Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

31.05.2022 kl. 11:31
BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.
Text: Nora Backlund
Bild: Click by Nelly
 

Så här års planeras höstens programpunkter i organisationer. Också du kan vara med och ordna program under Hållbarhetsveckan genom den organisation du representerar. Ni kan visa upp vad som görs och möta de hållbarhetsfrågor som medlemskåren grunnar på.

Jag som är skribenten bakom dagens blogginlägg heter Nora Backlund och har Hållbarhetsveckan, kalla det en evenemangsvecka, en verksamhetsmodell eller ett landsbygdspolitiskt nätverksprojekt, på mitt bord.  

Hållbarhet är idag på allas läppar, både i stort och smått. Organisationer reflekterar över hållbarhetsplaner, den enskilda individen på vardagliga val. Utgångspunkten är det egna verksamhetsområdet, vad gör vi och var verkar vi – vad kan vi göra mera hållbart? För människan, för miljön, nu och i framtiden. 

Utgångspunkten är det egna verksamhetsområdet, vad gör vi och var verkar vi – vad kan vi göra mera hållbart? För människan, för miljön, nu och i framtiden.

Hållbarhetsveckan tar fasta på dessa frågor, vad görs redan ute i organisationerna? Vad kan vi lära av varandra? Och hurudana möjligheter finns det i gemene medmänniskas vardag att göra hållbara val? Evenemangsveckan samlar mångsidigt med program som berör olika dimensioner av hållbarhet, både stort och smått. Förbund, föreningar, skolor, företag, församlingar – en salig blandning av aktörer medverkar för att synliggöra sitt hållbarhetsarbete eller för att sprida information till sina intressenter om olika lokala hållbarhetslösningar.  

Det är en glädje att få ta del av de programplaner som smids inför evenemangsveckan, telefonen ringer, någon mejlar – vi bollar tanken och efter en stund har en preliminär idé utvecklats till en aktivitet eller flera. När hösten närmar sig börjar aktiviteterna droppa in en efter en, och jag överraskas över alla briljanta programpunkter som arrangeras. Det är ni där som skapar Hållbarhetsveckan till den fina helhet den är!  

Det är ni där som skapar Hållbarhetsveckan till den fina helhet den är!  

Lika givande är det att möta människor som i olika sammanhang berättar om sina önskemål för Hållbarhetsveckan, dessa är värdefulla möten för att veta vilka teman som intresserar och hurudana frågor man grubblar på. Teman jag kan förmedla till aktörer för att vidareförädlas till konkreta aktiviteter i programlistan. Och tänker du nu att ni också kunde arrangera något på Hållbarhetsveckan, låt dig inspireras. Det finns många möjligheter, många teman att ta fasta på. 

Det väntas på att byaföreningen kunde inviga bokbytarskåpet det länge sen var tal om, kanske en bok-/prylbytardag på Hållbarhetsveckan är startskottet till en varaktig bytes – och lånekultur i byn. Distansarbetet har fått oss att tänka på hur vi pendlar till jobb och fritidsaktiviteter och många delar samma tankar. Dessa tankar kunde fångas upp via ett lokalt diskussionstillfälle om samåkning för att hitta andra i byn, grannskapet som kör samma sträckor vid passande tider, eller en inspirationskväll om hur man kommer i gång med cykelpendlandet om sträckan är lite längre än man är riktigt van att trampa. 

Någon annan önskar bli bättre på att ta vara på det naturen ger oss, men att bege sig ut i svampskogen med liten kunskap känns osäkert – en svamputflykt på Hållbarhetsveckan skulle locka med hen. Eller var hittar man en gemenskap att utveckla sitt nyfunna odlingsintresse med? Gemenskap ja, något jag märkt att smyger sig in i både aktiviteter som ordnats och idéer som önskats. Men också något jag hoppas att Hållbarhetsveckan ska representera, gemenskap och delaktighet.  

Men också något jag hoppas att Hållbarhetsveckan ska representera, gemenskap och delaktighet.  

Energifrågor är högaktuella, både studiebesök och informationstillfällen engagerar både föreningar och privatpersoner, en hembygdsgårds förnybara energikälla ger inspiration till andra som står inför samma projekt. Någon annan är nyfiken att veta mer om vindkraft, en öppen besöksdag eller utfärd till en vindkraftspark har efterfrågats i flera omgångar.  

Dessa var några plock från min lista på förslag som kommit in, men jag rekommenderar dig som ännu söker idéer att kika in fjolårets program på Hållbarhetsveckan i Österbotten på hallbarhetsveckan.fi/program.  

Hållbarhetsveckan har tidigare ordnats i Österbotten. Men från och med i år har området utvidgats och vi välkomnar nationellt program och lokala aktiviteter i fler landskap, Nyland, Egentliga-Finland, Kymmenedalen, Birkaland, Satakunta och Kajanaland är nya etableringar.  

Hållbarhetsveckan förverkligas genom ett landsbygdspolitiskt nätverksprojekt som bär samma namn, syftet med Hållbarhetsveckan är att främja landsbygdsaktörernas roll i en hållbar övergång och stärka möjligheterna för landsbygdens invånare och samhällen att göra medvetna val och förverkliga hållbara lösningar.  

Välkomna med och skapa höstens Hållbarhetsvecka 26.9-2.10.2022!  

Nora Backlund är specialsakkunnig för ett av landsbygdspolitiska rådets finansierade nätverksprojekt Hållbarhetsveckan – landsbygdens om vägvisare - Kestävän kehityksen viikko – maaseutu edelläkävijä. Nätverksprojektet förverkligas av Svenska lantbrukssällskapens förbund, Finlands Byar och Regionalvetenskapen vid Åbo Akademi.

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18