Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

23.11.2017 kl. 11:11
PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.

Text: Matilda Hemnell

Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för.

Jag tror just det ideella – en stadig värdegrund att stå på – är det som förenar många av oss som jobbar inom förbund och föreningar. En ekonomi i balans är förstås viktigt, men vårt existensberättigande ligger inte i en strävan efter ekonomisk vinst. Vi jobbar för det allmänna goda. Vi jobbar för jämlikhet, välmående, mänskliga rättigheter, frihet, en meningsfull fritid och språkliga rättigheter. Bland annat.

Samtidigt är det just det ideella som kan utgöra faran i vårt arbete. Vi brinner för saken, men hur ska vi då klara av att sätta gränser för att inte själva brinna upp? När har jag rätt att säga att nu har jag gjort tillräckligt när målgruppen jag jobbar för har oändliga behov? Det finns så mycket att göra.

Kanske finns det dessutom en styrelse som ständigt kräver mer, men som inte förstår sitt arbetsgivaransvar när det kommer till välmående i arbetet.  Eller en styrelse som inte sköter sitt. Så allt faller på dig och dina kolleger, om du har några. Och att jobba delvis gratis går väl an, för vi gör ändå inte det här jobbet för pengarnas skull.

Gränslöshet leder till utbrändhet

Jag har sett många bli utbrända, få magsår, bli sjukskrivna. Det gagnar inte våra målgrupper och det gagnar inte det allmänna goda. Det vi jobbar för.

Förbundsvärlden är dessutom väldigt kvinnodominerad och bland oss finns det många som verkligen vill göra rätt för sig, utan större anspråk på beröm men på grund av ansvarskänsla.

Att vilja vara och att vara strävsam och duktig är inget att skämmas för ("duktig flicka" får inte vara ett skällsord). Men dessa egenskaper behöver kanaliseras rätt för att inte börja motarbeta sig själv, för att inte utvecklas till destruktiv duktighet.

Jag tror det är viktigt att sätta gränser, inom förbund och föreningar gemensamt, och för sig själv. Planer, strategier och uttalade r e a l i s t i s k a någotsånär mätbara målsättningar är viktiga verktyg för att hjälpa oss alla att sätta gränser. Det är det som prioritering handlar om. De är inte ett självändamål, utan ett verktyg.

Ingen kan rädda hela världen, men tillsammans kan vi göra den till en bättre plats. Men en förutsättning för att vi ska kunna göra det är att vi tar hand om oss själva och påminner oss själva och andra att good enough är tillräckligt bra. Och att vara nådig mot sig själv då allt som planerats inte förverkligats, trots goda avsikter.

Jobbet tar aldrig slut. Hur mycket vi än jobbar.

Matilda Hemnell har mångårig erfarenhet av den finlandssvenska förbunds- och föreningsvärlden, både som anställd och förtroendevald. Just nu jobbar hon som informatör på FDUV. En gång var hon bränd i alla ändor, men lärde sig sin läxa.


PS. Den som känner sig träffad, kanske rentav utmattad, men inte ännu kan sätta fingret på om det är fel på en själv eller på strukturer:  Se miniserien We can’t do it på SVT Play.

 

87243_t.jpg

Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.Läs mera »
31.08.2023 kl. 14:51
87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
85931_t.jpg

Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund. Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00
82817_t.jpg

Lyft fram gott ledarskap

NYHET. Mikaela Björklund utnämndes till Årets ordförande 2021 och ser ett stort värde i vandringspriset - det synliggör olika typer av gott ledarskap. Nomineringstiden för Årets ordförande 2022 pågår till den 15 september. Nominera en kandidat och synliggör gott ledarskap.Läs mera »
08.08.2022 kl. 17:01
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
81891_t.jpg

Vem är årets ordförande 2022?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas ut för andra året till ett förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
21.04.2022 kl. 11:52
79116_t.jpg

Mikaela Björklund är årets ordförande 2021

NYHET. Mikaela Björklund är den första mottagaren av vandringspriset Årets ordförande som delades ut på Styrelsedagarna 2021. FDUV:s ordförande har utmärkt sig som ordförande genom att engagerat arbeta för ett gott liv på jämlika villkor för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
64381_t.jpg

Spännande förbundsklenoder

PÅ TAPETEN. Den här våren har stafetten #förbundsklenoder löpt bland de finlandssvenska förbunden. Kolla vilka spännande föremål förbunden plockat fram ur gömmorna och visat.Läs mera »
07.06.2018 kl. 19:47