Stöd i arbetet genom mentorskap

02.10.2020 kl. 08:15
ARTIKEL. Förbundsarenans mentorskapsprogram Mentorix för förbundsanställda har kört igång. Under ett år kommer adepterna i programmet att med hjälp av en personlig mentor att utvecklas i sitt arbete.

- Jag ser mentorskap som personalutveckling på ett smidigt sätt och till ett billigt pris. Då jag deltog i mentorskapsprogrammet fick organisationen en lite mindre osäker och lite tryggare ledare, en bättre verksamhetsledare helt enkelt, säger Henrik Lillhannus.

Han deltog som relativt nybliven verksamhetsledare för Finlands Svenska Sång- och musikförbund i den första omgången av Förbundsarenans mentorskapsprogram, åren 2017-2018. Då Mentorix 2020-2021 körde igång i september deltog han för att berätta om sina erfarenheter av mentorskap för deltagarna.

På inledningsträffen deltog samtliga 13 adept-mentor par som deltar i Mentorix. Under våren kunde förbundsanställda som vill utvecklas i sitt arbete ansöka om att genom Mentorix få en mentor. Alla som sökte intervjuades och utgående från adepternas behöv och önskemål handplockades sedan en mentor.

- Adepterna vill ha en mentor av olika orsaker. En del är rätt nya i sin organisation eller på sin post, och andra har jobbat längre men vill utveckla någon viss del, berättar Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen som skött matchningen.

Under sommaren kontaktade hon potentiella mentorer, både sådana som anmält om intresse att ställa upp och sådana som utgående från adeptens behov och område kunde passa. Då programmet i september körde igång träffades en del par för första gången, medan andra redan hunnit vara i kontakt. Under ett år kommer paren sedan att träffas ungefär en gång per månad för att diskutera de områden som adepten vill utveckla.

Mentorskap handlar om att en mer erfaren person, mentorn, fungerar som förebild och delar med sig av sin kompetens, erfarenhet, tid och sitt nätverk. Adepten är en person som strävar efter personlig utveckling och till det är villig att ta stöd av en mera erfaren person.

- Förbundsarenans breda medlemskår gör det möjligt att hitta mentorer som känner till och har erfarenhet av det som adepten vill utveckla, oberoende om det handlar om mer praktiska saker i arbetet eller mer abstrakta saker som ledarskap, prioriteringar i arbetet, organisationsutveckling eller den ideella sektorns särart. Samtidigt är det viktigt att personerna inte har tidigare kopplingar som kunde göra det svårare att skapa förtroende eftersom det är grunden för en fungerande mentorskapsrelation, säger Mari Pennanen.

I verksmahetsplanen för år 2021 finns planer på att under året starta en ny omgång av Mentorix för förbundens ordföranden och styrelsemedlemmar. Intresserade kan redan nu anmäla om intresser till verksamhetsledare Mari Pennanen.

 

Foto: Johanna Lindén-Montes

80052_t.jpg

Att träffas och att mötas

INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.Läs mera »
07.12.2021 kl. 09:22
79968_t.jpg

Padda, podd eller papper?

ARTIKEL. Hur kan och ska tidskrifter idag förhålla sig till olika format för att nå läsarna? Tidskrifternas många nya former var temat för en diskussion på Helsingfors Bokmässa, där Janne Wass på Ny Tid och Hanna Rundell på Folkhälsan möttes i ett samtal med Henrika Zilliacus-Tikkanen.Läs mera »
30.11.2021 kl. 08:47
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79857_t.jpg

Viveca Hagmark fortsätter som ordförande för Förbundarenan

NYHET. Viveca Hagmark från Folkhälsans förbund omvaldes till ordförande för år 2022. Nya i styrelsen är Mikaela Hermans från Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik och Malin Lindholm från Svensk Ungdom. Läs mera »
22.11.2021 kl. 10:05
79655_t.jpg

Digital delaktighet

ARTIKEL. Har du en person i din närkrets som inte ännu är delaktig i det digitala? Eller kanske du känner någon som skulle ha nytta av att lära sig mer om det digitala? Ta del av tips kring hur du och ditt förbund kan stöda digital delaktighet i samhället.Läs mera »
08.11.2021 kl. 16:41
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79485_t.jpg

Fina möjligheter att påverka statsbidragsutvecklingen

NYHET. Förbundsarenans ordförande Viveca Hagmark är med i arbetsgruppen för utveckling av statsunderstödsförfarandena vid understöd till organisationer. Arbetsgruppen ingår i reformen där statsunderstödverksamheten ska bli mer öppen och enhetlig. Läs mera »
26.10.2021 kl. 15:38
79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
79231_t.jpg

Ny omgång av Mentorix för förtroendevalda inleds

NYHET. Vill du utvecklas i ditt förtroendeuppdrag? Kom med i Förbundsarenans mentorskapsprogram för förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Nu kan du ansöka om att få en mentor.Läs mera »
07.10.2021 kl. 09:52