Papper och arbetsglädje

15.11.2017 kl. 15:46
PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.

Text: Ann-Katrin Finell

Höstsolen skänker några bleka men efterlängtade strålar genom fönstret i mitt arbetsrum. De vandrar över papper, projektplaner, budgeter och ansökningar. Papper som är fyllda med ord, förhoppningar, siffror och utredningar. Ett godkännande här och ett avslag där. Men vad finns bakom de här bokstäverna och siffrorna?

Mitt arbete som verksamhetsledare för Nylands hantverk rf består till största delen av administrativt arbete, planering, budgetering, ansöka om bidrag, hitta lämpliga platser och lärare för våra kurser, följa med trender och aktualiteter inom hantverksvärlden. Men det är ju inte för byråkratins skull som jag tycker det här jobbet är så givande.

Att se förändringen och glädjen när ett barn först trumpet meddelar att uppgiften är tråkig men man lyckas få dem att se det från en annan sida. Plötsligt upptäcker de skaparglädjen och idéerna sprutar fram. Raden av färdiga hantverk, det ena mera fantasifullt än det andra, växer snabbt. Några veckor senare får man ett ryck i armen när man står i butikskön, man vänder sig om och där står samma barn och strålar ”jag gjorde en hemma också, den ska farmor få”.

Att bli så starkt berörd av ett kort epostmeddelande ”min släkting är dement men mår så mycket bättre efter era kurskvällar, handarbetet i grupp aktiverar på ett väldigt positivt sätt”.

Att kunna hjälpa hantverksföretagaren som är fantastiskt duktig med sina händer och har en aldrig sinande källa av idéer att ösa ur men som tycker det är jobbigt med marknadsföring, som känner sig väldigt obekväm med att fokus för en stund skiftar från produkterna till människan bakom. När kursen man ordnar ger verktyg som gör det lättare, som ger förståelse varför kommunikationen är så viktigt och hur man kan göra det så att det ändå känns bra för en själv. När hantverkaren konstaterar att ”vad roligt, det här är ju inte svårt alls egentligen”, då känns det bra.

Att inspirera och hjälpa till att bygga nätverk för ensamarbetande hantverkare och de tillsammans skapar en utställning, då känns det att man gör nytta.

Det är så lätt att fokusera på papper, siffror och tabeller och glömma människorna som gömmer sig bakom. Det är människorna som ger mitt arbete innehåll och skänker mig arbetsglädje.

Ann-Katrin Finell är verksamhetsledare för Nylands hantverk och föreningsmänniska i själ och hjärta. Hon startade sin första förening som barn, Östfolks fårklubb. Föreningen hade två medlemmar inklusive henne själv och gav ut sin egen klubbtidning. Föreningen blev dock ganska kortlivad.

 

78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52
55388_t.jpg

Bootcamp för hantverksföretagare

En av Nylands Hantverks målgrupper är hantverksföretagare – både sådana som har hantverket som sin huvudsyssla och sådana som gör det vid sidan av något annat. Flera av föreningens aktiviteter finns till för att stödja och utveckla hantverksföretagarna.Läs mera »
12.12.2016 kl. 10:03