Nycklarna till digitalisering

20.06.2022 kl. 11:19
BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.

Text: Maj Ilola
Bild: Frida Lönnroos

Projektet Digistöd påbörjades i augusti 2021, som ett resultat av coronapandemin som då pågått i nästan ett och ett halvt år. Många förbund hade redan i det skedet utvecklat sin digitala verksamhet och projektets syfte var att stöda förbunden på den digitala resan och genom det även engagera förbundens målgrupper i den digitala världen.

Det som kom fram redan i ett tidigt skede av projektet var att förbundens digitala kunskaper låg på väldigt olika nivåer. Oftast berodde det här på några kunniga individer inom förbunden som drev den digitala utvecklingen. Jag anser också att det är en av nycklarna till att hållas med i den digitala utvecklingen - att ha rätt attityd gentemot digitaliseringen och driva den framåt inom förbunden och organisationerna.

Det som också blivit tydligt under projektet är att digitalisering är ett faktum som inte går att kringgå. Den som inte lyckas följa med i utvecklingen kommer tyvärr att bli utanför och därför är det väldigt viktigt att fortsättningsvis stöda och hjälpa varandra att inte trilla av det digitala tåget. Den andra nyckeln till digitaliseringen är alltså fortsatt digistöd bland förbunden, men också till målgrupperna. Lyckligtvis finns det många väldigt kunniga digi-ambassadörer och olika kanaler för hjälp och stöd som kunnat identifieras under projektets gång.

Att ha rätt attityd gentemot digitaliseringen och driva den framåt inom förbunden och organisationerna.

Ett hinder som vi stött på i projektet är anskaffning av digitala apparater hos allmänheten. Det finns personer som inte har tillräcklig kunskap att skaffa en apparat och börja använda den, men ett även större problem är att många inte har råd med en smarttelefon, surfplatta eller dator. Detta budskap har nått oss från äldre personer, personer med funktionsnedsättning och personer med en dålig ekonomisk situation, så som till exempel ensamstående föräldrar.

För att vårt samhälle ska kunna utvecklas mot ett mer digitalt håll måste nästan alla i befolkningen vara digitala. Det här är den tredje nyckeln till digitalisering. På den här frågan har jag ingen lösning, men om ditt förbund eller organisation har en möjlighet att låna ut apparater eller finansiellt stöda era medlemmar att skaffa apparaterna, så skulle det vara en bra början. Många personer har en äldre, men fungerande apparat någonstans liggande i en låda. Kunde någon samla in dessa och dela ut till personer som inte har råd att skaffa en egen?

Som ett slutresultat av projektet hoppas jag att förbunden fått verktyg och stöd i att utveckla sin digitala verksamhet, men främst av allt ett nytt synsätt på digitaliseringen.

Som ett slutresultat av projektet hoppas jag att förbunden fått verktyg och stöd i att utveckla sin digitala verksamhet, men främst av allt ett nytt synsätt på digitaliseringen. Digitaliseringen är något spännande, förnyande, utvecklande och inspirerande. Det är den fjärde och sista nyckeln till digitalisering.

Du kan läsa rapporten om projektet här.

Här hittar du sammanställt allt material från projektet.

 

Maj Ilola var projektkoordinator för projektet Digistöd på Förbundsarenan 2021-2022.

88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
22.11.2023 kl. 14:07
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
87618_t.jpg

Förbundsarenan jobbar för jämlikhet också i den egna verksamheten

ARTIKEL. Förbundsarenans styrelse har i år tagit fram en jämlikhetsplan. Planen stöder både det egna arbetet och kan förhoppningsvis fungera som inspiration för medlemsförbunden.Läs mera »
29.09.2023 kl. 16:58
87260_t.jpg

Rädda bildningen - skriv under adress!

NYHET. Rädda bildningen! Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället. Skriv under studiecentralernas adress.Läs mera »
01.09.2023 kl. 13:12
87217_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
29.08.2023 kl. 16:24
87201_t.jpg

Förbundsbarometern: Medlemsantalet ökar i många förbund

NYHET. De finlandssvenska förbunden har klarat sig väl genom coronapandemin och verkar överlag må bra. Medlemsantalet har till och med ökat i fler förbund än det har minskat, lyfter forskare Kaisa Kepsu fram i rapporten Förbundsbarometern. Läs mera »
30.08.2023 kl. 14:00
86533_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för hösten 2023. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn.Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:24
85853_t.jpg

Förbundsarenan med i nordiska civilsamhällesnätverket

NYHET. Förbundsarenan har blivit medlem i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ. Genom nätverket kan de finlandssvenska förbunden bidra till Nordiska ministerrådets hållbarhetsarbete och också skapa nya nordiska kontakter.Läs mera »
04.04.2023 kl. 08:20
85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45