Anställd i förbundsvärlden

08.11.2017 kl. 09:17
I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden.

Text och foto: Miina Söderholm 

Tom Ahlfors har redan länge arbetat inom förbundsvärlden. Sen 17 år tillbaka har han varit redaktör vid Finlands svenska lärarförbunds tidning Läraren. Enligt Tom har det egentligen ingen större betydelse att hans arbetsgivare är ett förbund, men det passar in på hans samhällssyn och jobbet är enligt honom ett utpräglat journalistjobb vilket gör att han trivs bra. Tidningens redaktion består av två personer, som också är en del av FSL:s kansli. Detta är en klar fördel enligt Tom, då tidningens journalister på så sätt har en god insikt i förbundets angelägenheter. Tom påpekar också slutligen att han trivs väldigt bra i en finlandssvensk arbetsmiljö. 

Nina af Hällström har en väldigt lång och bred erfarenhet inom flera olika förbund i Svenskfinland. Nina har alltid varit intresserad av föreningslivet, och har länge varit aktiv inom flera olika föreningar. Idag jobbar hon som verksamhetsledare på SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Det är tanken på att göra världen till en bättre plats som får Nina att arbeta inom en ideell organisation. Att genom sitt arbete kunna bidra till en förändring är en stor drivkraft för henne. Enligt Nina är det bästa med att jobba inom förbundsvärlden att jobba för ett gott ändamål, att kunna skapa möjligheter för delaktighet för olika grupper i samhället och på samma gång lyfta fram betydelsen av medborgarsamhället i vårt land. Fina kolleger i det egna förbundet samt i andra förbund hon samarbetar med är också en stor fördel med jobbet, enligt Nina. 

För Henrik Lillhannus har föreningsarbete alltid funnits med i bilden. Han har tidigare arbetat på YLE och Folkhälsan i flera år, och idag jobbar han som verksamhetsledare på Finlands Svenska Sång- och Musikförbund. Henrik anser att det är beundransvärt att se människor ställa upp och ge av sin tid för goda syften, gemensamma hobbyn och intressen. Han har också haft mycket nytta och glädje av de människokontakter han knutit runt om i Svenskfinland under årens lopp: ”Man får träffa motiverade och trevliga personer på alla nivåer, inte bara i den egna organisationen”, säger Henrik. Enligt honom är arbetet som verksamhetsledare omväxlande och sällan tråkigt, det finns hela tiden utmaningar och konkreta mål att eftersträva. ”De finlandssvenska förbunden står som stolta fyrbåkar mitt bland de samhällsomvälvande, av nyliberalistiska ideal genomsyrade stormarnas skummande vågor”, säger Henrik.   

Miina Söderholm är praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017.

 

63850_t.jpg

Info och stöd åt hbtqia-personer

PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer. Läs mera »
09.05.2018 kl. 10:01
63035_t.jpg

Hur leder man ett förbund?

PÅ TAPETEN. Tre erfarna ledare delade under Ordföranderundan med sig av erfarenheter gällande ledarskap: Agneta Eriksson, Jan-Erik Stenman och Anna Bertills. Vi lyfter fram de bästa bitarna.Läs mera »
20.03.2018 kl. 10:45
62745_t.jpg

Gratis programvaror åt förbund når allt fler

PÅ TAPETEN: Är ditt förbund redan registrerat i TechSoup? Visste du att alla ideella föreningar och stiftelser, alltså också ditt förbund, kan få nästan gratis programvaror via sidan? Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:44
62744_t.jpg

Även förbund kan ha civiltjänstgörare

PÅ TAPETEN. Har ditt förbund någon gång funderat på att fungera som civiltjänstgöringsplats, men inte vetat hur man skall gå till väga? Processen kan verka krånglig, men är egentligen relativt lätt. Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:23
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48
61416_t.jpg

Min tid i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.Läs mera »
04.12.2017 kl. 10:12
61248_t.jpg

Från reaktiv till proaktiv

I HYLLAN: I november samlades de finlandssvenska förbunden till ett seminarium kring intressebevakning. Föreläsarna delade med sig av många insikter kring påverkansarbete.Läs mera »
23.11.2017 kl. 14:55
61117_t.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:42
61116_t.jpg

Att vara förbundsordförande

I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget. Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:18