Thomas Rosenberg har stöttat tidskrifterna i tretton år

04.02.2020 kl. 07:20
PROFILEN. Tunga tidskriftslådor och så många finlandssvenskar att han inte velat tala med någon alls på flera dagar efteråt. Tidskriftsmontern för de finlandssvenska tidskrifterna på bokmässan har varit en årlig höjdpunkt för tidskriftskoordinator Thomas Rosenberg.

Text och foto: Mari Pennanen

Efter tretton år som tidskriftskoordinator har Thomas Rosenberg bestämt sig för att det är dags för någon annan att ta över.

- Min företrädare Anders G. Lindqvist var tidskriftskoordinator i elva år. Nu har jag satt min prägel på verksamheten i tretton år. Jag har trivts med det med, nu är det dags för andra att ta över, säger Thomas.

Han fick uppdraget som tidskriftskoordinator bland annat för sitt stora intresse för tidskrifterna.

- Jag har alltid varit intresserad av den finlandssvenska gemenskapen och velat bidra till det som upprätthåller det allmänna finlandssvenska. Redan under studietiden började jag jobba med tidskrifter. Uppdraget har passat mig och min situation bra. Jag har fått utforma verksamheten självständigt och det har passat mig, säger Thomas.

Tidskriftsprojektet fick sin början redan år 1996 och under Thomas tid som koordinator har bland annat den gemensamma montern på bokmässan i Helsingfors varit viktig. Tidskriftssidorna i Bokkatalogen och fortbildning för tidskriftsredaktörerna har också varit viktiga delar av verksamheten inom projektet. Verksamheten har huvudsakligen finansierats av Föreningen Konstsamfundet, med stöd även av Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner. Projektet har haft en styrgrupp bestående av representanter för finansiärerna och Henrika Zilliacus-Tikkanen från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Från och med år 2020 är det Förbundsarenan som håller i trådarna för Tidskriftsprojektet.

- Både som mötesplats och för synligheten har tidskrifternas gemensamma monter på Bokmässan varit jätteviktig, likaså fyller tidskriftssidorna i Bokkatalogen en viktig roll, säger Thomas om projektets verksamhet.

- Jag är stolt över att jag kunnat bidra till att projektet pågått så här länge och med så här stora frihetsgrader, utan tung byråkrati och med ett stort förtroende från finansiärerna, säger Thomas, och tillägger att det under årens lopp är ganska stora summor det handlar om, med subventionerade fortbildningar, bokmässan, bokkatalogen och övrig verksamhet.

- För tidskrifterna har projektet förutom synlighet för tidskrifterna även gett konkret utdelning i form av fortbildning och kontakter, säger Thomas.

Hur mår tidskrifterna?

- De finlandssvenska tidskrifterna mår överlag överraskande bra. Det finns fortfarande glädjande många, det är ytterst få som lagts ner eller helt digitaliserats. Upplagorna har inte heller nämnvärt gått ner, säger Thomas, som under årens lopp samlat på sig mycket material om olika tidskrifter och planerar att skriva en historik.

- Det finns en stark tro på tidskrifternas framtid. De står för en långsammare takt, både då det gäller produktionstakten – här kanske inte alla redaktörer håller med – och själva innehållet, eftersom de ger utrymme för längre och långsammare, reflekterande texter än dagstidningar och elektroniska medier, säger Thomas.

Han lyfter även fram att de ekonomiska bidragen, från både statliga och privata källor, som är avgörande för många tidskrifter, inte heller minskat nämnvärt.

- Men visst finns det också mörkare moln. En utmaning för tidskrifterna idag är distributionen. Det är både dyrt och svårt att distribuera tidskrifter idag och det är väldigt olyckligt. En annan utmaning, främst för organisationstidskrifterna, är återväxten, och rekryteringen av nya medlemmar, säger Thomas.

Profilen: Thomas Rosenberg

Aktuell som: tidskriftskoordinator åren 2007-2019.

Gör: allt för många saker på en gång, mångsysslare på gott och ont. Nackdelen är bland annat att jag har svårt att få klart saker, det är bland annat därför jag aldrig doktorerat.

Gillar: långsamma morgnar

Ogillar: Snöfattiga vintrar

Läser: Jag har alltid böcker på gång. Jag läser alltid skönlitteratur, men även faktaböcker. Jag blir mer och mer intresserad av historia och tittar allt oftare bakåt. Jag läser gärna långsamt.

En bra tidskrift är: En som kan kombinera tradition och förnyelse. Låter som en kliché, men viktigt. Jag uppskattar tidskrifter som kan luta sig tillbaka på en lång tradition, men som samtidigt kan överraska.

Tidskrift du rekommenderar: Jag har som koordinator hela tiden varit angelägen om att inte tycka att någon är bättre än någon annan. Men för att nämna några, så är Skärgård en alldeles unik tidskrift. Nya Argus står mig nära och där kombineras tradition och förnyelse. Kuriren är från en helt annan del av spektret och den har gjort det som många trodde var omöjligt, att ge ut en allmän familjetidskrift i sextio år. Den brukar jag läsa.

 

Läs också:

Profilen: "Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt" om Jonna Sahala

Profilen: "Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap" om Frans Cederlöf

 

79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
78416_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt nätverk kring digital verksamhet 

NYHET. Förbundsarenan har kört i gång med ett projekt för att stöda finlandssvenska förbund att utveckla sin digitala verksamhet. Nu startar ett nytt nätverk - Diginätverket. Projektet koordineras av Maj Ilola.Läs mera »
09.08.2021 kl. 15:33
78407_t.jpg

Fem förslag för förbundens finansiering

ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.Läs mera »
09.08.2021 kl. 09:19
77838_t.jpg

Tillgänglig information om svenska seniorhem genom GeRo

NYHET. Också inom ett förbund för svenskspråkiga seniorhem behövs kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Finlandssvenska nätverk är guld värda anser man inom Förbundet för Privata Svenska Pensionärshem GeRo rf, som är ny samverkande medlem i Förbundsarenan.Läs mera »
25.05.2021 kl. 09:16
76807_t.jpg

Tips för hur du kan arbeta så någon annan kan ta över

ARTIKEL. En avgörande faktor för hur bra du sköter ditt arbete är den tysta kunskap du bär på och de rutiner du bygger upp för ditt arbete. Med erfarenhet och bra metoder gör du saker raskt och smidigt. Men vad händer då du slutar? Här är några tips för hur du kan lägga upp arbetet så att någon annan kan ta över då det är dags.Läs mera »
01.03.2021 kl. 16:28
76717_t.jpg

Smidiga arbetsprocesser och hjärnsmarta tips

ARTIKEL. Hur skapar vi smidiga arbetsprocesser och jobbar mer ändamålsenligt? Det var ett genomgående tema för årets Kanslidagar som ordnades virtuellt under två dagar i februari. Nu har vi samlat ihop fem nyttiga tips från dagarna för att stöda förbundens anställda att jobba mer hjärnsmart. Läs mera »
26.02.2021 kl. 15:28
75735_t.jpg

Demokratin – det värdefullaste som finns

PROFILEN. Bernt Nordman är en person med engagemang. Han brinner för miljöfrågor, fostran och demokrati, sakfrågor som lagt grund för hela hans karriär och bland annat resulterat i ett ordförandeskap i Förbundsarenans styrelse.Läs mera »
03.12.2020 kl. 14:57
75452_t.jpg

Hur ordna digitala evenemang

ARTIKEL. Då distansarbete är vardag och virtuella träffar är normen, hur skapar man fungerande digitala lösningar? Förbundsarenan har sammanfattat tips och erfarenheter kring digitala lösningar och hur man skapar lyckande virtuella träffar.Läs mera »
04.11.2020 kl. 23:26