Så här skapar du engagemang

29.03.2022 kl. 11:32
ARTIKEL. Hur kan förbundsordförande gå till väga för att engagera både nya och gamla medlemmar? Frida Sigfrids från Svensk Ungdom och Filip Nyman från Finlands Svenska Scouter lyfte fram hur man som ordförande kan främja engagemang då förbundens ordförande samlades till en nätverksträff.

Text: Karen Lindholm

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, och Filip Nyman, ordförande för Finlands Svenska Scouter, berättade på nätverksträffen för förbundsordföranden i mars om vad de gör för att öka engagemang bland sina medlemmar och hur tänker och gör när det gäller att rekrytera nya medlemmar.

Vi måste finnas där vår målgrupp finns.

Det kan vara utmanande att hålla kvar aktiva medlemmar. Eftersom SU:s och scouternas målgrupper är barn och ungdomar möter Frida och Filip liknande utmaningar. Bland annat ser både Frida och Filip att andra hobbyn konkurrerar om ungdomarnas tid. Många flyttar till annan ort till exempel när de ska börja studera. Därför är det viktigt att fundera på olika sätt man kan hålla kvar sina medlemmar i verksamheten.

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom

- Vi måste finnas där vår målgrupp finns, säger Frida.

Hon åker runt till olika kommuner och träffar föreningsmedlemmar och viktiga personer inom föreningen. Det är mera givande och roligt att träffas i verkligheten än på distans. Att ses fysiskt både engagerar och motiverar medlemmar till att fortsättningsvis hållas aktiva inom föreningen.

Filip Nyman, ordförande för Finlands Svenska Scouter

Filip berättar att större evenemang som till exempel stora läger leder till större engagemang. Det skapar en snöbollseffekt. Desto mer evenemang man ordnar desto flera medlemmar lockar det till föreningen och gamla medlemmar hålls aktiva.

- Vi ser tydligt att om det i en lokal scoutkår finns ett gäng engagerade ledare, så mår scoutkåren bra och har fler och fler kommer med och blir engagerade. På motsvarande sätt märker vi att om nivån på engagemanget är låg så blir ledarna ganska snart en bristvara, och utan tillväxt dör föreningen, säger Filip.

För att stöda tillväxten brukar scouterna bland annat ha ringrundor till alla lokala scoutkårer, och det erbjuds också stödmaterial och utbildningar. En ”exitundersökning” där alla som avslutar sitt medlemskap frågas om orsakerna ger också värdefull kunskap som används för att utveckla verksamheten.

Vi erbjuder olika sätt att vara med så att alla intresserade hittar något som passar dem. En del vill vara med och göra mycket, andra vill kanske bara vara med för att stöda.

SU brukar skicka ut anmälningslänk till sina olika utskott i samband med feedbackblanketten efter ett större evenemang. På det sättet når informationen om utskotten ut enkelt till de medlemmar som varit med på evenemanget. Om evenemanget varit roligt och givande är det också mera motiverande att gå med i ett utskott efter det. Det är också lättare för föreningsmedlemmar att på detta sätt hitta olika områden inom föreningen som skulle intressera just dem.

- Vi erbjuder olika sätt att vara med så att alla intresserade hittar något som passar dem. En del vill vara med och göra mycket, andra vill kanske bara vara med för att stöda. Vi brukar också ringa upp alla nya medlemmar för att fråga vad de vill och fundera hur de kan inkluderas, säger Frida.

Det är också viktigt att identifiera sin målgrupp och var den befinner sig. På det sättet kan man vara synlig på relevanta sociala medier. Till exempel om man har en yngre målgrupp så kan det löna sig att satsa mera på Instagram men om målgruppen är äldre så kan man nå bättre ut till dem via Facebook.

 

Läs mer

Artikel: Så här engageras nya medlemmar

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29