Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

01.03.2022 kl. 14:36
BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.

Text: Emma Sundstén

Jag har alltid varit nyfiken på min omgivning, älskat att lära mig och velat uppleva och forma min värld. Den här nyfikenheten drev mig underligt nog in i en kärlek till matematik och kemi i gymnasiet. Jag skulle börja jobba som kriminaltekniker. I samma veva fann jag också FSS (Finlands svenska skolungdomsförbund) vilket väckte mitt stora samhällsintresse. Det här intresset tog mig med storm, jag älskade debatterna och samhällsfrågorna, och har till stor del format min identitet idag.

Under de sista åren inom sociala branschen väcktes igen längtan till förbunden och organisationerna. Det var ju inom dem jag tänkt mig jobba med de stora samhällsfrågorna.

Det här intresset tog mig till Åbo Akademi och sociologin där jag också tog min magisterexamen. Jag hann ändå med en tur till Stockholm och kriminologiska institutionen, så mitt intresse för kriminalitet har inte svalnat om än ändrat form. Efter mina år i mitt älskade Åbo for flyttlasset upp tillbaka till Österbotten och Jakobstad. Jag jobbade några år på ett familjegrupphem för ensamkommande flyktingbarn, en bransch jag arbetat i också under studietiden, och sen arbetade jag på en barnskyddsenhet. Under de sista åren inom sociala branschen väcktes igen längtan till förbunden och organisationerna. Det var ju inom dem jag tänkt mig jobba med de stora samhällsfrågorna.

Så en dag såg jag en annons för ett arbete som koordinator med fokus på medlemsutveckling vid Finlands svenska scouter (FiSSc). Jag har ju varit scout under hela min uppväxt och hade just hittat tillbaka igen i vuxen ålder. Det var alltså ett bekant förbund med värderingar jag kan skriva under. Och jag kunde jobba på distans från Jakobstad. Allt var ju precis det jag önskat mig. Jag sökte direkt och hade en intervju på distans med verksamhetsledaren Jonna. Ett samtal som flöt på och vi fann varandra direkt.

Det känns både bekant men också alldeles nytt. Den härliga scoutandan och öppna sinnet är bekant medan sättet att göra scouting är ett helt annat på förbundsnivå.

Här är jag nu, en månad in på mitt nya jobb. Det har varit en omtumlande månad fylld med nya saker att lära sig och nya ansikten nästa varje dag. Aldrig trodde jag att det kunde finnas så många grupper, dokument och arbetsområden inom en och samma organisation. Men jag känner också att jag mer och mer börjar hitta min plats och mitt sätt att jobba inom FiSSc. Det känns både bekant men också alldeles nytt. Den härliga scoutandan och öppna sinnet är bekant medan sättet att göra scouting är ett helt annat på förbundsnivå.

Det har tagit tid att övergå till att arbeta på distans med alla lösningar det medför men också att jobba enbart kontorstider är en stor omställning. För mig som är en väldigt kreativ och skapande människa känner jag att arbetet passar mig otroligt bra eftersom jag har möjlighet att bygga upp mina arbetsveckor helt som det passar mig. Förbundet ger mig också stor möjlighet att skapa mitt arbete med medlemsutveckling fritt inom de ramar som är satta på nationell nivå vilket är otroligt roligt när man väl hittat en röd tråd att följa. Man kan alltså verkligen säga att jag trivs som FiSScen i vattnet!

Emma Sundstén är nybliven koordinator med ansvar för medlemsutveckling på Finlands Svenska Scouter.

 

88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11