Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

31.05.2022 kl. 11:31
BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.
Text: Nora Backlund
Bild: Click by Nelly
 

Så här års planeras höstens programpunkter i organisationer. Också du kan vara med och ordna program under Hållbarhetsveckan genom den organisation du representerar. Ni kan visa upp vad som görs och möta de hållbarhetsfrågor som medlemskåren grunnar på.

Jag som är skribenten bakom dagens blogginlägg heter Nora Backlund och har Hållbarhetsveckan, kalla det en evenemangsvecka, en verksamhetsmodell eller ett landsbygdspolitiskt nätverksprojekt, på mitt bord.  

Hållbarhet är idag på allas läppar, både i stort och smått. Organisationer reflekterar över hållbarhetsplaner, den enskilda individen på vardagliga val. Utgångspunkten är det egna verksamhetsområdet, vad gör vi och var verkar vi – vad kan vi göra mera hållbart? För människan, för miljön, nu och i framtiden. 

Utgångspunkten är det egna verksamhetsområdet, vad gör vi och var verkar vi – vad kan vi göra mera hållbart? För människan, för miljön, nu och i framtiden.

Hållbarhetsveckan tar fasta på dessa frågor, vad görs redan ute i organisationerna? Vad kan vi lära av varandra? Och hurudana möjligheter finns det i gemene medmänniskas vardag att göra hållbara val? Evenemangsveckan samlar mångsidigt med program som berör olika dimensioner av hållbarhet, både stort och smått. Förbund, föreningar, skolor, företag, församlingar – en salig blandning av aktörer medverkar för att synliggöra sitt hållbarhetsarbete eller för att sprida information till sina intressenter om olika lokala hållbarhetslösningar.  

Det är en glädje att få ta del av de programplaner som smids inför evenemangsveckan, telefonen ringer, någon mejlar – vi bollar tanken och efter en stund har en preliminär idé utvecklats till en aktivitet eller flera. När hösten närmar sig börjar aktiviteterna droppa in en efter en, och jag överraskas över alla briljanta programpunkter som arrangeras. Det är ni där som skapar Hållbarhetsveckan till den fina helhet den är!  

Det är ni där som skapar Hållbarhetsveckan till den fina helhet den är!  

Lika givande är det att möta människor som i olika sammanhang berättar om sina önskemål för Hållbarhetsveckan, dessa är värdefulla möten för att veta vilka teman som intresserar och hurudana frågor man grubblar på. Teman jag kan förmedla till aktörer för att vidareförädlas till konkreta aktiviteter i programlistan. Och tänker du nu att ni också kunde arrangera något på Hållbarhetsveckan, låt dig inspireras. Det finns många möjligheter, många teman att ta fasta på. 

Det väntas på att byaföreningen kunde inviga bokbytarskåpet det länge sen var tal om, kanske en bok-/prylbytardag på Hållbarhetsveckan är startskottet till en varaktig bytes – och lånekultur i byn. Distansarbetet har fått oss att tänka på hur vi pendlar till jobb och fritidsaktiviteter och många delar samma tankar. Dessa tankar kunde fångas upp via ett lokalt diskussionstillfälle om samåkning för att hitta andra i byn, grannskapet som kör samma sträckor vid passande tider, eller en inspirationskväll om hur man kommer i gång med cykelpendlandet om sträckan är lite längre än man är riktigt van att trampa. 

Någon annan önskar bli bättre på att ta vara på det naturen ger oss, men att bege sig ut i svampskogen med liten kunskap känns osäkert – en svamputflykt på Hållbarhetsveckan skulle locka med hen. Eller var hittar man en gemenskap att utveckla sitt nyfunna odlingsintresse med? Gemenskap ja, något jag märkt att smyger sig in i både aktiviteter som ordnats och idéer som önskats. Men också något jag hoppas att Hållbarhetsveckan ska representera, gemenskap och delaktighet.  

Men också något jag hoppas att Hållbarhetsveckan ska representera, gemenskap och delaktighet.  

Energifrågor är högaktuella, både studiebesök och informationstillfällen engagerar både föreningar och privatpersoner, en hembygdsgårds förnybara energikälla ger inspiration till andra som står inför samma projekt. Någon annan är nyfiken att veta mer om vindkraft, en öppen besöksdag eller utfärd till en vindkraftspark har efterfrågats i flera omgångar.  

Dessa var några plock från min lista på förslag som kommit in, men jag rekommenderar dig som ännu söker idéer att kika in fjolårets program på Hållbarhetsveckan i Österbotten på hallbarhetsveckan.fi/program.  

Hållbarhetsveckan har tidigare ordnats i Österbotten. Men från och med i år har området utvidgats och vi välkomnar nationellt program och lokala aktiviteter i fler landskap, Nyland, Egentliga-Finland, Kymmenedalen, Birkaland, Satakunta och Kajanaland är nya etableringar.  

Hållbarhetsveckan förverkligas genom ett landsbygdspolitiskt nätverksprojekt som bär samma namn, syftet med Hållbarhetsveckan är att främja landsbygdsaktörernas roll i en hållbar övergång och stärka möjligheterna för landsbygdens invånare och samhällen att göra medvetna val och förverkliga hållbara lösningar.  

Välkomna med och skapa höstens Hållbarhetsvecka 26.9-2.10.2022!  

Nora Backlund är specialsakkunnig för ett av landsbygdspolitiska rådets finansierade nätverksprojekt Hållbarhetsveckan – landsbygdens om vägvisare - Kestävän kehityksen viikko – maaseutu edelläkävijä. Nätverksprojektet förverkligas av Svenska lantbrukssällskapens förbund, Finlands Byar och Regionalvetenskapen vid Åbo Akademi.

87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13
86834_t.jpg

Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika

NYHET. Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika. Våra medlemsförbund bjuds in för att få ta del av aktuell information kring finansieringskällor och diskutera. Läs mera »
07.07.2023 kl. 10:03
86714_t.jpg

Tips för att hitta många olika slags stiftelser och fonder

BLOGG. Hur kan en organisation hitta nya stiftelser/fonder som möjligen skulle kunna understöda just deras verksamhet? Ett sätt är att utveckla en metod för kartläggning av potentiella finansiärer. Läs mera »
19.06.2023 kl. 10:58
86613_t.jpg

Emotionell intelligens som stöd för arbetet

BLOGG. Vad är emotionell intelligens? Nora Ridgewell, verksamhetsledare för Ledarskapsakademin, deltog i en kurs i kring temat via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt och delar med sig av sina erfarenheter.Läs mera »
06.06.2023 kl. 12:42
86517_t.jpg

Utmana för att få donationer

BLOGG. Ett sätt att möta en orostrend är att tänka innovativt och utanför den berömda boxen. Att utmana sig själv, den egna organisationen och de egna strukturerna. Detta gäller också då det är frågan om pengar. Läs mera »
02.06.2023 kl. 08:16
86536_t.jpg

Sparringgrupp om företagssponsring

BLOGG. Hur söker man sponsring? Vad betyder det att paketera verksamheten? Detta är några av de saker som vi går genom då Förbundsarenan startar en ny sparringgrupp om företagssponsring i augusti. Kommer du med?Läs mera »
29.05.2023 kl. 13:23
86534_t.jpg

Vem är årets ordförande 2023?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas i höst ut för tredje gången till en förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:49
86533_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för hösten 2023. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn.Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:24