tiden utvecklades innehållet i riktning mot längre reportage och analyser av större frågor som inte var bundna till specifika studieorter. Studentbladet utkom varannan vecka fram till 2011, varefter utgivningstakten ändrades till 9 nummer per år.

- Nu kommer vi att röra oss tillbaks mot ursprungsidén. Vi kommer att ha notiser och spalter och försöka bli en samlingsplats där man hittar information, berättar Kasper.

- För oss är det helt obruten mark, och det kommer att bli en helt annan struktur på vår verksamhet, säger Kasper.

Även om utgivningen av Studentbladet är en av SSI:s mest centrala uppgifter hålls redaktionsarbetet isär från den övriga verksamheten. Föreningens kansli sköts av generalsekreteraren och därutöver har föreningen en styrelse bestående av 11 personer som utgör det verkställande organet och håller kontakten med medlemskorporationerna.

Läs mer

Läs mer om Svenska studerandes intresseförening och Studentbladet.

Årtal

1909 inledde föreningen sin verksamhet

1911 utkom första provexemplaret av Studentbladet

1965 ändrades formatet på Studentbladet till tabloid

2016 utkom sista numret av Studentbladet på papper

Siffror

5000 var upplagan för Studentbladets pappersversion

9 korporationer är medlemmar i SSI

Generalsekreterare Kasper Sundström och ordförande (år 2016) Rasmus Tunis.

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29