Praktik – en möjlighet för båda

02.06.2017 kl. 14:48
PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden.

Text: Pernilla Lindroos

Då man inom ett förbund eller en organisation börjar fundera på att skaffa en praktikant så ska man först tänka efter vad man har för mål med att anställa en praktikant och vilka arbetsuppgifter praktikanten kunde få. För studeranden är det viktigt att arbetsuppgifterna är väsentliga för studierna. Efter att målen och arbetsuppgifterna definierats är det lättare att fundera från vilken högskola eller studieinriktning det lönar sig att söka en praktikant. Om det är första gången organisationen anställer en praktikant är det bra att kontakta ansvarspersonen för praktikanter för den eller de högskolor er blivande praktikant är från, för att få stöd och tips.

– Via Aarresaari.net hittar universitetsstuderande praktik- och arbetsplatser riktade till dem. Man kan också välja för vilken högskola din annons syns ifall du endast vill nå en specifik grupp. Om man endast vill rikta sin praktikplats till Helsingfors universitets studerande lägger man upp annonsen på Rekrynet, säger Hanna Peevo på Karriärservice vid Helsingfors Universitet. 

En del studerande får via högskolorna möjlighet till delfinansiering av praktiken för att underlätta för praktikgivaren att anställa en praktikant. Det finns dock vissa krav för att en praktikant skall få delfinansiering, vid Åbo Akademi och Helsingfors Universitet skall praktiken vara minst två månader lång. Från Åbo Akademi består delfinansieringen av 900 euro vid minst två månaders praktik och 1300 euro vid minst tre månaders praktik. Vid Helsingfors universitet är praktikstödet 1 800 euro/praktik.  

– Arbetsgivaren får själv bestämma om de vill ha en praktikant med eller utan delfinansiering, men chanserna är större att få fler och bättre ansökningar om man inte kräver delfinansiering, säger Lotta  Metsärinne på Arbetsforum vid Åbo Akademi.

Lönen för en praktikant från bägge universitet skall vara minst minimilönen som FPA har fastställt  (för år  2017: 1 187 euro). Ifall praktikanten har fått delfinansiering fakturerar arbetsgivaren universitetet för lönekostnaderna till ett belopp som motsvarar praktikstödet.

– Under praktikperioden skall praktikanten ha en handledare. Handledningen kan se olika ut på olika praktikplatser en del praktikanter jobbar tillsammans med sin handledare under hela praktiken, andra träffas kanske en gång i veckan och vissa eventuellt endast i början och slutet av praktikperioden. Det är viktigt att praktikanten har någon de kan vända sig till med frågor gällande praktiken och arbetet, säger Metsärinne.

Förutom att ge väsentliga arbetsuppgifter och ge handledning åt praktikanten är det viktigt att ett avtal skrivs. Avtalet ser i princip ut som ett vanligt tidsbundet arbetsavtal. Före avtalet skrivs är det viktigt att diskutera med praktikanten om arbetsuppgifterna, längden på praktiken och praktiska frågor eftersom en del studeranden har möjlighet att få studiepoäng för sin praktik. 

– En stor del av de praktikplatser som studeranden söker sker utan annonsering av praktikplatsen. Idag har studeranden blivit allt bättre på att själva söka upp en organisation de vill jobba för och kontakta dem för att fråga om de tar emot praktikanter, säger Metsärinne. 

En praktikant kan hjälpa till och komma med nya synvinklar och idéer till en organisation. Förutom att praktikanten hjälper till dem verksamheten ger det även möjlighet för studeranden att få arbetserfarenhet och nya kunskaper. En del av praktikanterna brukar ge ett så bra intryck på sin arbetsplats att de blir erbjudna fortsatt jobb på praktikplatsen. 

Information om att anställa praktikant

Här kan du lägga upp annons om praktikplatser

Sidan uppdaterad med nya länkar 31.5.2022

Läs mer

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56