Grifi vill höja profilen i Svenskfinland

26.06.2018 kl. 10:45
Finlands Svenska Gröna blev medlem i Svenska studieförbundet i våras. Den riksomfattande föreningen vill ha insikter om vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar.

Text: Mari Pennanen

- Jag som ordförande har stora ambitioner, men vi kommer knappast att någonsin bli en jättestor förening, säger Nora Lindström.

Hon är relativt ny ordförande för Finlands Svenska Gröna, som brukar förkortas Grifi och som är en nationell förening inom De Gröna.

- Partiet har både lokala föreningar och riksomfattande tematiska. Vi samlar de svenskspråkiga, men partiet fungerar så att man då man blir medlem ska välja vilken förening man blir medlem i. Man kan vara medlem i fler än en förening, men de flesta prioriterar sin lokalförening. Detta är i och för sig positivt, mycket av arbetet sker ju på lokal nivå, men det kan bidra till att vi som en mindre, riksomfattande förening inte lockar så många medlemmar. Därför satsar vi på att samarbeta med lokalföreningar, berättar Nora.  

Grifis syfte är att göra grön politik på svenska, att vara ett språkrör på svenska för partiet och att internt inom partiet jobba för att lyfta fram språket.

- Det finns mycket välvilja inom partiet gentemot det svenska, men vi får nog jobba lite hårdare på att detta syns mera konkret, säger Nora.

Grifi ordnar svensk- eller tvåspråkiga evenemang, ofta i samarbete med lokalföreningar, och stöder svenskspråkiga kandidater i olika val.

- Vi jobbar nu strategiskt med att engagera oss mer i Svenskfinland och där är medlemskapet i Svenska studieförbundet en viktig bit.

Nora berättar att Grifi via Studieförbundet hoppas på information om olika utbildningar och evenemang, samt kontakter och synlighet.

- Vi vill ha insikter i vad som diskuteras inom finlandssvenska förbund och föreningar, och vi vill synas starkare på det finlandssvenska planet, hoppas Nora.

 

Läs också

Regnbågsankan och Svenska Trädgårdsförbundet är också nya medlemmar i Svenska studieförbundet.

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18