Att vara en del av något stort

02.09.2020 kl. 13:12
INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.

Text: Mari Pennanen

Dramatiska nyheter gällande bidrag och understöd som ser ut att skäras ned. Verksamhet som inte heller nu till hösten kan fortsätta som före coronaviruset slog till. Jag hör om en stor ovisshet om vad dessa förändringar för med sig för enskilda individer inom organisationerna, för organisationerna och olika former av verksamhet när jag pratar med personer i förbundsvärlden.

Samtidigt är många vana vid osäkerhet, eftersom en av tredje sektorns styrkor är att kunna reagera snabbt, planera om och ändå jobba för sitt syfte. Men läget nu är annorlunda då det mesta ruskas om på ett för oss obekant sätt och jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är bekymrad.

Trots mycket osäkerhet och farhågor hör, ser och känner jag också av iver, förändringsvilja och utvecklingsglädje. Igen en av styrkorna i förbunden – de bygger på engagemang för ett gemensamt syfte. En verksamhetsledare brukar jämföra ett förbund med ett stort fartyg – det går inte så där bara att stoppa fartyget eller att ändra kursen väldigt mycket, utan fartyget stävar på mot de gemensamt uppsatta målen. I vissa fall vare sig man vill eller inte.

Nu krävs det kursändringar inom många förbund, eller finns möjligheter till kursändringar som man också kan se det. För att dessa ska bli de rätta är det många involverade och det finns strukturer och processer för detta. Det är också lättare att fatta rätta beslut om man lyfter blicken lite högre och funderar lite längre framåt. Det kommer en tid också efter coronaviruset, och vi vet inte ännu hur samhället ser ut då. Men på väg mot en oviss framtid kan vi ändå vara trygga i att våra organisationer håller. Med fokus på syftet kan vi lita på att strukturerna och överenskomna processer bär organisationen framåt, så länge engagemanget finns i grunden. Skeppet fortsätter, med de kursändringar vi gemensamt kommer överens om.

Att stanna upp och reflektera är hälsosamt. Var är jag och min bit i helheten just nu, var är organisationen nu? Hur långt har vi kommit, vad är på gång, vart vill vi? Hisnande. Spännande! Också här kan förbundens anställda och förtroendevalda har stöd och nytta av varandra. Till exempel via Förbundsarenans nätverk där du kan få kollegialt stöd.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Läs också

Ingången: De finlandssvenska förbundens röster

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79485_t.jpg

Fina möjligheter att påverka statsbidragsutvecklingen

NYHET. Förbundsarenans ordförande Viveca Hagmark är med i arbetsgruppen för utveckling av statsunderstödsförfarandena vid understöd till organisationer. Arbetsgruppen ingår i reformen där statsunderstödverksamheten ska bli mer öppen och enhetlig. Läs mera »
26.10.2021 kl. 15:38
79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
79231_t.jpg

Ny omgång av Mentorix för förtroendevalda inleds

NYHET. Vill du utvecklas i ditt förtroendeuppdrag? Kom med i Förbundsarenans mentorskapsprogram för förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Nu kan du ansöka om att få en mentor.Läs mera »
07.10.2021 kl. 09:52
79201_t.jpg

Förbundsarenan är med på Helsingfors Bokmässa

Helsingfors Bokmässa ordnas den 28–31 oktober och Förbundsarenan är på plats tillsammans med de finlandssvenska tidskrifterna.Läs mera »
05.10.2021 kl. 19:23
79197_t.jpg

Djupa diskussioner och intressanta insikter på Styrelsedagarna 2021

Under veckoslutet 1 – 2 oktober samlades närmare 90 förtroendevalda från 30 olika finlandssvenska förbund och centralorganisationer för att nätverka, ventilera gemensamma utmaningar och ta del av föreläsningar och diskussioner under Styrelsedagarna 2021. Läs mera »
05.10.2021 kl. 15:40
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
79170_t.jpg

Givande att sitta i Förbundsarenans styrelse

Det bästa med att sitta i Förbundsarenans styrelse är de nya kontakterna och arenan för samarbete som styrelsearbetet för med sig, anser Regina Strandberg. På höstmötet är det dags att välja nya medlemmar till Förbundsarenans styrelse. Ännu hinner du nominera kandidater. Läs mera »
04.10.2021 kl. 12:38
79127_t.jpg

Jarl Hohenthal har gjort priset till Årets ordförande

NYHET. Vandringspriset för Årets ordförande är en glasskulptur av glasblåsaren Jarl Hohenthal. Inspirationen till det bladformade priset fick han av likheten mellan ledare och myror. Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50