”Det är viktigt att arkivera”

04.04.2019 kl. 12:39
Arkivering kan kännas jobbigt och tidskrävande men det behöver inte vara en svår grej. Svenska studieförbundet har beslutat att överlåta sitt arkivmaterial till Svenska centralarkivet och överlåtelseavtalet är nu undertecknat.

Text och foto: Rebecka Svedberg

Mappar med gammalt material har länge fyllt skåpen hos Studieförbundet. För att bevara och ta tillvara detta material har Svenska studieförbundets styrelse beslutat att överlåta materialet till Svenska centralarkivet för slutarkivering. I mapparna finns exempelvis gamla styrelse- och medlemsmötesprotokoll. Dessa kommer nu att finnas i tryggt förvar på Svenska centralarkivet.

Studieförbundets ordförande Jonna Sahala och arkivchef Lena Karhu undertecknade i veckan ett arkivavtal för att offentliggöra detta samarbete. Centralarkivet bevarar det finlandssvenska arvet och samarbetar med många organisationer, varav många är Studieförbundets medlemmar. Karhu är glad att även Studieförbundets material nu kommer att finnas under samma tak.

- Studieförbundets material kommer att stöda de andra organisationerna bra. I framtiden kommer forskare att hitta ett brett material från förbundsvärlden. Det är historiskt väldigt värdefullt. Vi bevarar det finlandssvenska arvet.

Ordförande Jonna är också nöjd att arkiveringen har kommit igång.

- Det är bra och viktigt att vårt material tas hand om. Vi vill även uppmuntra andra att se till att arkiveringen sköts bra.

Karhu berättar att centralarkivet ibland för att påminna organisationer om att det är viktigt att arkivera. Det är viktigt för demokratin och historien att även små föreningar arkiverar sitt material.

Att arkivera behöver inte heller vara en svår grej. Studieförbundet har gjort upp en arkivplan där det framkommer vad som ska arkiveras, när det ska arkiveras och hur det ska arkiveras. Genom att ha en plan kan man hålla på med processen kontinuerligt och på så sätt underlätta arkiveringen.

- Det är fint att få en arkivplan. En arkivplan underlättar arbetet på långsikt och möjliggör även att nya i organisationen kan fortsätta med arkiveringen och föra det vidare. Jag skulle gärna se fler arkivplaner i andra organisationer, berättar Lena Karhu.

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56