Gratis programvaror åt förbund når allt fler

06.03.2018 kl. 09:44
PÅ TAPETEN: Är ditt förbund redan registrerat i TechSoup? Visste du att alla ideella föreningar och stiftelser, alltså också ditt förbund, kan få nästan gratis programvaror via sidan?

Text: Laura Oksanen

TechSoup är ett globalt, icke vinstdrivande nätverk som både donerar och erbjuder billigare programvaror åt föreningar. I Finland är det Allianssi som erbjuder tjänsten åt föreningar och förbund, som en tjänst från en organisation till andra organisationer. 

Namnet TechSoup har utvecklats från tanken kring soppkök, där man delar ut mat till mindre bemedlade. Men istället för mat är det programvaror man delar ut åt föreningar, därav namnet TechSoup.  

Alla registrerade föreningar eller stiftelser oberoende storlek kan ansöka om donationer från TechSoup, det enda kravet är att organisationen ifråga inte håller på med diskriminering.  

För att få tillgång till donationerna bör man registrera sig på techsoup.fi, vilket är gratis. Efter det valideras registreringen, vilket innebär att man kontrollerar ifall föreningen ifråga ifyller kraven.  

För tillfället är elva företag med (Adobe Creative Cloud, Amazon Web Services, Autodesk, BitDefender, Box, CleverReach, Google, Microsoft, O & O Software, Symantec Desktop, Symantec Enterprise och Tableau)  

Betydande rabatter 

Största delen av produkterna kan beställas rakt från techsoup.fi, som fungerar som vilken som helst nätbutik. Priserna på en programvara kan dock vara hela 96 procent billigare om den beställs via Techsoup. Till exempel kan man få 60 procent rabatt på Adobes Creative Cloud -program eller Microsoft Office 365 -molntjänst helt gratis.  

- Det lönar sig absolut, säger Ilona Sammaljärvi från Allianssi. Man kan spara stora pengar och också få redskap att utveckla sin förening som man annars kanske inte skulle ha råd med. 

Ilona arbetar för tillfället ensam med Techsoup i Finland och berättar att kunskapen om det globala nätverket sakta men säkert håller på och spridas. 

- Föreningar tipsar varandra om Techsoup och såklart försöker jag marknadsföra det då jag kan, men jag har inte en stor marknadsföringsbudget. Därför hoppas jag att alla skulle hjälpas åt med att sprida budskapet, för tyvärr hör man ännu om sådana föreningar som till exempel hunnit skaffa Microsoft Cloud för en dyr peng precis innan de fått veta om Techsoup.  

Ilona ordnar också en del utbildningar kring de program som erbjuds via Techsoup.  

- Det är ju ingen idé med att skaffa ett program om man sedan inte kan använda det på ett smart sätt, så då det finns resurser försöker jag ordna utbildningar åt föreningar så att de kommer igång. Men jag uppmanar också organisationer att själv ordna utbildning enligt möjlighet.                                               

För tillfället finns techsoup.fi-sajten bara på finska, men enligt Ilona borde det så småningom också dyka upp en svenskspråkig version. 

- Allt finns redan översatt då Techsoup också verkar i Sverige, det gäller bara att överföra till den finska sidan. Detta är något jag har på min To do-lista. 

 

Läs också

Ann-Katrin Finells På bordet-kolumn: Papper och arbetsglädje

 

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18