Att träffas och att mötas

07.12.2021 kl. 09:22
INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.
Text: Mari Pennanen
Foto: Joanna Lindén- Montes
 

Efter de första knaggliga försöken med styrelsemöten på distans och höst- och vårmöten som hybridlösningar med en del deltagare på plats och resten på distans börjar många förbund nu vara proffs. Antalet ”hörs jag bra?” och deltagare som plötsligt ramlar in i mötet med kameran och mikrofonen på medan de gör något helt annat har minskat då både vi arrangörer och deltagarna blivit vanare och har rutiner.

Det här betyder å andra sidan att alla, både deltagare och arrangörer, kräver lite mera av evenemang för att de ska upplevas lyckade. På ett fysiskt evenemang finns det ganska låg tolerans för evenemang där kaffet tar slut eller där man måste köa hela pausen för att hinna till toaletten. På samma sätt är det inte okej då man på distans hör bara hälften för att ljudet inte fungerar eller om bilden fryser eller blir hackig. Tekniken måste helt enkelt fungera, annars är det lätt att klicka bort det pågående evenemanget.

En bra poäng gällande evenemang och hur man som arrangör bör tänka lyftes också fram på ett webbinarium nyligen när Petri Hollmén från företaget Lyyti, som erbjuder ett eventverktyg, berättade om sina insikter kring evenemang. Enligt honom är den största kostnaden för ett evenemang den tid deltagarna lägger ner på att delta.

För förbund och föreningar är det just människors tid vi tävlar om då vi vill få med dem som medlemmar, deltagare eller ge dem möjligheter att på olika sätt vara aktiva inom verksamheten. Dåligt förberedda evenemang, oberoende om det är höstmöten, medlemskvällar eller kurser, är ett säkert sätt att få människor att nästa gång välja att använda sin tid till något annat. Däremot är bra evenemang något man gärna deltar i på nytt, speciellt i kombination med att det hänger ihop med det ideella syftet förbundet eller föreningen har och de värderingar man tillsammans vill engagera sig för.

Jag tror också att vi inom tredje sektorn måste våga satsa på det som för många är orsaken till att man vill delta och vara med, nämligen att man får träffa andra människor. Det kan betyda att vi ordnar evenemang som är fysiska snarare än på distans eller som hybrid, när det är tryggt och motiverat. Det betyder också att vi använder tiden då människor samlas så att människor får möjlighet att prata med varandra snarare än att de förväntas lyssna på någon och att vi också lyfter fram den lyx vi erbjuder: nämligen möjligheten till oplanerade, tillfälliga träffar som inte bara är inbokad tid med en viss agenda.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-kolumnerna om aktuella teman i förbundsvärlden.

Läs också

 Ingången: Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

 Ingången: Rutiner och struktur som stöd för verksamheten

 

89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
71321_t.jpg

Webbkurs: Förtroendevalda i civilsamhället

NYHET. Svenska folkskolans vänner och Svenska studieförbundet erbjuder förbundens styrelser och anställda en unik webbkurs om civilsamhället och dess betydelse.Läs mera »
03.12.2019 kl. 13:24
66627_t.jpg

Organisationerna har en framtid

PÅ BORDET. Trots att orosmoln svävar i luften vill jag fortsätta att tro på organisationernas framtid. Det är Ulrika Krooks känsla efter Studieförbundets och SOSTE:s seminarium Organisationernas roll i framtiden på G18 22.11.Läs mera »
04.12.2018 kl. 10:57
65636_t.jpg

Vem vill vara förtroendevald?

PÅ BORDET. Vilka förväntningar har vi på förtroendevalda och vilket stöd får de i sitt uppdrag? Det funderar man på inom Församlingsförbundet då församlingsvalet står för dörren, skriver verksamhetsledare Kalle Sällström.Läs mera »
05.10.2018 kl. 07:35
63035_t.jpg

Hur leder man ett förbund?

PÅ TAPETEN. Tre erfarna ledare delade under Ordföranderundan med sig av erfarenheter gällande ledarskap: Agneta Eriksson, Jan-Erik Stenman och Anna Bertills. Vi lyfter fram de bästa bitarna.Läs mera »
20.03.2018 kl. 10:45