Att vara del av något större

09.06.2022 kl. 10:59
ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.
Text: Karen Lindholm
 

Malin Lindholms karriär inom föreningslivet började som åttaåring när hon gick med i scouterna. Malin var länge aktiv inom scouterna och har även varit både kårchef, scoutchef dvs. ordförande för Finlands Svenska Scouter och viceordförande för Finlands scouter.

Den erfarenheten Malin fått från scouterna har hon värdesatt högt och hon är säker på att hon inte skulle haft det jobbet hon har idag om inte det skulle vara för hennes engagemang i scouterna.

Det som Malin anser att är föreningars viktigaste uppgift är att ge människor ett sammanhang som de passar in i och en gemenskap.

- Livet blir rikare om man får göra något viktigt för en förening, säger Malin.

Hon sammanfattar frågan om varför föreningar är viktiga:

- Gemenskap, att föreningar kan hjälpa folk att hitta ett sammanhang och en gemenskap med människor med lika värderingar eller intressen som de annars kanske inte skulle ha hittat. Föreningar hjälper med att föra fram viktiga frågor i samhället. Till exempel Svensk Ungdom förespråkar unga och studerandes intressen, säger Malin.

Föreningar hjälper med att föra fram viktiga frågor i samhället.

Hon tillägger att föreningar ger en också kunskaper och färdigheter som man annars kanske inte skulle få. Du kan som ung engagera dig i en förening och ta ganska mycket ansvar och få färdigheter som du kanske annars skulle få först mycket senare i arbetslivet.

 

Malin Lindholm och Ilona Salonen

Det finns en förening för alla

Ilona Salonen på Svenska hörselförbundet har alltid varit en föreningsmänniska och engagerat sig i flera olika föreningar och organisationer. Under sin studietid var hon föreningsaktiv och med i flera olika utskott, ämnesföreningar och kårfullmäktige. Hon har även jobbat på Åbo akademis studentkår. Ilona jobbar nu som tf. verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet.

Svenska hörselförbundets främsta uppgift är att intressebevaka för sina nio medlemsföreningar och finnas där för dem.

- Det fina med föreningslivet överlag är att det finns så många olika slags föreningar och någonting för alla. De förenar människor och bidrar med rikedom till samhället. Det kan motverka ensamhet för människor att gå med i en förening, säger Ilona.

Det fina med föreningslivet överlag är att det finns så många olika slags föreningar och någonting för alla.

-Till exempel kan människor känna sig ensamma i sin funktionsnedsättning och då kan Svenska hörselförbundets medlemsföreningar vara ett stort stöd för dem. Den offentliga sektorn upprätthåller vården men via tredje sektorn kan människor hitta kamratstöd och få tips av och dela erfarenheter med andra i samma situation.

Ilona anser att föreningar är viktiga eftersom det ger människor en möjlighet att hitta andra som är intresserade av samma saker. Det är även ett sätt att träffa nya människor och upprätthålla ett socialt liv. Föreningar är också aktiverande. Det ger personer ett syfte och någonting som driver dem vidare i livet.

 

88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27