Så här skapar du engagemang

29.03.2022 kl. 11:32
ARTIKEL. Hur kan förbundsordförande gå till väga för att engagera både nya och gamla medlemmar? Frida Sigfrids från Svensk Ungdom och Filip Nyman från Finlands Svenska Scouter lyfte fram hur man som ordförande kan främja engagemang då förbundens ordförande samlades till en nätverksträff.

Text: Karen Lindholm

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, och Filip Nyman, ordförande för Finlands Svenska Scouter, berättade på nätverksträffen för förbundsordföranden i mars om vad de gör för att öka engagemang bland sina medlemmar och hur tänker och gör när det gäller att rekrytera nya medlemmar.

Vi måste finnas där vår målgrupp finns.

Det kan vara utmanande att hålla kvar aktiva medlemmar. Eftersom SU:s och scouternas målgrupper är barn och ungdomar möter Frida och Filip liknande utmaningar. Bland annat ser både Frida och Filip att andra hobbyn konkurrerar om ungdomarnas tid. Många flyttar till annan ort till exempel när de ska börja studera. Därför är det viktigt att fundera på olika sätt man kan hålla kvar sina medlemmar i verksamheten.

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom

- Vi måste finnas där vår målgrupp finns, säger Frida.

Hon åker runt till olika kommuner och träffar föreningsmedlemmar och viktiga personer inom föreningen. Det är mera givande och roligt att träffas i verkligheten än på distans. Att ses fysiskt både engagerar och motiverar medlemmar till att fortsättningsvis hållas aktiva inom föreningen.

Filip Nyman, ordförande för Finlands Svenska Scouter

Filip berättar att större evenemang som till exempel stora läger leder till större engagemang. Det skapar en snöbollseffekt. Desto mer evenemang man ordnar desto flera medlemmar lockar det till föreningen och gamla medlemmar hålls aktiva.

- Vi ser tydligt att om det i en lokal scoutkår finns ett gäng engagerade ledare, så mår scoutkåren bra och har fler och fler kommer med och blir engagerade. På motsvarande sätt märker vi att om nivån på engagemanget är låg så blir ledarna ganska snart en bristvara, och utan tillväxt dör föreningen, säger Filip.

För att stöda tillväxten brukar scouterna bland annat ha ringrundor till alla lokala scoutkårer, och det erbjuds också stödmaterial och utbildningar. En ”exitundersökning” där alla som avslutar sitt medlemskap frågas om orsakerna ger också värdefull kunskap som används för att utveckla verksamheten.

Vi erbjuder olika sätt att vara med så att alla intresserade hittar något som passar dem. En del vill vara med och göra mycket, andra vill kanske bara vara med för att stöda.

SU brukar skicka ut anmälningslänk till sina olika utskott i samband med feedbackblanketten efter ett större evenemang. På det sättet når informationen om utskotten ut enkelt till de medlemmar som varit med på evenemanget. Om evenemanget varit roligt och givande är det också mera motiverande att gå med i ett utskott efter det. Det är också lättare för föreningsmedlemmar att på detta sätt hitta olika områden inom föreningen som skulle intressera just dem.

- Vi erbjuder olika sätt att vara med så att alla intresserade hittar något som passar dem. En del vill vara med och göra mycket, andra vill kanske bara vara med för att stöda. Vi brukar också ringa upp alla nya medlemmar för att fråga vad de vill och fundera hur de kan inkluderas, säger Frida.

Det är också viktigt att identifiera sin målgrupp och var den befinner sig. På det sättet kan man vara synlig på relevanta sociala medier. Till exempel om man har en yngre målgrupp så kan det löna sig att satsa mera på Instagram men om målgruppen är äldre så kan man nå bättre ut till dem via Facebook.

 

Läs mer

Artikel: Så här engageras nya medlemmar

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
82814_t.jpg

Vill du vara med och diskutera ”Utanför protokollet”?

NYHET. Förbundsarenan startar en LinkedIn-grupp för oss som tror på och vill att medborgarorganisationer är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Gruppen ”Utanför protokollet” är ett forum för förtroendevalda och anställda inom Förbundsarenans medlemsorganisationer. Välkomna med!Läs mera »
08.08.2022 kl. 14:16
80395_t.jpg

Kom med i kampanjen #DigiDu och berätta om er digitala verksamhet

NYHET. Tillsammans kan de finlandssvenska förbunden göra mycket och denna vår kommer vi tillsammans i kampanjen #DigiDu att slå två flugor i en smäll. Förbund och föreningar vill nå fler för att på sikt få fler medlemmar och erbjuder samtidigt en möjlighet att tackla digitalt utanförskap. Läs mera »
11.01.2022 kl. 10:07
77540_t.jpg

Ledarskap, ansvar och ensamhet på Styrelsedagarna 2021

NYHET. Styrelsedagarna är en mötesplats för de finlandssvenska förbundens förtroendevalda. Kom med och diskutera styrelsearbetet och din organisations plats i en större helhet den 1-2 oktober. Nu har anmälan öppnat!Läs mera »
05.05.2021 kl. 13:32
75805_t.jpg

Coronaårets bokslut

PÅ BORDET. Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev Malin Lindholm på Svensk ungdom i slutet av november en ansökan till en fond. Här reflekterar hon kring frågan om coronapandemin inverkat på verksamhet och hur. Läs mera »
03.12.2020 kl. 15:04
75408_t.jpg

Det händer på svenska

NYHET. Förbundsarenan har deltagit i ett projekt för att ge föreningslivet synlighet. Nu har föreningsmagasinet Det händer på svenska kommit ut. Magasinet handlar om föreningsliv i Helsingfors och Vanda.Läs mera »
02.11.2020 kl. 15:04
74563_t.jpg

Att vara en del av något stort

INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.Läs mera »
02.09.2020 kl. 13:12