Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

16.11.2017 kl. 09:42
PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.

Text och foto: Sofia Stenlund

Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Onsdagen den 22 november hålls Svenska studieförbundets höstmöte och då väljs en ny ordförande för förbundet. För Micaelas del är det dags att ge över ordförandeskapet och lägga fokus på annat i arbetslivet, men hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.

- Det har varit inspirerande att kavla upp ärmarna och vara med i utvecklingen från scratch, säger Micaela engagerat.

Den process som ledde till hur Svenska studieförbundet ser ut idag inleddes med förändringar i den bakomliggande förvaltningsstrukturen. Kort och gott stod styrelseledamöterna, däribland Micaela själv, plötsligt inför valet att initiera att förbundets verksamhet upplivas eller att lägga lapp på luckan. Förbundets medlemsorganisationer tillfrågades och stödet var så gott som hundraprocentigt: man ville ha sitt studieförbund kvar. Sedan dess har förbundet fått en verksamhetsledare, stadgar och syfte reviderats och organisationsstrukturen kartlagts. Med facit i hand konstaterar Micaela Romantschuk att SSF idag är en etablerad verksamhet som rullar på av egen kraft.

- Det har varit intensivt. Anledningen till att jag inte ställer upp för omval är helt enkelt för att det har tagit mycket tid och jag känner att jag måste prioritera annat. Vi har haft ett fantastiskt bra styrelsearbete, ledamöterna har varit superengagerade och väl förberedda, påpekar Micaela.

Micaela är också noggrann med att påpeka att en stor del av den positiva utveckling som skett på ett konkret plan är resultatet av en lyckad rekrytering: förbundets verksamhetsledare Mari Pennanen har fått mycket konkret gjort under sina två år på posten.

- Jag är förvånad och glad över hur mycket hon verkligen fått till stånd, berättar Micaela som haft tät kontakt med verksamhetsledaren i form av bollplank och stöd.

Sin syn på Svenska studieförbundets syfte sammanfattar Micaela så här: förbundet riktar sig till föreningars anställda med målsättningen att frigöra resurser och ge fortbildning för personal och förtroendevalda så att de anställda i sin tur kan fokusera på sin kärnverksamhet. Ett konkret exempel är de nätverksträffar där organisationsanställda i olika positioner får träffas.

- Svenska studieförbundet bidrar till att organisationer kommer närmare varandra i form av nätverk som omfattar alla yrkeskategorier, poängterar Micaela.

Nätverksträffarna är en verksamhetsform Micaela själv deltagit aktivt i. Hennes drygt tolvåriga karriär som verksamhetsledare för Hem och Skola kräver goda nätverk, arbetsresor, föreläsningar och att hon håller sig á jour med samhällsdiskussionen för att plocka upp och kommentera sådant som dryftas i skolvärlden. Aktuella samtalsämnen i skolvärlden är just nu implementeringen av den nya läroplanen, förekomsten av mögel i skolbyggnaderna och ansvarsfrågan när det gäller teknisk utrustning som Ipads i undervisningen. Rent samhälleligt finns det idag en ökad förståelse för föräldrarnas roll i elevernas inlärningsprocess, något som tydligt inspirerar Micaela i jobbet som kontaktyta mellan hemmet och skolan.

- Trots att lärare också själva kan vara föräldrar brukar jag framhålla vikten av att vara ödmjuk och empatisk i kontakten med föräldrarna. För dem ser skolan helt annorlunda ut än för lärarkåren. Jag kommer ihåg när jag själv blev utbildad till lärare, vi tränades inte i utvecklings- och föräldrasamtal utan man höll föräldrarna lite på avstånd.

Micaela har jobbat som klasslärare i olika skolor i drygt tio år innan verksamhetsledarposten på Hem och Skola. Hon rekommenderades av många att söka arbetet som och trivdes jättebra, ändå gick hon in i väggen efter ungefär ett halvt år på sitt nya jobb. Med perspektiv kan hon konstatera att det inte är ändamålsenligt att ta sig an för stora helheter allt för snabbt.

- Jag har numera en strategi där jag inte har ambitionen att greppa allt genast utan försöker ta det lugnt och leva här och nu. Jag har lärt mig att tänka att saker och ting löser sig.

När det gäller Svenska studieförbundets framtid visionerar Micaela kring att utveckla och stärka det redan etablerade arbete som görs inom Svenska studieförbundet. Hon hoppas på större finansieringsbas och ökad personalstyrka med bibehållet syfte och målsättning.

- Förbundets mest värdefulla uppgift är att ordna fortbildning och utbildning. Men jag kan se en framtid där förbundet har mer muskler för att fungera som en takorganisation och ge råd i till exempel juridiska ärenden. Idag finns det tusenkonstnärer inom organisationerna, de skulle behöva stöd i sitt arbete.

Profilen: Micaela Romantschuk

Aktuell som: Avgående ordförande för Svenska studieförbundet, verksamhetsledare för förbundet Hem och Skola i Finland r.f.

Ålder: 49

Familj: Maken Kai, sönerna Peik, 22, och Johan, 13, samt dottern Anna, 20 år. Dessutom taxarna Tjorven och Smulan.

Hemort: Sibbo

Motto: “Be the change you want to see”

Specialintresse: Mindfulness och trädgårdsarbete

Vad skulle du jobba med om du inte valt lärarbanan? ”Jag hade trivts med att driva ett litet kombinerat café och lifestylebutik”

Vilken roll hade du i klassen då du gick i skolan? ”Jag var en duktig flicka som hade det lätt för mig, kunde vara en liten näbbgädda ibland”

64564_t.jpg

Både yrkes- och hobbyodlare i Trädgårdsförbundet

Svenska Trädgårdsförbundet lyfter fram trädgårdskulturen i Finland. I juli bjuder de tillsammans med Puutarhaliitto in till Öppna trädgårdar, ett populärt evenemang då även du kan kika in i spännande trädgårdar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 12:05
64563_t.jpg

Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.Läs mera »
26.06.2018 kl. 10:45
63915_t.jpg

Varför är ni med i Studieförbundet?

I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:25
63850_t.jpg

Info och stöd åt hbtqia-personer

PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer. Läs mera »
09.05.2018 kl. 10:01
63035_t.jpg

Hur leder man ett förbund?

PÅ TAPETEN. Tre erfarna ledare delade under Ordföranderundan med sig av erfarenheter gällande ledarskap: Agneta Eriksson, Jan-Erik Stenman och Anna Bertills. Vi lyfter fram de bästa bitarna.Läs mera »
20.03.2018 kl. 10:45
62745_t.jpg

Gratis programvaror åt förbund når allt fler

PÅ TAPETEN: Är ditt förbund redan registrerat i TechSoup? Visste du att alla ideella föreningar och stiftelser, alltså också ditt förbund, kan få nästan gratis programvaror via sidan? Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:44
62744_t.jpg

Även förbund kan ha civiltjänstgörare

PÅ TAPETEN. Har ditt förbund någon gång funderat på att fungera som civiltjänstgöringsplats, men inte vetat hur man skall gå till väga? Processen kan verka krånglig, men är egentligen relativt lätt. Läs mera »
06.03.2018 kl. 09:23
62370_t.jpg

Hur tackar förbunden sina aktiva?

I SOFFAN: Alla mår bra av att få ett tack. I förbundsvärlden finns det både förtroendevalda, aktiva, anställda och samarbetsparter som behöver få ett tack. Vi har frågat några ordförande hur de inom sitt förbund brukar tacka.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:48
61416_t.jpg

Min tid i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.Läs mera »
04.12.2017 kl. 10:12