Gör det ni är bäst på

03.03.2022 kl. 07:44
BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.

Text: Mari Pennanen

I samhällen och stater utan fungerade civilsamhälle är risken att enskilda män kan snedvrida, förstöra och ta till våld oändligt mycket större än där det finns ett fungerande civilsamhälle. Att värna om civilsamhället kan och får inte vara endast vackra ord i festtal, utan det behövs kontinuerliga insatser. Vi ska alla tillsammans värna om det fantastiska föreningsliv vi har. Men vi har allt detta. Och nu igen behövs det.

Inom föreningar och förbund, folkrörelser och ensaksrörelser, stiftelser och pop up-evenemang, där människor tillsammans ser behov, tar fram gemensamma lösningar och sedan tillsammans gör något, är det många som mår bra. Förutom att det som gemensamt görs bidrar till samhället på olika sätt, så visar forskning tydligt att meningsfulla frivilliguppdrag och föreningsliv får människor att må bättre.

Inom föreningar får vi möjligheter att träffa olika människor med liknande intressen och samtidigt breddas också vår världsbild – oberoende om det är med krattan i högsta hugg, framför skärmen där protokollet skrivs ner eller där du drar andan före nästa ton i kören. Det viktiga är att du gör det tillsammans med andra i föreningen, ser och hör och pratar med dem.

Efter flera år av restriktioner och begränsningar, och nu med ett krig som pågår nära oss, är det otroligt viktigt att vi har oaser där vi kan uppleva gemenskap och kan sätta ord på våra tankar tillsammans med andra. Det här kan föreningar erbjuda.

Efter flera år av restriktioner och begränsningar, och nu med ett krig som pågår nära oss, är det otroligt viktigt att vi har oaser där vi kan uppleva gemenskap och kan sätta ord på våra tankar tillsammans med andra. Det här kan föreningar erbjuda. Nu är det verkligen läge att med låg tröskel ordna olika möjligheter till gemenskap.

Ett led i detta är också att bjuda in fler till den verksamhet din förening eller ditt förbund ordnar. Fundera vem du kan prata med om vad som erbjuds och ordnas, både fysiska träffar och digital verksamhet. Kampanjen DigiDu lyfter den här våren fram förbundens digitala verksamhet och också du kan vara med och sänka trösklar för fler att komma med.

Människor vill engagera sig och hjälpa, men det behövs strukturer för detta. Också här är civilsamhället oslagbart. Det är bara att fortsätta med det ni är bäst på.

På en av Förbundsarenans nätverksträff nyligen lyftes frågan om förbunden redan funderat på vad de kan göra om det blir så att det kommer många flyktingar till Finland. Det är fint att se hur föreningar och förbund genast agerar och gör det som de är bra på. Via sociala medier och nyhetsbrev kommer det information om vad förbund och föreningar gör och bidrar med, allt från tips och råd till hur man kan tala om krig med barn till konkreta insamlingar. Människor vill engagera sig och hjälpa, men det behövs strukturer för detta. Också här är civilsamhället oslagbart. Det är bara att fortsätta med det ni är bäst på.  

 

87201_t.jpg

Förbundsbarometern: Medlemsantalet ökar i många förbund

NYHET. De finlandssvenska förbunden har klarat sig väl genom coronapandemin och verkar överlag må bra. Medlemsantalet har till och med ökat i fler förbund än det har minskat, lyfter forskare Kaisa Kepsu fram i rapporten Förbundsbarometern. Läs mera »
30.08.2023 kl. 14:00
87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13
86834_t.jpg

Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika

NYHET. Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika. Våra medlemsförbund bjuds in för att få ta del av aktuell information kring finansieringskällor och diskutera. Läs mera »
07.07.2023 kl. 10:03
86714_t.jpg

Tips för att hitta många olika slags stiftelser och fonder

BLOGG. Hur kan en organisation hitta nya stiftelser/fonder som möjligen skulle kunna understöda just deras verksamhet? Ett sätt är att utveckla en metod för kartläggning av potentiella finansiärer. Läs mera »
19.06.2023 kl. 10:58
86613_t.jpg

Emotionell intelligens som stöd för arbetet

BLOGG. Vad är emotionell intelligens? Nora Ridgewell, verksamhetsledare för Ledarskapsakademin, deltog i en kurs i kring temat via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt och delar med sig av sina erfarenheter.Läs mera »
06.06.2023 kl. 12:42
86517_t.jpg

Utmana för att få donationer

BLOGG. Ett sätt att möta en orostrend är att tänka innovativt och utanför den berömda boxen. Att utmana sig själv, den egna organisationen och de egna strukturerna. Detta gäller också då det är frågan om pengar. Läs mera »
02.06.2023 kl. 08:16
86536_t.jpg

Sparringgrupp om företagssponsring

BLOGG. Hur söker man sponsring? Vad betyder det att paketera verksamheten? Detta är några av de saker som vi går genom då Förbundsarenan startar en ny sparringgrupp om företagssponsring i augusti. Kommer du med?Läs mera »
29.05.2023 kl. 13:23
86534_t.jpg

Vem är årets ordförande 2023?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas i höst ut för tredje gången till en förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:49