Tidskriftsbarometern 2022: Finlandssvenska tidskrifter omsätter 10 miljoner i år

29.08.2022 kl. 12:59
NYHET. Tillsammans ger de finlandssvenska tidskrifterna ut 470 nummer per år. Tidskrifterna sysselsätter 180 personer på hel- eller deltid och engagerar dessutom ett stort antal frilansare. Det är för många dags att tänka om gällande betydelsen av tidskrifterna.

På sajten tidskrift.fi finns 85 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan, som sedan år 2020 driver verksamhet till stöd för de finlandssvenska tidskrifterna, har med finansiering av Föreningen Konstsamfundet och Svenska kulturfonden låtit göra en kartläggning av tidskrifterna.

– Såvitt jag vet har det aldrig tidigare gjorts en så här omfattande kartläggning av det finlandssvenska tidskriftsfältet. Nu har vi för första gången en klar uppfattning om hur mycket pengar de finlandssvenska tidskrifterna omsätter, vilken roll de har som sysselsättare och vilka realiteter de rent konkret lever med. Det här är helt central information för finansiärer, politiska beslutsfattare, intresseorganisationer, tidskrifterna själva och inte minst läsarna – och att den här informationen inte förut funnits tillgänglig är snudd på skandalöst. Man uppfattar lätt tidskriftsfältet som ett slags fondstödd knypplingsverksamhet, men den bilden förändras snabbt då man vet att de finlandssvenska tidskrifterna omsätter närmare 10 miljoner euro och sysselsätter 180 personer på hel- eller deltid, säger Janne Wass, som på uppdrag av Förbundsarenan analyserat svaren på enkäten.

Tidskrifterna betyder mycket för många och spelar till och med roll då vi skapar vår finlandssvenska identitet.

I rapporten Tidskriftsbarometern, som kan läsas på tidskrift.fi, finns basfakta om de finlandssvenska tidskrifterna, deras finansiering och medelsanvändning, tidskrifternas betydelse i samhället och hur de ser på framtiden och digitaliseringen.

– Tidskrifterna betyder mycket för många och spelar till och med roll då vi skapar vår finlandssvenska identitet. Därför stöder Svenska kulturfonden gärna finlandssvenska tidskrifter. Men eftersom mediefältet förändras drastiskt, vill vi också få bättre koll på tidskrifternas förutsättningar – vilken är efterfrågan, hur ser finansieringen ut, vilka samverkansmöjligheter finns och hur ser man på framtiden? En lägesanalys är nödvändig för våra kommande finansieringsbeslut, säger Sören Lillkung som är vd på Svenska kulturfonden.

– Barometern visar att flera av tidskrifterna fortfarande ser digitaliseringen snarare som ett hot än som en möjlighet. Sannolikt kommer den synen att förändras under de kommande åren, inte minst av ekonomiska orsaker, konstaterar Föreningen Konstsamfundets vd Stefan Björkman.

Bland åtgärdsförslagen i Tidskriftsbarometern finns förslag kring höjda och långsiktiga ekonomiska stöd till tidskrifterna, men också förslag kring utökat samarbete och gemensamma lösningar.

–Tidskrifterna är på många sätt en självklar del av vardagen i Svenskfinland, men deras framtid är inte självklar. Det behövs stöd och åtgärder. Å andra sidan måste tidskrifterna fortsättningsvis kontinuerligt utvärdera sin egen tidskrift och situation och arbeta för att få de resurser som behövs. Med samarbete och mycket engagemang kan vi även i fortsättningen njuta av en bred och rik tidskriftsflora, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare på Förbundsarenan.

 Läs rapporten

87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
87696_t.jpg

Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023. Läs mera »
07.10.2023 kl. 10:00
87618_t.jpg

Förbundsarenan jobbar för jämlikhet också i den egna verksamheten

ARTIKEL. Förbundsarenans styrelse har i år tagit fram en jämlikhetsplan. Planen stöder både det egna arbetet och kan förhoppningsvis fungera som inspiration för medlemsförbunden.Läs mera »
29.09.2023 kl. 16:58
87615_t.jpg

Gemenskap i föreningslivet

BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.Läs mera »
29.09.2023 kl. 11:59
87335_t.jpg

Tongåvan – musik och medelsinsamling för civilsamhället

ARTIKEL. Tongåvan är ett program som kombinerar önskemusik och välgörenhet. Kanske ditt förbund kunde samarbeta med Tongåvan gällande insamling av medel?Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:49
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
87260_t.jpg

Rädda bildningen - skriv under adress!

NYHET. Rädda bildningen! Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället. Skriv under studiecentralernas adress.Läs mera »
01.09.2023 kl. 13:12
87243_t.jpg

Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.Läs mera »
31.08.2023 kl. 14:51
87217_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
29.08.2023 kl. 16:24