Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

25.01.2019 kl. 09:38
Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.

Text och foto: Mari Pennanen

Norr on Stan, som i höstas blev samverkande medlem i Svenska studieförbundet, är en samarbetsförening för svenska föreningar i norra Helsingfors med omnejd.

- Verksamheten startade som ett projekt som hette Fritidsverksamhet på svenska i norra Helsingfors. Det var Malm Svenska Ungdomsförening som tog initiativ till projektet hösten 2000, berättar verksamhetsledare Katja Salojärvi.

Hon har varit med sedan 2003, då projektet skulle överföras i bestående form. Den bestående formen blev Norr om Stan rf, som under åren samlat ett stort antal föreningar och fortfarande växer då nya föreningar ansluter sig. Utgångspunkten och värdegrunden som man gemensamt utgår från är att det ska finnas svenskspråkig fritidsverksamhet tillgänglig för alla nära hemmet.

- Norr om Stan stöder medlemsföreningarnas verksamhet och synlighet. Vi informerar, bland annat via Bikupan i Hufvudstadsbladet och den egna tidningen Det händer norr om stan, om svenskspråkig fritidsverksamhet och når ut ganska bra, säger Katja.

En annan konkret hjälp till föreningar gäller löneutbetalningar, som Norr om Stan sköter om.

- Föreningen som vill t.ex. ordna en klubb eller betala ett arvode ger oss uppgifter om vem som anställs för vilken tid och hurdan lön man avtalat om, och vi fakturerar dem helt enkelt enligt det och sköter sedan anställning och löneutbetalning. Det här uppskattas och gör att t.ex. Hem och Skola -föreningarna kan anställda klubbledare utan att någon i styrelsen behöver ha kunskaper i löneräkning och att föreningen behöver fungera som arbetsgivare.

Förutom direkta tjänster till medlemsföreningarna ordnar Norr om Stan också egen verksamhet, där eftis, olika kurser och sommarläger är de största verksamhetsformerna. Eftiset är i Solhem i Malm, där Norr om Stan också hyr kansliutrymme av Malm Svenska Ungdomsförening. Norr om Stan är också en knutpunkt för många olika slags ärenden, där det svenska är det centrala.

- Vår struktur påminner om Svenska studieförbundets, då vi också är en takorganisation för väldigt olika medlemsföreningar, och jag tror vi kommer att ha stor nytta av att vara medlemmar i Studieförbundet, säger Katja.

På bilden: Kanslisekreterare/informatör Rita Niemi och verksamhetsledare Katja Salojärvi.

 

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
igår kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29