Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

16.11.2017 kl. 09:42
PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.

Text och foto: Sofia Stenlund

Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Onsdagen den 22 november hålls Svenska studieförbundets höstmöte och då väljs en ny ordförande för förbundet. För Micaelas del är det dags att ge över ordförandeskapet och lägga fokus på annat i arbetslivet, men hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.

- Det har varit inspirerande att kavla upp ärmarna och vara med i utvecklingen från scratch, säger Micaela engagerat.

Den process som ledde till hur Svenska studieförbundet ser ut idag inleddes med förändringar i den bakomliggande förvaltningsstrukturen. Kort och gott stod styrelseledamöterna, däribland Micaela själv, plötsligt inför valet att initiera att förbundets verksamhet upplivas eller att lägga lapp på luckan. Förbundets medlemsorganisationer tillfrågades och stödet var så gott som hundraprocentigt: man ville ha sitt studieförbund kvar. Sedan dess har förbundet fått en verksamhetsledare, stadgar och syfte reviderats och organisationsstrukturen kartlagts. Med facit i hand konstaterar Micaela Romantschuk att SSF idag är en etablerad verksamhet som rullar på av egen kraft.

- Det har varit intensivt. Anledningen till att jag inte ställer upp för omval är helt enkelt för att det har tagit mycket tid och jag känner att jag måste prioritera annat. Vi har haft ett fantastiskt bra styrelsearbete, ledamöterna har varit superengagerade och väl förberedda, påpekar Micaela.

Micaela är också noggrann med att påpeka att en stor del av den positiva utveckling som skett på ett konkret plan är resultatet av en lyckad rekrytering: förbundets verksamhetsledare Mari Pennanen har fått mycket konkret gjort under sina två år på posten.

- Jag är förvånad och glad över hur mycket hon verkligen fått till stånd, berättar Micaela som haft tät kontakt med verksamhetsledaren i form av bollplank och stöd.

Sin syn på Svenska studieförbundets syfte sammanfattar Micaela så här: förbundet riktar sig till föreningars anställda med målsättningen att frigöra resurser och ge fortbildning för personal och förtroendevalda så att de anställda i sin tur kan fokusera på sin kärnverksamhet. Ett konkret exempel är de nätverksträffar där organisationsanställda i olika positioner får träffas.

- Svenska studieförbundet bidrar till att organisationer kommer närmare varandra i form av nätverk som omfattar alla yrkeskategorier, poängterar Micaela.

Nätverksträffarna är en verksamhetsform Micaela själv deltagit aktivt i. Hennes drygt tolvåriga karriär som verksamhetsledare för Hem och Skola kräver goda nätverk, arbetsresor, föreläsningar och att hon håller sig á jour med samhällsdiskussionen för att plocka upp och kommentera sådant som dryftas i skolvärlden. Aktuella samtalsämnen i skolvärlden är just nu implementeringen av den nya läroplanen, förekomsten av mögel i skolbyggnaderna och ansvarsfrågan när det gäller teknisk utrustning som Ipads i undervisningen. Rent samhälleligt finns det idag en ökad förståelse för föräldrarnas roll i elevernas inlärningsprocess, något som tydligt inspirerar Micaela i jobbet som kontaktyta mellan hemmet och skolan.

- Trots att lärare också själva kan vara föräldrar brukar jag framhålla vikten av att vara ödmjuk och empatisk i kontakten med föräldrarna. För dem ser skolan helt annorlunda ut än för lärarkåren. Jag kommer ihåg när jag själv blev utbildad till lärare, vi tränades inte i utvecklings- och föräldrasamtal utan man höll föräldrarna lite på avstånd.

Micaela har jobbat som klasslärare i olika skolor i drygt tio år innan verksamhetsledarposten på Hem och Skola. Hon rekommenderades av många att söka arbetet som och trivdes jättebra, ändå gick hon in i väggen efter ungefär ett halvt år på sitt nya jobb. Med perspektiv kan hon konstatera att det inte är ändamålsenligt att ta sig an för stora helheter allt för snabbt.

- Jag har numera en strategi där jag inte har ambitionen att greppa allt genast utan försöker ta det lugnt och leva här och nu. Jag har lärt mig att tänka att saker och ting löser sig.

När det gäller Svenska studieförbundets framtid visionerar Micaela kring att utveckla och stärka det redan etablerade arbete som görs inom Svenska studieförbundet. Hon hoppas på större finansieringsbas och ökad personalstyrka med bibehållet syfte och målsättning.

- Förbundets mest värdefulla uppgift är att ordna fortbildning och utbildning. Men jag kan se en framtid där förbundet har mer muskler för att fungera som en takorganisation och ge råd i till exempel juridiska ärenden. Idag finns det tusenkonstnärer inom organisationerna, de skulle behöva stöd i sitt arbete.

Profilen: Micaela Romantschuk

Aktuell som: Avgående ordförande för Svenska studieförbundet, verksamhetsledare för förbundet Hem och Skola i Finland r.f.

Ålder: 49

Familj: Maken Kai, sönerna Peik, 22, och Johan, 13, samt dottern Anna, 20 år. Dessutom taxarna Tjorven och Smulan.

Hemort: Sibbo

Motto: “Be the change you want to see”

Specialintresse: Mindfulness och trädgårdsarbete

Vad skulle du jobba med om du inte valt lärarbanan? ”Jag hade trivts med att driva ett litet kombinerat café och lifestylebutik”

Vilken roll hade du i klassen då du gick i skolan? ”Jag var en duktig flicka som hade det lätt för mig, kunde vara en liten näbbgädda ibland”

68596_t.jpg

”Det är viktigt att arkivera”

Arkivering kan kännas jobbigt och tidskrävande men det behöver inte vara en svår grej. Svenska studieförbundet har beslutat att överlåta sitt arkivmaterial till Svenska centralarkivet och överlåtelseavtalet är nu undertecknat.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:39
68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07
67981_t.jpg

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemsorganisationer upplever ett uppsving i verksamheten eftersom syftet är minst lika aktuellt nu som tidigare. Finlands Svenska Publicistförbund värnar om yttrandefriheten och pressfriheten. Läs mera »
04.03.2019 kl. 11:19
67469_t.jpg

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemmar är Sjuksköterskeföreningen i Finland. Där samlas sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och akutvårdare till studiedagar, träffar och utbildningar.Läs mera »
01.02.2019 kl. 07:54
67380_t.jpg

Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.Läs mera »
25.01.2019 kl. 09:38
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
66108_t.jpg

Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. Läs mera »
01.11.2018 kl. 15:24
65600_t.jpg

GDPR – och sen då?

I maj trädde EU:s nya dataskyddsförordring i kraft och under våren jobbade många förbund med att få allting i skick till den stora domedagen. Vad har hänt sedan dess? Två av Svenskfinlands främsta GDPR-experter reflekterar kring frågan.Läs mera »
03.10.2018 kl. 10:12
64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 12:05