Namnbyte för att professionalisera verksamheten

03.09.2021 kl. 10:18
PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.
Text: Ida Boucht
Foto: Vanessa Forstén
 

Regnbågsallians Svenskfinland rf verkar i hela Svenskfinland. Vi finns till för alla som tillhör en sexuell minoritet eller könsminoritet eller är intresserade av frågor som berör sexuella minoriteter eller könsminoriteter. Vi finns också till för dem som inte vill definiera sig själva. Vi erbjuder stöd, sammanhang, kultur i form av evenemang och gruppverksamhet och svarar som sakkunniga på frågor angående sexuell läggning och könsidentitet. Vi erbjuder även olika skräddarsydda utbildningspaket till skolor, förbund och företag. Vi nätverkar också med olika föreningar och förbund inom Svenskfinland. Regnbågsankan är den enda svenskspråkiga föreningen för HBTQI+-personer på fastlandet i Finland och har en viktig roll i att försvara och främja regnbågspersoners rättigheter.

I augusti hade vi ett extrainsatt årsmöte där det med klar majoritet röstades för en stadgeändring i frågan om ett namnbyte för föreningen. Ett namnförslag som kom från medlemmar fick hela 99 procents röstmajoritet och Regnbågsankan blev Regnbågsallians Svenskfinland rf. Vi ser fram emot en ny era där vi når en ny professionell nivå och ser namnbytet som ett steg i rätt riktning.

De senaste åren har varit väldigt utmanande för Regnbågsankan. Vi, liksom många andra föreningar, har fått tänka om hela vår verksamhet på grund av den rådande coronapandemin. Samtidigt som vår verksamhet behövs mer än någonsin, har bidragen blivit mindre. Trots en aktiv styrelse och verksamhetsledare kämpar vi för att hålla oss flytande.

I en undersökning från Seta från år 2020 mår regnbågsunga sämre än någonsin, och det har bara blivit värre på grund av coronapandemin. Vi har ett ansvar som förening att påverka, se till att det finns stöd, verksamhet och tryggare rum överallt i vårt samhälle. Nu om någonsin är det viktigt att vi små förbund och föreningar stöder varandra. Nu om någonsin är det viktigt att alla föreningar ser över hur de kan påverka att regnbågspersoner har det bättre i vårt samhälle.

Just nu har medborgarinitiativet ”ehjänä syntynyt” (direkt översatt, född hel), om att förbjuda försök till förändring av sexuell läggning eller könsidentitet, fått stor synlighet i sociala medier. Initiativet går ut på att kriminalisera omvandlingsterapier, vars syfte är att ”konvertera” sexuella- och könsminoriteter. Med andra ord betyder en omvandlingsterapi att en hbtiq+-person ”görs” heterosexuell eller ciskönad. Omvandlingsterapi bryter mot FN:s mänskliga rättigheter. Hittills har 50 000 personer skrivit under initiativet, vilket betyder att detta initiativ kommer gå vidare till riksdagen. Än är det inte för sent att skriva under det.

I april fick medborgarinitiativet ”Rätt att vara” stor synlighet. Under två dagar hade över 50 000 personer undertecknat initiativet. Initiativet går ut på att försöka förändra den translagstiftning vi just nu har i Finland. Den nuvarande lagen kränker transpersoners rättigheter och bryter även mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Initiativet kommer att diskuteras i riksdagen i höst. Vi som förening är trötta på att transpersoners rättigheter fortfarande dagligen kränks i vårt samhälle och kräver en förändring.

Även om vårt samhälle går framåt, måste en förändring ske snabbare. Det är viktigt att alla organisationer och föreningar ser över sin verksamhet och sina mål och beaktar regnbågspersoners rättigheter i sitt dagliga arbete. Det krävs mer utbildning om mänskliga rättigheter och HBTQI+-kunskap inom alla instanser. Det är allas vår uppgift att se till att regnbågspersoner känner sig trygga såväl hemma, på arbetsplatsen, inom undervisningen och på sin fritid. Kom ihåg att regnbågspersoner finns överallt och i alla åldrar.

Vad kan ditt förbund eller din förening göra för att vara trygg för anställda, unga och äldre som tillhör en sexuell minoritet eller har en icke normativ könsidentitet? Hur jobbar ni kring regnbågsfrågor; är det en del av er verksamhet eller är det något ni endast tänker på under Pride och sedan glömmer bort? 

Ida Boucht jobbar som verksamhetsledare på Regnbågsallians Svenskfinland.

Läs också

På bordet: Det gäller vår framtid, av Christel Björkstrand

På bordet: Varför behövs god förvaltning i föreningar? av Kari Huhtala

89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
igår kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24