Förbundsarenans riksdagsvalsprogram

12.01.2023 kl. 13:38
NYHET. Utan aktiva organisationer i civilsamhället stannar Finland. Förbundsarenan har tillsammans med sina medlemsorganisationer tagit fram ett riksdagsvalsprogram som belyser betydelsen av ett levande demokratiskt civilsamhälle.

Livskraftiga medborgarorganisationer bidrar till ett demokratiskt och hållbart samhälle. Medborgarorganisationerna ger personer möjligheter till ett meningsfullt engagemang samt stärker trygghet och förtroende i samhället, vilket bidrar till en positiv samhällsutveckling. Därför måste lagstiftning och finansiering främja verksamhetsförutsättningarna för medborgarorganisationerna.

Speciellt under coronapandemin har betydelsen av civilsamhället lyfts fram. Arbetet inom förbund och föreningar är långsiktigt och bör så vara. Under pandemin har civilsamhället visat prov på flexibilitet och professionalitet och många förbund och föreningar har tagit ett stort ansvar för att möta medborgarnas behov av stöd och hjälp.

Under de senaste åren har det tydligt framkommit att civilsamhällets roll och engagemang varit, och är, avgörande för att minska på klyftor i samhället och motverka ensamhet. Civilsamhället bidrar med förebyggande åtgärder som både leder till välmående hos olika målgrupper och betyder färre kostnader senare. För att förbund och föreningar ska kunna jobba långsiktigt och målmedvetet för att möta behov i samhället och ge människor möjlighet till meningsfullt engagemang behövs en tillräcklig och långsiktig finansiering. För att civilsamhällets livskraft ska bevaras behöver organisationernas autonomi garanteras.

Förbundsarenan vill därför att: 

  • skäliga statsbidrag till organisationer i civilsamhället ses som en investering för välmående, delaktighet och demokrati. För att stärka förbundens och organisationernas autonomi och för att de ska kunna göra insatser där det behövs riktas en större andel av finansieringen till verksamhetsbidrag snarare än projektbidrag.
  • dialog och aktivt samarbete mellan civilsamhället och det offentliga förstärks och utvecklas. Medborgarorganisationerna är en resurs för hela samhället och organisationernas kompetens måste bättre tas tillvara även i planering och lagberedning. Processer kring att ge organisationer utrymme och möjlighet att bli hörda måste förbättras så att även organisationer med små resurser ges möjlighet att delta och bidra.
  • medvetenheten om civilsamhällets betydelse ökas genom att rikta mer anslag till forskning om civilsamhället. Det är viktigt att öka växelverkan mellan forskare och medborgarorganisationer och att forska i civilsamhällets bidrag till samhället för att konkretisera betydelsen och stöda utvecklingen av verksamheten. 

Många organisationer - många möjligheter!

 

 Länk till PDF.

87335_t.jpg

Tongåvan – musik och medelsinsamling för civilsamhället

ARTIKEL. Tongåvan är ett program som kombinerar önskemusik och välgörenhet. Kanske ditt förbund kunde samarbeta med Tongåvan gällande insamling av medel?Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:49
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. En sparringgrupp har jobbat kring temat och här kommer tips för förbund som vill jobba för att få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
86449_t.jpg

Bra planering underlättar då förbundet får en gåva

ARTIKEL. Ett förbund får plötsligt ta emot en testamentdonation eller en annan penninggåva. Det kan vara både välkommet och överraskande. Så vad gör vi med pengarna nu då?Läs mera »
15.05.2023 kl. 08:52
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55