Anställd i förbundsvärlden

08.11.2017 kl. 09:17
I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden.

Text och foto: Miina Söderholm 

Tom Ahlfors har redan länge arbetat inom förbundsvärlden. Sen 17 år tillbaka har han varit redaktör vid Finlands svenska lärarförbunds tidning Läraren. Enligt Tom har det egentligen ingen större betydelse att hans arbetsgivare är ett förbund, men det passar in på hans samhällssyn och jobbet är enligt honom ett utpräglat journalistjobb vilket gör att han trivs bra. Tidningens redaktion består av två personer, som också är en del av FSL:s kansli. Detta är en klar fördel enligt Tom, då tidningens journalister på så sätt har en god insikt i förbundets angelägenheter. Tom påpekar också slutligen att han trivs väldigt bra i en finlandssvensk arbetsmiljö. 

Nina af Hällström har en väldigt lång och bred erfarenhet inom flera olika förbund i Svenskfinland. Nina har alltid varit intresserad av föreningslivet, och har länge varit aktiv inom flera olika föreningar. Idag jobbar hon som verksamhetsledare på SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Det är tanken på att göra världen till en bättre plats som får Nina att arbeta inom en ideell organisation. Att genom sitt arbete kunna bidra till en förändring är en stor drivkraft för henne. Enligt Nina är det bästa med att jobba inom förbundsvärlden att jobba för ett gott ändamål, att kunna skapa möjligheter för delaktighet för olika grupper i samhället och på samma gång lyfta fram betydelsen av medborgarsamhället i vårt land. Fina kolleger i det egna förbundet samt i andra förbund hon samarbetar med är också en stor fördel med jobbet, enligt Nina. 

För Henrik Lillhannus har föreningsarbete alltid funnits med i bilden. Han har tidigare arbetat på YLE och Folkhälsan i flera år, och idag jobbar han som verksamhetsledare på Finlands Svenska Sång- och Musikförbund. Henrik anser att det är beundransvärt att se människor ställa upp och ge av sin tid för goda syften, gemensamma hobbyn och intressen. Han har också haft mycket nytta och glädje av de människokontakter han knutit runt om i Svenskfinland under årens lopp: ”Man får träffa motiverade och trevliga personer på alla nivåer, inte bara i den egna organisationen”, säger Henrik. Enligt honom är arbetet som verksamhetsledare omväxlande och sällan tråkigt, det finns hela tiden utmaningar och konkreta mål att eftersträva. ”De finlandssvenska förbunden står som stolta fyrbåkar mitt bland de samhällsomvälvande, av nyliberalistiska ideal genomsyrade stormarnas skummande vågor”, säger Henrik.   

Miina Söderholm är praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017.

 

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18