Min tid i förbundsvärlden

04.12.2017 kl. 10:12
PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.

Text och foto: Miina Söderholm

(På bilden ovan: Anna-Emilie Lindberg, Miina Söderholm, Mari Pennanen och Pernilla Lindroos) 

Då jag på olika evenemang under denna höst fått frågan om vad jag studerar, har människor ofta blivit överraskade av mitt svar, ”folkrätt”. Jag sökte praktikplatsen på Studieförbundet för att testa på något helt annat och för att lära mig nya saker, och det är precis vad jag fått göra. Allt har varit väldigt nytt för mig men samtidigt också roligt och lärorikt.   

Att jobba inom tredje sektorn är annorlunda, det har både sina bra och dåliga sidor. Det kan tidvis vara stressigt då verksamheten ekonomiskt till stor del är beroende av bidrag och stöd från andra, vilket betyder att det alltid finns en liten osäkerhet med i bilden. Men samtidigt skapar detta också en viss samhörighet, de flesta förbund är i samma båt. Och tack vare bland annat Studieförbundets verksamhet kommer dessa förbund allt mera i kontakt med varandra.

Jag har under dessa tre månader som praktikant på Studieförbundet hunnit vara med om mycket. Redan under min första vecka deltog jag tillsammans med verksamhetsledare Mari Pennanen på Delegationen för medborgarsamhällspolitiks möte (KANE), som Studieförbundet stod värd för. Det var minst sagt en spännande start på min praktik här. Utöver detta har det nästan varje vecka varit något intressant evenemang, allt från olika seminarier till nätverksträffar och synlighetsgrupper. Ingen dag var den andra lik. Arbetsuppgifterna var varierande och spännande vilket gjorde att arbetet aldrig kändes tråkigt eller enformigt.

Jag har alltid ansett att det är viktigt att vi i Svenskfinland håller ihop. Vi är en minoritet och för att synas måste vi samarbeta. Även fast jag varit av denna åsikt redan länge har jag aldrig tänkt på det desto mer, aldrig funderat på vad det i praktiken innebär. I och med denna praktik har jag en helt ny syn på Svenskfinland och mera kunskap om hur samarbetet i praktiken sker. Att konstatera att samarbete krävs är lätt, men att sedan i praktiken förverkliga det är mycket svårare.

Jag tror att det är oerhört viktigt att brinna för sitt arbete för att kunna prestera, oavsett bransch eller yrke. Jag har tidigare jobbat med väldigt olika saker, och alltid haft nöjet att jobba med människor som tycker om sitt jobb, och denna praktik var inget undantag. Det har verkligen varit roligt att få jobba tillsammans med veksamhetsledare Mari. Jag har lärt mig massor av henne och varje dag har det känts roligt att komma till jobbet. Speciellt inom tredje sektorn tror jag att det är extra viktigt att ha ett stort intresse för det man gör. Jag har träffar flera anställda inom Studieförbundets medlemsförbund under denna höst och kan konstatera att intresset finns, människor är engagerade i sitt arbete och genuint intresserade av att utvecklas.  

Efter tre månader på studieförbundet har jag en helt ny respekt för tredje sektorn. Arbetet förbunden gör är oerhört viktigt och det har varit inspirerande och motiverande att få jobba tillsammans med människor som brinner för sitt arbete, och det är något jag strävar efter att också göra i framtiden.

Miina Söderholm har varit praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017. 

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18