Gratis programvaror åt förbund når allt fler

06.03.2018 kl. 09:44
PÅ TAPETEN: Är ditt förbund redan registrerat i TechSoup? Visste du att alla ideella föreningar och stiftelser, alltså också ditt förbund, kan få nästan gratis programvaror via sidan?

Text: Laura Oksanen

TechSoup är ett globalt, icke vinstdrivande nätverk som både donerar och erbjuder billigare programvaror åt föreningar. I Finland är det Allianssi som erbjuder tjänsten åt föreningar och förbund, som en tjänst från en organisation till andra organisationer. 

Namnet TechSoup har utvecklats från tanken kring soppkök, där man delar ut mat till mindre bemedlade. Men istället för mat är det programvaror man delar ut åt föreningar, därav namnet TechSoup.  

Alla registrerade föreningar eller stiftelser oberoende storlek kan ansöka om donationer från TechSoup, det enda kravet är att organisationen ifråga inte håller på med diskriminering.  

För att få tillgång till donationerna bör man registrera sig på techsoup.fi, vilket är gratis. Efter det valideras registreringen, vilket innebär att man kontrollerar ifall föreningen ifråga ifyller kraven.  

För tillfället är elva företag med (Adobe Creative Cloud, Amazon Web Services, Autodesk, BitDefender, Box, CleverReach, Google, Microsoft, O & O Software, Symantec Desktop, Symantec Enterprise och Tableau)  

Betydande rabatter 

Största delen av produkterna kan beställas rakt från techsoup.fi, som fungerar som vilken som helst nätbutik. Priserna på en programvara kan dock vara hela 96 procent billigare om den beställs via Techsoup. Till exempel kan man få 60 procent rabatt på Adobes Creative Cloud -program eller Microsoft Office 365 -molntjänst helt gratis.  

- Det lönar sig absolut, säger Ilona Sammaljärvi från Allianssi. Man kan spara stora pengar och också få redskap att utveckla sin förening som man annars kanske inte skulle ha råd med. 

Ilona arbetar för tillfället ensam med Techsoup i Finland och berättar att kunskapen om det globala nätverket sakta men säkert håller på och spridas. 

- Föreningar tipsar varandra om Techsoup och såklart försöker jag marknadsföra det då jag kan, men jag har inte en stor marknadsföringsbudget. Därför hoppas jag att alla skulle hjälpas åt med att sprida budskapet, för tyvärr hör man ännu om sådana föreningar som till exempel hunnit skaffa Microsoft Cloud för en dyr peng precis innan de fått veta om Techsoup.  

Ilona ordnar också en del utbildningar kring de program som erbjuds via Techsoup.  

- Det är ju ingen idé med att skaffa ett program om man sedan inte kan använda det på ett smart sätt, så då det finns resurser försöker jag ordna utbildningar åt föreningar så att de kommer igång. Men jag uppmanar också organisationer att själv ordna utbildning enligt möjlighet.                                               

För tillfället finns techsoup.fi-sajten bara på finska, men enligt Ilona borde det så småningom också dyka upp en svenskspråkig version. 

- Allt finns redan översatt då Techsoup också verkar i Sverige, det gäller bara att överföra till den finska sidan. Detta är något jag har på min To do-lista. 

 

Läs också

Ann-Katrin Finells På bordet-kolumn: Papper och arbetsglädje

 

68763_t.jpg

Modig utveckling ger Marthaförbundet titeln Årets förbund

Finlands svenska Marthaförbund har utsetts till Årets förbund. Marthaförbundet har under år 2018 tagit modiga steg för att utveckla organisationen så att struktur, verksamhet och beslutsfattande motsvarar krav och behov i framtidens samhälle. Läs mera »
16.04.2019 kl. 10:08
68596_t.jpg

”Det är viktigt att arkivera”

Arkivering kan kännas jobbigt och tidskrävande men det behöver inte vara en svår grej. Svenska studieförbundet har beslutat att överlåta sitt arkivmaterial till Svenska centralarkivet och överlåtelseavtalet är nu undertecknat.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:39
68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07
67981_t.jpg

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemsorganisationer upplever ett uppsving i verksamheten eftersom syftet är minst lika aktuellt nu som tidigare. Finlands Svenska Publicistförbund värnar om yttrandefriheten och pressfriheten. Läs mera »
04.03.2019 kl. 11:19
67469_t.jpg

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemmar är Sjuksköterskeföreningen i Finland. Där samlas sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och akutvårdare till studiedagar, träffar och utbildningar.Läs mera »
01.02.2019 kl. 07:54
67380_t.jpg

Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.Läs mera »
25.01.2019 kl. 09:38
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
66108_t.jpg

Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. Läs mera »
01.11.2018 kl. 15:24
65600_t.jpg

GDPR – och sen då?

I maj trädde EU:s nya dataskyddsförordring i kraft och under våren jobbade många förbund med att få allting i skick till den stora domedagen. Vad har hänt sedan dess? Två av Svenskfinlands främsta GDPR-experter reflekterar kring frågan.Läs mera »
03.10.2018 kl. 10:12