Info och stöd åt hbtqia-personer

09.05.2018 kl. 10:01
PÅ TAPETEN. Studieförbundets nya medlem Regnbågsankan vill skapa ett jämlikt samhälle för alla och erbjuda stöd åt personer som bryter mot normer.

Text: Laura Oksanen

Regnbågsankan är en organisation som arbetar med frågor som berör sexuell läggning och könsidentitet. Föreningen fick sin början i Ekenäs som en förening för gay-män, men utvecklades så småningom till att gälla alla hbtqia+-personer med huvudstadsregionen som sitt främsta verksamhetsområde.  

- Vårt huvudsyfte idag är att hjälpa och stöda sådana personer som på ett eller annat sätt bryter mot samhällets normer och därför kanske känner sig utanför. Till exempel så är risken att hbtqia+-personer lider av psykisk ohälsa eller begår självmord mycket större jämfört med resten av befolkningens. Dessutom blir hbtqia+-ungdomar oftare mobbade än övriga. Vi vill motarbeta det här och stöda dessa personer att må bra och att bli du med sig själv, helt enkelt arbeta för ett jämställt samhälle, berättar verksamhetskoordinator Fredrika Biström (på bilden). 

Regnbågsankan verksamhet är därför mångsidig och består bland annat av att sprida information på olika mässor och evenemang, att planera och genomföra skolbesök för att utbilda elever och personal om hbtqia+ frågor och att ordna olika nätverksträffar för unga, familjer och seniorer. 

- Vi samarbetar ofta med andra aktörer för att nå ut så bra som möjligt, till exempel så ordnar vi seniorträffarna i samarbete med Seta, takorganisationen för hbtqia+organisationer. Förra året samarbetade vi också med andra finlandssvenska organisationer kring Svenska hörnan under Pride-veckan, något som var både roligt och lyckat, säger Biström.  

För tillfället har Regnbågsankan över 250 personmedlemmar och en anställd på halvtid.   

- Därför är alla frivilliga som är med otroligt viktiga för Regnbågsankan. Då jag jobbar deltid så innebär det att en hel del av vår verksamhet inte skulle finnas om det inte vore för de frivilliga som engagerar sig. Därför funderar jag för tillfället på ändamålsenliga sätt att stöda dem och få dem att trivas ännu bättre i föreningen. 

Enligt Biström har Regnbågsankan mycket bra verksamhet på gång just nu, men det finns också mycket som skulle kunna utvecklas. 

- En av våra största utmaningar är hur vi bättre skulle kunna nå ut till hela Svenskfinland, till exempel Österbotten. Just nu är verksamheten väldigt koncentrerad till huvudstadsregionen och vi har för tillfället inte resurser att starta upp verksamhet där. Det skulle behövas engagerade frivilliga där för det ändamålet. 

Biström visionerar ändå framåt och drömmer bland annat om en heltidsanställning och en kollega.  

- Just nu tar våra skolbesök väldigt mycket av våra resurser, så det skulle nästan behövas en till person för att planera och genomföra dem. Dessutom skulle vi vilja utveckla vår stödverksamhet, genom stödgrupper för olika målgrupper och hjälpa Seta att förbättra sin verksamhet på svenska. Så arbete finns det nog, konstaterar Biström.  

Läs också

Känner du till alla förbund? Här finns samlat presentationer av andra förbund. Passa på att bekanta dig med något förbund du inte känner till ännu!

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18